Що е българин на Южния полюс? Отговорът на Софийския университет

Александра Маркарян 08 януари 2013 в 15:55 3008 1

Интересен отговор получи OFFNews от Софийския университет след гафа, който пресцентърът му направи по повод стъпването на проф. Христо Пимпирев на Южния полюс.

Заглавието на първото съобщение от Алма матер беше: "Проф. Христо Пимпирев е първият българин, стъпил на Южния полюс".  Първият българин е авторът на "Корона от тръни" Стефан Груев, който стъпва на Южния полюс през 1970 г., а втори - Стефан Пашов.

След въпрос от OFFNews за източника на информацията получихме отговор, че "за момента това е информацията, която имаме, по-късно ще бъде уточнена и допълнена и ще Ви изпратим ново прессъобщение".

Във въпросното ново съобщение, полученото току-що, се казва (запазена е оригиналната пунктуация):

"Уважаеми колеги, по-рано днес съобщихме, че проф. Христо Пимпирев е първият българин стъпил на Южния полюс. Във връзка с излезлите вече публикации на колеги, които оспорват този факт, Ви изпращаме допълнителна информация. Проф. Пимпирев наистина е първият българин стъпил на Полюса като част от българската делегация, поставила националния трибагреник там. Преди него българите стъпили на полюса са изпратени от страна на САЩ и Франция."

Всъщност, в първото си съобщение пресцентърът на СУ твърдеше, че Пимпирев е "първият българин, стъпил на Южния полюс", без вярното уточнение, че той е "първият българин, стъпил на Полюса като част от българската делегация, поставила националния трибагреник там".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови