Имами обвиниха прокуратурата в гавра

Юлиан Христов 30 октомври 2013 в 15:31 1771 0

Делото срещу 13-те имами. Снимка: БГНЕС, архив
Делото срещу 13-те имами. Снимка: БГНЕС, архив

Със скандал започна заседанието по делото срещу 13-те имами в Пазарджишкия окръжен съд, съобщи БНР.

Единият от свидетелите - имамът Сюлейман Челеби, отправи директни обвинения в съдебната зала, че прокуратурата се гаври с мюсюлманската общност в България.

Напрежението ескалира, когато прокурор Недялка Попова попита имама от Разград Сюлемайн Челеби дали е пренасял пари от Турция в България по време на участието му в международен семинар в Истанбул през 2009-а година, организиран от министерството на образованието на Саудитска Арабия. Срещу въпроса остро възразиха и обвинените имами. Пред медиите Челеби заяви, че срещу мюсюлманите в България се води дискриминационна политика от цялата държавна система у нас.

Цялата общност, мюсюлманска, в България, от почването на това дело, е сърдита, меко казано, на всички институции в България. Медиите са инструмент, които чернят исляма - една свята, мирна религия, чернят я. Не, никой не напада никого. Ако аз съм ви ударил един шамар, вие ще се отбранявате, нали. За която и да е религия, откъдето и да идват пари, това не трябва да плаши никого, защото мисля, че в България основи за такива крайни течения няма, каза той пред журналисти.

Група привърженици на обвинените имами демонстративно снимаха лицата на всички журналисти днес, които, според тях, са задавали неудобни въпроси.

Обвиненията към прокуратурата бяха коментирани от главния прокурор Сотир Цацаров, който е на посещение в Брюксел. 

Българската прокуратура е последната, която би тръгнала да разпалва етническо напрежение. Ако дадено деяние или дадено поведение е престъпление според българския Наказателен кодекс, поне такава е позицията на колегите от Окръжна прокуратура - Пазарджик, бездействието, какво означава - неразпалване на етническа война, а действието - разпалване. Това е доста евтина спекулация, каза той пред журналисти.

Днес трябва да бъдат разпитани 12 свидетели. Те трябва да отговарят на обвинения за разпространение на антидемократична идеология и за членство в нелегалната ислямистка организация "Ал Уакф Ал Ислями".

Вчера всички свидетели по делото заявиха, че в Родопите не се проповядва антидемократична идеология и религиозна омраза. Имами от Рудозем, Чепинци и Смолян открекоха да налагат суфистки религиозни ритуали.

Един от свидетелите - имам от Разградска област, обясни пред съда, че е учил с подсъдимите в Саудитска Арабия и е бил участник в семинара в турската столица, но на него не е ставало дума за учредяване на организацията. Той е категоричен, че не е пренасял пари от Саудитска Арабия за България.

Пред съда други свидетели заявиха, че подсъдимите не са проповядвали антидемократична идеология и разделения между хората.

Разпитан беше и председателят на джамийското настоятелство в село Брезница, който каза,че не знае за съществуването на нерегистрираната в страната организация, в която да са участвали подсъдимите. Свидетелят Вели Разман – докторант в Турция по тълкуване на Корана, каза че в родното му село Лъжница няма хора, които да проповядват салафизъм.

13 души са подсъдими по делото за разпространение на радикален ислям, които са обвинени в ръководство и участие в нерегистрирана по законно установения ред в страната организация „Ал уакф ал ислями", а също и в разпространение на антидемократична идеология. 

Адвокатите на подсъдимите поискаха от съда на следващото съдебно заседание на 12 декември да бъдат разпитани двама свидетели - Мустафа Юсуф и Юлиян Михайлов. Първият от тях е в чужбина и не се яви по време на днешното съдебно заседание. Беше поискана и справка за задграничните пътувания на Мохамед Камбер. Причината е, че според обвинението той е бил в страната и е участвал в разпространението на антидемократични идеи. Според защитата той се върнал в България доста по-късно от посочения в обвинителния акт период. Прокурор Недялка Попова поиска да бъде изпратено напомнително писмо до Главното мюфтийство, което трябва да изпрати справка за постъпили официални дарения от Саудитска Арабия от фондацията Ал Уакф ал Ислями за периода 2005 – 2010 година, а също финансови отчети за въпросния период, осчетоводявани разходи за наети апартаменти и проведени обучения в Благоевград, Пловдив и София.

Адвокат Ина Лулчева поиска да бъде представена справка от Районната прокуратура в Пазарджик за образувани производства по член 162 и 325 от Наказателния кодекс. Поисканата справка е по повод тезата в обвинителния акт, че има сбиване между християни и мюсюлмани в квартал "Изток" в Пазарджик, което е на религиозна основа. Съдът определи да бъде изпратено и напомнително писмо на вещото лице Александър Шунин, което трябва да представи превод на девет текста от турски език. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови