Първите милиони на Остап Гамизов

Последна промяна на 15 март 2013 в 16:00 19856 19

Стефан Гамизов. Снимка: БГНЕС

Сигнал от Синята коалиция срещу шефа на държавната ТЕЦ Марица Изток 2 Георги Христозов три години отлежава в прокуратурата. Документът бе публикуван днес в сайта Вalkanleaks. В сигнала става дума за милиони евро щети за държавното предприятие в полза на японската корпорация "Мицуи енергийни проекти", изпълнител на проект за модернизация на централата. Това личи от документи изтекли в сайта Balkanleaks. Биволъ и OFFNews съвместно анализираха данните и получиха потвърждение от вносителите на сигнала за тяхната автентичност.

Според Иван Иванов от ДСБ, който е сред подателите на сигнала, случаят е бил разпределен от бившия главен прокурор Борис Велчев към Окръжна прокуратура Пловдив, но нищо не е свършено по него. OFFNews изпрати запитване към прокуратурата има ли движение по разследването и на какъв етап е, и все още очакваме отговор.

Консултант на проекта беше популярният в последните години „енергиен експерт“ Стефан Гамизов. Потърсен за коментар, Гамизов заяви, че знае за сигнала, но досега не е бил търсен и разпитван от прокуратурата. „Това са ония простотии, с които Иван Костов се опитва да ме клевети. Това са много големи глупости, които могат да бъдат разнищени една по една. От въпросите ви разбирам, че сте решили да ме очерните. Напишете си глупостите, за да ви размажа след това“, заяви бизнесменът.

СРС "Камчия"

Договорът за рехабилитация на блокове 1-4 на топлоцентралата,изграждане на сероочистки и модернизация на блокове 5 и 6 е сключен на 31 март 2003 г. Проектът на стойност 226 милиона евро се финансира 85% със заем от Японската банка за развитие, гарантиран от държавата и 15% от ТЕЦ Марица Изток 2 със заем от Булбанк.

Главен консултант и доверено юридическо лице на Мицуи по този проект през 2006 г. става известният медиен "енергиен експерт" Стефан Гамизов чрез фирмата си "Ес Джи Инженеринг" ЕООД. Неговата роля е подробно анализирана в изтекла в медиите справка на ДАНС, при която е използвано СРС "Камчия" (номер 2430/29.07.2008 г.)

Справката разкрива, че Гамизов и приближеният му началник на кабинета на министъра на енергетиката и енергийните ресурси Костадин Сирлещов са организирали източване на средства от проекта за рехабилитация. Именно Сирлещов лобира за това Гамизов да се "закачи" като консултант към проекта.

Твърди се, че за за 2006 г. и 2007 г. Мицуи е превела на фирмата на Гамизов "Консорциум Ес Джи И" 4 612 264 лв. От тях фирмата превежда сумарно около 3 млн. лв. на други фирми подизпълнители, а повече от 1 млн. лв. остават в консорциума. Вместо да извършва консултантска дейност, с тези пари Гамизов купува имоти и ги ипотекира, плаща рекламни разходи за гражданското си сдружение "Гражданска лига на България" и хонорари на адвокатска кантора на Сирлещов. В същото време енергийният консултант осигурява себе си и служителите си върху 220 лв.

Заключението в справката е, че "...извършваната от Стефан Гамизов дейност съдържа признаци за осъществявани фиктивни сделки, нарушаване на финансовото и данъчното законодателство и пране на пари от извършваната престъпна дейност" и тя е предадена на прокуратурата.

Гамизов твърди, че разработката "Камчия" и справката са дело на бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков, който е целял да го компрометира заради разкриването на огромни далавери в сектора на енергетиката. Факт е, че Гамизов често говори в медиите срещу "енергийната мафия", визирайки Богомил Манчев и фирмата му "Риск Инженеринг", с действията на която е запознат покрай проекта за рехабилитация на ТЕЦ Марица Изток 2. „На някои им се иска да ме изкарат като Бого Манчев, но няма такъв филм“, коментира той.

През август 2009 г. малко след идването на власт на ГЕРБ Гамизов огласи и предаде на прокуратурата факти за злоупотреби от предишното ръководство на топлоцентралата. Тогава стана ясно, че се е срещал с премиера Бойко Борисов, който го е уверил, че ще съдейства за разследването.

