Участници в събитията от 1968 гост лектори на окупаторите в СУ

Александра Маркарян 25 октомври 2013 в 10:40 3777 0

Студенти от Художествената академия донесоха нови транспаранти за окупираната 272-ра аудитория в Ректората на СУ. Снимка:
Студенти от Художествената академия донесоха нови транспаранти за окупираната 272-ра аудитория в Ректората на СУ. Снимка: "Ранобудните студенти"

Участници в събитията от 1968 година ще са гост лектори днес в окупираната аудитория 272 в Ректората на Софийския университет.

Александър Димитров и Алфред (Фреди) Фосколо ще говорят в 13 ч., съобщиха от движението "Ранобудните студенти" чрез Фейсбук страницата си.

През 1968 г. Александър Димитров, заедно с Едуард Генов и Валентин Радев, организира протеста на студентите от Софийския университет срещу съветската инвазия в Чехословакия. И тримата са изключени от Университета и осъдени. Димитров е изселен в с. Овча могила, Свищов. Връща се в София през 1974 г., където е поставен под наблюдение от Държавна сигурност. След падането на режима през 1989 г. Димитров е общински съветник в София и председател на комисията по култура (1991-1995 г.). Много от софийските улици носят предложените от него имена. Кандидатира се за кмет на София през 2003 г. Автор е на "История на 50 века" и "Народите в света". Награден e от чешкото правителство с ордена Крамарж.

Фреди Фосколо е роден в София през 1942 г. в семейството на българка и французин. В България става член на една от първите нелегални организации по времето на комунизма, разпространява позиви през 1968 г., влиза в затвора за шпионаж и бяга с бъдещата си съпруга във Франция. Оттам организира бягствата на още българи, пише в западната преса за положението в комунистическа България. Обявен е за "френски шпионин" от социалистическото правителство на Жан Виденов.

Днес студентите планират да правят плакати и транспаранти, те ще раздават и позиви.

Първият лектор днес ще е проф. Борислав Гаврилов от Историческия факултет. Той ще говори в 11 ч.

След Фреди Фосколо и Александър Димитров пред студентите ще застане доц. Даниел Смилов (към 14 ч.) от Философския факултет.

За 17,30 ч. е планирана обща студентска среща, до която медиите няма да имат достъп. Ще се влиза само със студентски документи или документи, доказващи принадлежност към академичната общност, пишат от "Ранобудните студенти".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !