Помаците са потомци на траките, искат език и малцинство

Последна промяна на 06 февруари 2013 в 18:36 10652 22

 Ефрем Моллов - председател на „Европейски институт – Помак”
Ефрем Моллов - председател на „Европейски институт – Помак”

Винаги се е пречело на контактите на помаците със световната мюсюлманска общност. Ислямът в Родопите от 100 години е ликвидиран – да няма кой да го обясни какво представлява като религия.

Това заяви на пресконференция в сряда Рамадан Кехайов – ръководител на отдел „Защита правата на човека, дискриминация, етнически и демографски въпроси” към „Европейски институт – Помак”.

Помашки език

От организацията твърдят, че помаците са потомци на траките, както и че съществува помашки език и помашко малцинство в съвременна България.

На част от нашето общество му е интересно защо в Пиринския, Якорудския район и в част от Родопите изведнъж помаците се определиха като турци. Ами ще се определят като турци – следващото преброяване, ако няма възможност да се определим като помаци, може би и аз ще се определя като турчин. Не може да въздействаш върху това население и неговото право за самоопределение, заяви финансовият директор на „Европейски институт – Помак” Васил Войнов.

Според него, българомохамеданин е неправилно понятие - като дървено желязо.

Спецслужбите и помаците

Не са възстановени имотите на мюсюлманската общност, специално в Родопската, Смолянската област. Вие някъде да сте прочели, че се изгражда молитвен дом на мюсюлманите и да няма проблем? Посочвам ви – наскоро в Гоце Делчев ще правят референдум дали да се строи джамия или не. А сме европейска държава, европейски граждани. За какво говорим? - попита Рамадан Кехайов, който е и член на Българския хелзинкски комитет.

Нямаме никакво отношение към политиката, която прави Турция. По никакъв начин това, което правим, не е свързано с това, което искат да правят в Турция. Финансирането на нашия институт не е свързано с турски пари или турски дарения, категоричен е председателят на „Европейски институт – Помак” Ефрем Моллов.

Организацията се финансирала от 400 кошера с пчели, които „произвеждат мед и продуктите се продават“.

Членове на „Европейски институт – Помак” са викани от служители на реда и разпитвани дали ще променят границите на България, обяви още Войнов.

Процесът срещу имамите в Пазарджик е предизборен фарс – 12 от 13 от подсъдимите са помаци. Наближат ли избори българските служби за сигурност директно се насочват към помашките села. Само заради това, че не беше решен проблемът на малцинствата в България, България не трябваше да влиза в ЕС, коментираха още представителите на „Европейски институт – Помак“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.03 2014 в 12:50

А сме европейска държава, европейски граждани. За какво говорим?- ГОВОРИМ ЗА ТОВА ЧЕ СТЕ НАГЛИ !!!! В най-ЕВРОПЕЙСКАТА ДЪРЖАВА Щвейцария сложиха забрана вече за минартета Ви ,защото набучихте достатъчн джамии навсякъде ! ВИЕ ИСКАТЕ за ВСЯКА КЪЩА ДЖАМИЯ !ТОВА Е СУПЕР НАГЛОСТ и НАСИЛСТВЕНО ИСЛЯМИЗИРАНЕ ВЪВ 21 ВЕК ! Ислям = ВРЪЩАНЕ НАЗАД С 500 години !

26.11 2013 в 11:47

Ама не говори за помашки етнос тоя. Той говори основно за връзки на помаците с другите ислямски организации. Не го интересуват никакви помаци обикновен ислямист си е

26.11 2013 в 09:59

Защо не реагират загубеняците от правителството? Опит за разеляне на нацията , а те си чешат ... айде, да не казвам какво.

25.09 2013 в 19:43

W BG malcinstwa ima,no niama pomashki ezik,i koi e kazal che pomaci sa potomci na trakite?W BG. ima samo bylgari ot razlicni grupi nareceni "malcenstwa",koito imat syshtite prawa i zadylzenia i edin EZIK,bylgarski,koito e zadylzitelen,a regionalnite ezici sa samo bogatstwo.

10.04 2013 в 23:45

съгласен съм с колегата помак. Само, че той забравя че днешните българи като етнос са съставени от 3 други етноса: първи по тези земи са били траките, след тях са дошли славяните и след тях прабългарите които са се съюзили с месното слвянско-тракииско население срещу византийците:) т.е. всички българи в по-голяма или по-малка степен са наследници на траките. А да сравняваш помаците с Африканските роби в Щатите е най-малкото смешно защото: ПЪРВО- африканците са жители на континента Африка и нямат общо с Родопа, ВТОРО - те са представители на негроидната раса-сиреч черни са и с едни големи усти и големи бели зъби, и ТРЕТО не разбрах къде е толковата голяма разлика между българи и “помаци“

10.04 2013 в 23:21

досега никакви истински доказателства няма. А ако има поне да не са някакви хартийки, че като знам как ги правят състарени хич и не им вярвам.Между другото как ще обясните че не се финансирате от турците след изявленията им през 80 че навсякъде ще изникват турски държави

10.03 2013 в 20:16

Ето един трезвомислещ човек!

05.03 2013 в 20:09

със сигурност ПОМАЦИТЕ не са нито Българи нито Турци!!!!!! много е вероятно наистина да са наследниците на Траките! но като казвам ТРАКИ, малко хора знаят че тези земи са населявани от различни ПЛЕМЕНА- а науката ги обединява под общо понятие ТРАКИЙСКИ ПЛЕМЕНА!!! а това че говорят Български по никакъв начин не значи че са истински българи, нормално е наследниците на Африканските роби в Щатите сега да говорят американски език! темата е адски дълга и сложна, но като съдим по начина им на живот, ПОМАЦИТЕ по нищо неси приличат нито с Българите нито с Турците!

28.02 2013 в 16:09

А ако докажат. Тогава какво правите?
Всъщност не се изразих правилно. Доказателства има.

07.02 2013 в 12:08

Доктрината на Сорос за България (и не само) изпълнявана от многобройните му подлоги е стария римски принцип "Разделяй и владей" - чрез поощряване всякакви малцинства и етнически групи да се чувстват всякакви но не и българи, с цел да се подкопава единството на държавата.