Всички строителни разрешения за Корал се оказаха незаконни

Милен Енчев Последна промяна на 24 януари 2013 в 18:16 7181 8

До края на миналата година община Царево е издала разрешения за застрояване край плажа Корал със сгради с над 650 апартамента, с подземни паркинги за около 500 автомобила и външни паркоместа за около 100, за трафопостове и др. Това личи от фотокопия на общо 14 строителни разрешения за вилното селище, планирано зад плажа, които бяха публикувани днес във фейсбук групата "Да запазим Корал". Те са издадени през 2009, 2011 и 2012 г. на испанската фирма инвеститор "Ибердрола Инмобилиария".

Три от строителните разрешения бяха отменени миналата седмица от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, след като проверка показа, че те са загубили правно действие. Всичките останали разрешения имат същия порок, коментираха днес от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) пред OFFNews.

"При извършената проверка и предоставената от РИОСВ Бургас (бургаската екоинспекция - бел. ред.) информация се установява, че нарушенията при издаването им са идентични с тези при отменените разрешения за строеж, тъй като одобрените проекти са загубили правно действие. За Ваканционното селище не са проведени изискващите се процедури по екологичното законодателство. Тези процедури са задължителни и при евентуално започване на строителство преди да са приключили, то следва да бъде спряно, а нарушителите-санкционирани", посочиха от ДНСК.

Разрешенията за част от строежите, издадени през 2012 г., се базират на екооценка (ОВОС - оценка за въздействие върху околната среда) от 2004 г., пише в документите. ОВОС обаче имат 5-годишна давност, след което трябва или да се подновят, което в случая не е направено. Визите са подписани от главния архитект на Царево Вероника Стоянова.

Днес от ДНСК не отговориха дали кметът на Царево и главният архитект ще бъдат санкционирани за нарушението. Оттам съобщиха, че и документацията по случая Корал ще отиде в прокуратурата: "за законосъобразно приключване на случая доклад с резултати от проверката ще бъде предоставен на прокуратурата".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.01 2013 в 12:23

Ами така се получава, защото образованието е под всякаква критика, държавата финансира чалгата, а министъра на културата през повечето време е на маса с гости от Турция. Кражбите в спорта, културата, науката и образованието имат много дългосрочен ефект точно върху проблемите, които си описал.

25.01 2013 в 10:22

Прав си прав си! Ама все от някъде трябва да се почне и като хората видят, че има резултат ще почнат да набират смелост. Сега трябва да внимаваме телевизиите и журналистчетата на заплата да не го размият. Да не остане поредната припламнала и забравена искра. Помните ли Ктуница? А големите планове и обещания за събарянето на незаконите постройки, а промените в законите щото видиш ли човека вече го построил и вложил много пари, нищо че било природен парк.Ски пистата била от национално значение. Всичко утихна, спотаиха се "властите" и чакат хората да забравят (както и става).

24.01 2013 в 21:25

Браво на А.Русев нооооо,
Ако приемем хипотезата, че спасим 'трохите' останали от Черноморието дори и от Пирин, Рила, Станджа...а скоро и по вашите места, ние гледаме към проблема като на айсберг от палубата на Титаник:
заобиколим ли върха - значи ще го избегнем........................................................
Абе Братя,
абе хора(отново, поклон пред жест на ПИЧА - А.Русев, дето им плати глобата, та да можем ние сиирджиите да му се радваме, ама не сме дали по 30хилки нали?) я се огледайте!!! Ако беше един плаж, да го прежалим. Ама проблема е, в отношенията помежду ни: баща уби жена си и двамата си сина....по-рано 5 членно семейство саморазстреляло се....деца изнасилват баби за 20 лв, Преди година Баташкото клане беше описано, като приказка на Андерсен. Турците искат фереджета и джамии навсякъде - щот било право на малцинството....къде народ бил 500г под иго, строи паметници на поробителя????????????????, Циганите станаха определящи - даже за детската градина в бъдеще-задължителна за да ги приобщим...., след 2 дни има референдум, а по ТИЛИВИЗУРЪ казват че АЕЦ струва или 5 или 20 МИЛИАРДА......?!?!?!?! тези неща преди 20г. само ги гледахме на Американските ТВ и недоумявахме...
еееееее - на ти булка Спасов Ден
Туй от мен!
Иван 'Бомбата'

24.01 2013 в 20:04

И как точно се внимава между две злини като избираш...?

24.01 2013 в 19:36

Съвсем скоро, след тези удобни "разкрития", очаквам да започнат едни дела срещу общинсикте администрации, които имат "навика" да бавят ПУП-ове и съответно - визи с години, години, в които изтичат давностите на ОВОС-ите. А забавянето на ПУП-овете е с цел "дай тука некой лев, бе бате".
Та - интересно ми е, кога са били одобрени ПУП-овете и издадени визите.
Добре, добре...
Дано да има най-сетне прецедент някоя инвестиионна компания да осъди община за порочната практика да се мотаят с десетилетия застроителните планове.
Тогава ще настане истинският сеир и голямото съдене на българската администрация за обезщетения за пропуснати ползи.
Не че ще ги плакащата кметове, гл.архитекти и задстоящи им политически формации от джобовете си. Ще ги плаща отново българският данъкоплатец. Ама когато това стане известно, дано му просветне да внимава кого и при какви условия избира за кмет.

24.01 2013 в 18:51

Само когато последното дърво умре, последната река бъде натровена, последната риба бъде хваната ще разберем , че не можем да ядем пари.

Нашата позиция е пълната защита на Черноморското крайбрежие от своеволията на властта! Подпишете петицията за да ударите олигарсите през ръцете! Всеки ден, метър по метър те заграбват нашата природа! А ние не сме аборигени!

http://www.avaaz.org/en/petition/Obyavyavane_za_priroden_park_na_400_metrovata_kraybrezhna_zona_v_blgarskiya_sektor_ na_Cherno_more/

ПЪЛНА ЗАЩИТА НА ЧЕРНОМОРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ !!!

24.01 2013 в 18:39

И не е истина, какво струваше тази битка за наемателя на Корал, който не се уплаши от милиционерите... http://offnews.bg/index.php/149429/naematelyat-na-koral-plati-globata-na-mrrb-i-napuska-biznesa-si

24.01 2013 в 18:35

Разбирате ли сега къде живеем ??? Ако не бяхме ги извадили тези строителни разрешения на показ щяха да са си валидни и всички по хранителната верига да си траят, докато се появи един як бетон и всичко от природата да изчезне. Сега задавам въпроса: Кои хора ще понесат отговорност и каква ще е тя, защото едните си слагат подписите и печатите под явни незаконни документи, а другите ги прикриват...а третите гледат къде да се наместят...