Помаците са потомци на траките, искат език и малцинство

06 февруари 2013 в 18:36 15554 22

 Ефрем Моллов - председател на „Европейски институт – Помак”
Ефрем Моллов - председател на „Европейски институт – Помак”

Винаги се е пречело на контактите на помаците със световната мюсюлманска общност. Ислямът в Родопите от 100 години е ликвидиран – да няма кой да го обясни какво представлява като религия.

Това заяви на пресконференция в сряда Рамадан Кехайов – ръководител на отдел „Защита правата на човека, дискриминация, етнически и демографски въпроси” към „Европейски институт – Помак”.

Помашки език

От организацията твърдят, че помаците са потомци на траките, както и че съществува помашки език и помашко малцинство в съвременна България.

На част от нашето общество му е интересно защо в Пиринския, Якорудския район и в част от Родопите изведнъж помаците се определиха като турци. Ами ще се определят като турци – следващото преброяване, ако няма възможност да се определим като помаци, може би и аз ще се определя като турчин. Не може да въздействаш върху това население и неговото право за самоопределение, заяви финансовият директор на „Европейски институт – Помак” Васил Войнов.

Според него, българомохамеданин е неправилно понятие - като дървено желязо.

Спецслужбите и помаците

Не са възстановени имотите на мюсюлманската общност, специално в Родопската, Смолянската област. Вие някъде да сте прочели, че се изгражда молитвен дом на мюсюлманите и да няма проблем? Посочвам ви – наскоро в Гоце Делчев ще правят референдум дали да се строи джамия или не. А сме европейска държава, европейски граждани. За какво говорим? - попита Рамадан Кехайов, който е и член на Българския хелзинкски комитет.

Нямаме никакво отношение към политиката, която прави Турция. По никакъв начин това, което правим, не е свързано с това, което искат да правят в Турция. Финансирането на нашия институт не е свързано с турски пари или турски дарения, категоричен е председателят на „Европейски институт – Помак” Ефрем Моллов.

Организацията се финансирала от 400 кошера с пчели, които „произвеждат мед и продуктите се продават“.

Членове на „Европейски институт – Помак” са викани от служители на реда и разпитвани дали ще променят границите на България, обяви още Войнов.

Процесът срещу имамите в Пазарджик е предизборен фарс – 12 от 13 от подсъдимите са помаци. Наближат ли избори българските служби за сигурност директно се насочват към помашките села. Само заради това, че не беше решен проблемът на малцинствата в България, България не трябваше да влиза в ЕС, коментираха още представителите на „Европейски институт – Помак“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!