Бронирани коли, охрана и реклама за "енергийния експерт"

Следващите три години Гамизов притихна и разреди медийните си изяви, напомняйки от време на време, че е готов да оглави гражданското общество и да изкорени корупцията. През това време приходите му от "консултантска дейност" очевидно не намаляват, става ясно от сигнала на Синята коалиция до прокуратурата.

Гамизов се движи с брониран джип и с многобройна охрана. Неотдавна той катастрофира с джипа, като обяви ПТП-то за атентат срещу важната му особа. През последния месец Гамизов обаче се активизира и не слиза от екраните, а по БНТ тече реклама на блога му, в който публикува своите откровения и разкрития за енергийната мафия.

Произходът на средствата за бронирани коли, охрана и реклама на обществената дейност на Гамизов се изяснява от този сигнал - това са парите на данъкоплатците, източвани покрай рехабилитацията на държавния ТЕЦ.

Помирител

Сегашното ръководство на ТЕЦ Марица Изток 2 явно устройва енергийния консултант, който се явява и "помирител" между японската и българската страна по търговски спорове свързани с рехабилитацията на централата. Преди това от централата изпращат запитване каква е ролята на фирмата на Гамизов в проекта и защо е била наета при изричното задължение на изпълнителя да иска съгласието на централата предварително. От „Мицуи“ отговарят с несъответстваща на японския такт острота, поставяща под въпрос кой авторството на отговора: изненадани сме, че ни питате в този напреднал етап за това, при положение, че от самото начало работим с фирмата.

Следва рязък завой от централата и тя наема фирма „ЕС ДЖИ И КЪНСЪЛТИНГ“ за помирител срещу 282 000 лв. без ДДС. Помирителят има водеща роля в договарянето на меморандум между двете страни през 2009 г., коствал няколко милиона лева на държавата.

Меморандумът е подписан на 07.10.2009 г. от Христозов и в него ТЕЦ „Марица Изток 2“ прави неоправдани отстъпки на "Мицуи енергийни проекти". Вместо да води дела за обезщетения заради закъсненията на японците, Христозов се съгласява без бой на помирителна процедура. Нещо повече, освен допълненията към договора от 2003 г., с които е повишена цената на изпълението с няколко милиона лева, шефът на централата се съгласява тя да върне близо 4 милиона лева взети неустойки на „Мицуи“ (1.95 милиона евро).

Докато консултира „Мицуи“ едновременно Гамизов работи и като подизпълнител на компанията в ТЕЦ-а с друга своя фирма - "ЕС ДЖИ ИНЖЕНЕРИНГ" ЕООД, което е откровен конфликт на интереси, пише в сигнала.

Гамизов посочи, че за всичките години на проекта (от 2003 до 2009) сумарния приход на фирмите му от него е не повече от 6 милиона лева. „Ние дори се отказахме от консултантския си договор с Мицуи от морални подбуди. Той беше за около 600 хиляди лева“, твърди той. По думите на Гамизов, помирителската му роля спестила 100 милиона лева искове към държавата от страна на японската компания. „А ТЕЦ-ът искаше арбитраж, защото защитата щеше да вземе процент от иска. Представяте ли си каква перверзия – да искаш да те осъдят за 100 милиона, за да можеш да платиш на някого 6-7-8 милиона“, гласи версията на бизнесмена.

По думите му, той печели много повече от дейността си в чужбина, отколкото в България. Фирмата му "Ес Джи инженеринг" е вносител на хидроизолации и консултант по различни енергийни проекти с японски консорциуми, обясни той.

Според вносителите на сигнала "Всички действия, предшестващи подписването на Меморандума, както и постигнатите в него договорки, имат за цел да доведат до край престъпните намерения на Георги Христозов и лицето, оказващо „помирителни услуги”, Стефан Гамизов и умишлено да ощетят „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД, като безскрупулно увеличат стойността на договора и минимизират разходи на Изпълнителя, представляващи неустойки и обезщетения за неизпълнение".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.04 2013 в 14:08

Леле моето момче или момиче каквото и да си, толкова си заблуден/а че представа си нямаш.

07.04 2013 в 09:31

Извънземните ще помогнат!

21.03 2013 в 16:39

алко инфо от търговския регистър за „енергийният експерт” Стефан Тодоров Гамизов от Лясковец, с образование –гимназията в Монтана. Същият има участие в няколко фирми и фондации. С най много осигурен персонал в НОИ е ЕС ДЖИ И КЪНСЪЛТИНГ, ЕИК: 200140470 – осигурени 27 души, занимава се с топлоизолации. Според ГФО към 2011 г. има натрупана загуба 370 х. лв., неплатени осигуровки за 75 х. лв, задължения към персонала 19 х. лв, задължения за данъци – 280 х. лв, други задължения – над 1.2 млн. лв.
Друга фирма - ЕС ДЖИ ИНЖЕНЕРИНГ, ЕИК: 121854268, осигурени лица- 4, три от които са Стефан Гамизов и съпругата му, както исиндикът. Фирмата е в открито производство по несъстоятелност с Решение № 87 от 15.04.2010 по дело № 154/2010 на ОКРЪЖЕН СЪД СТАРА ЗАГОРА на основание чл. 630, ал. 1 от ТЗ
Според баланса за 2011 г. има натрупана загуба за близо 9 млн. лева, необслужвани кредити към банки – 530 х. лв, задължения към доставчици над 9.3 млн. лв
ЕС ДЖИ И РИНЮЪБЪЛС, ЕИК: 200317538
Не развива дейност – има 1 осигурен, няма приходи, основен предмет на дейност са ВЕИ.
Стефан Гамизов живее в блок 227 в ж.к. Младост 2, на свое име има 4 поземлени имота – три в с.Лъкатник и един във в.з. „Ярема”, общ. Самоков.
Гамизов се осигурява на 550 лева в момента.

18.03 2013 в 12:54

Разправят, че Гамизов бил човек на чичко Рокфелер, а тук е територия на чичко Ротшилд. Пък те двамата не можели да се траят и с голям кеф се ритали по кокалчетата - например арестуването на 40 равини от Ню Йорк и Ню Джърси за търговия с човешки органи (тогава падна като съпътстваща щета Лъчо Мозъка), аферата "Строс Кан", та даже и АЕЦ "Белене" - Уестингхаус е собственост на Рокфелер, а Росатом не била толкова държавна, колкото разправят.

17.03 2013 в 15:41

Проблема специално за мен е, че самия Гамизов е част от същата мафия и води някаква кампания от злоба срещу тези, които не са му дали да открадне достатъчно. Ако си беше натопил по-дълбоко ръчичките в кацата с мед, сега щеше да е от другата страна. Между Овчаров и Гамизов според мен разликата е никаква - просто единия е по-млад и агресивен. До колкото разбирам самия Гамизов също е топнал доста надълбоко е общия буркан с благата, но както всички знаем алчността на човека е безкрайна. Не знам само коя делавара са му провалили за да им е толкова ядосан.

16.03 2013 в 21:20

Шалом!

16.03 2013 в 21:19

Бе ако се налага разяснение, какво остава от каламбура?
Sapient sat.

16.03 2013 в 21:16

Май че никой не може да проумее и повярва, на какъв глупак са го направили Овчаров, Костов, Трайков и останалите. Не искате да повярвате на това, което казва Гамизов, клепате го, обиждате го без мяра, клеветите го.
Да, не е приятно да разбереш, че си глупак, който си се е радвал на топлото слънчице, докато политическата олигархия, единна и единосъща с енергийната мафия, те е взела за балък и ти е отмъкнала под носа целия разполагаем доход, труда ти, образованието на децата ти, операцията на майка ти, и я е превърнала в шопинги в Милано и Рим, в круизи и бесни забавления по Ривиерата...
Да, глупаци, Гамизов ви казва, че сте слепи и сте глупаци, защото сте позволили ... да ви отнемат живота, да си го присвоят и да ви се подиграват в очите!
Затова вие го обиждате и хулите.
Това обиждане и хулене на Гамизов обаче никак не отменя обстоятелството, че наистина сте ограбените глупаци от вашите политически лидери.
Странно е, защо не приемете казаното от него, а продължавате да копаете в глупостта си, вместо да проумеете и да си върнете живота обратно - точно от тези, които ви го отнеха - тези, които сочи Гамизов.

16.03 2013 в 21:12

Другарят Гамизов е пич, та дрънка!
http://zabylgarite.blog.bg/politika/2009/09/11/stefan-gamizov-niakoi-neshtica.395398

16.03 2013 в 13:05

майтап... Всички знаем, кой са истинските крадци на прехода! И май някои от тях се крият зад този сайт!!!