Главният мюфтия имал кореспонденция с радикална секта, той отрича

04 юли 2013 в 14:02 1871 0

42-ро Народно събрание. Главният мюфтия влиза в парламента. Снимка: Сергей Антонов
42-ро Народно събрание. Главният мюфтия влиза в парламента. Снимка: Сергей Антонов

Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи имал лична кореспонденция с ислямистката организация "Ал Уакф ал Ислями". 

Това стана ясно на днешното заседание по делото срещу 13-те имами, обвинени в разпространяването на радикален ислям в Пазарджик. От прокуратурата представиха две писма - лична кореспонденция на Мустафа Хаджи с ислямистката организация. Главният мюфтия заяви, че тези писма са фалшифицирани. Той отрече Главното мюфтийство да е свързано с нерегистрираната у нас ислямистка организация. 

По време на тричасовия разпит главният мюфтия обаче призна съществуването на тази организация, но е категоричен, че тя не е регистрирана в България. Той също така потвърди, че е имал среща с представители на организацията през 2005 или 2006 година, като тогава имало намерения организацията да бъде регистрирана у нас. 

Хаджи обясни, че се е срещал с представители на организацията, защото това е фондация близка до кралското семейство в Саудитска Арабия, за която той имал надежди, че може да помага на мюсюлманите в България.

"Аз съм представител на мюсюлманското изповедание, аз се срещам с всички организации, които са по света. Нищо специално. По принцип те са протоколни срещи, на които се говори. Ние искаме добро, мир, разбирателство и спокойствие, това се говори на протоколните срещи. Ние вярваме в българското правосъдие и смятам, че те ще бъдат онеправдани", каза Мустафа Алиш Хадджи, цитиран от БНР.

Главният мюфтия обясни, че не е имал сигнали за нито един от 13-те подсъдими за това, че са проповядвали салафизма и налагането на Шериатската държава. Той обясни, че понятие като радикален ислям няма и хората, които са обвинени в проповядването му на практика са проповядвали традиционен ислям. 

Главният мюфтия обясни, че у нас няма забрана да се внася ислямска литература и така над 90% от ползваната в страната литература е внесена от чужбина. Мустафа Хаджи Алиш обясни още, че той също е внесъл такава литература, която е била проверена на митницата след престой в Йордания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки