Защо не ръкопляскам на Грета Тунберг

Калоян Константинов 25 септември 2019 в 12:11 101088 27

Снимка Carlo Allegri/Reuters

Грета Тунберг по време на речта си в ООН на 23 септември 2019 г.

През последните дни връхна точка достигна едно международно политическо "активно мероприятие", което се отличава със своята нечистоплътност и безочие. 

Става дума за речта пред ООН от 23 септември на 16-годишната Грета Тунберг - екоактивистка от Швеция, бореща се с глобалното затопляне. Темата е чувствителна, тъй като често критиките, отправени към случващото се, са срещу "едно дете, което се опитва да спаси света".

Правилният въпрос обаче е: кой би използвал едно дете за собствените си финансови и политически цели?

И целият свят ръкопляска. Гнусно и противно е.

Известно е, състоянието на Грета е деликатно и това също донякъде обяснява страстта, с която тя се запалва по темата с глобалното затопляне още на 8-годишна възраст.

Възгледите ѝ са повлияни и от тези на нейните родители вегани, отказващи да пътуват със самолет от екосъображения. През 2018 година родителите ѝ позволяват на 15-годишната си дъщеря да спре да ходи на училище. Самата тя започва протест пред парламента в Стокхолм. 

Оттам насетне Тунберг добива медийна популярност и няколко различни природозащитни НПО-та със съмнителни намерения, които всячески се опитват да прикрият връзката си с нея, започват да я подкрепят финансово и организационно, като ѝ уреждат изказвания на различни места. През август тази година дори я качиха на яхта, с която да стигне до Америка за две седмици, твърдейки, че всички ние трябва да пътуваме именно така, за да се избегнат въглеродните емисии.

Момиче от плакат с нацистка пропаганда (вляво) и Грета Тунберг (вдясно).
Използването на деца за прокарване на политически и икономически цели никога и в никакъв случай не е приемливо - независимо колко благородна е каузата. Освен че им липсва зрялост и житейски опит, децата много по-лесно могат да бъдат манипулирани в мнението си.

Защо тогава толкова много хора ръкопляскат пламенно на 16-годишно момиче, което настоява с плашеща настървеност целият свят да спре да консумира каквито и да било месни и животински продукти?

Изгледайте видеото по-долу от речта на Грета. Момичето гримаснични и стиска зъби, докато чете една от поредните си речи на английски.

В речта си тя казва на световните лидери: "Откраднахте детството и мечтите ми". Не, Грета, алчните корпорации и лобисти го откраднаха. В никакъв случай не обвинявам и не нападам момичето, което е жертва в цялата история. Виновни са всички хора, които в умопомрaчение ѝ ръкопляскат.


Най-лошото е, че Тунберг всъщност по-скоро вреди на борбата с глобалното затопляне, отколкото да помага. Проблем има и никой с капчица разум не може да го отрече. Животът на Земята е застрашен и ние трябва да вземем спешни мерки.

Изсичането на гори и превръщането им в пасбища или в посеви за изхранването на фермите за животни (особено в Амазония) е чудовищен проблем не само за глобалното затопляне, но и за унищожаването на местните екосистеми. Част от проблема може да бъде решен, като наистина ограничим консумацията си на месо в световен мащаб. Но всички да станем вегани, както иска Грета? Моля ви се.

Вредните емисии от горивото също са сериозен проблем. Затова е редно да се върви към възможно най-бърза смяна на дизеловите и бензинови автомобили с електрически. Към момента обаче не ми е ясно да е технологично възможно да направим пътническите самолети електрически. А да спрем всички полети по света е налудничаво.

Вместо да предложат реално изпълними мерки за борбата с наближаващите екокатастрофи, поддръжниците на Грета лансират нереалистични решения и обезсмислят градивния диалог по темата. 

Всеки един от нас наистина може да допринесе за спасяването на планетата, като яде една пържола по-малко на седмица, като се качи в трамвая или не ползва пластмасови сламки, торбички и шишета.

Но основната вина е на корпорациите, които замърсяват в пъти повече с незаконни и нехайни дейности. На компаниите, които бълват черни пушеци, изливат боклука си в реките и изсичат горите. Основните замърсители са в Азия и Африка, но и в "развития" свят си имаме.

Гибелта на дърветата и фитопланктона ще повлече скоростно към бездната не само животните, но и нас. И трябва да го осъзнаем и вземем насериозно веднага.

В спирането именно на това трябва да се съсредоточат политиците ни, а всички ние да ги притискаме и настояваме. А за децата - нека ги оставим да си изживеят детството, не да ги натоварваме с решаване на проблемите на възрастните. Затрогващо е, но само докато някой не пострада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12261

30

Божо

16.10 2019 в 12:58

Като спрем да ядем месо, ще трябва да се освободят още повече площи за соя и други растителни продукти. Грета и съмишлениците ѝ май смятат, че зеленчуците растат директно в магазина.
Освен това, защо в повечето страни, ако искаш да сложиш "слънчеви" керемиди трябва да платиш огромни данъци? Защо "Гретите" не протестират срещу това?
Искат да "свалят" хората от самолетите и да ги качат на влакове. А цялата мрежа от огромни камиони? Защо не се борят поне част от тях да се качи на влакове?

23293

27

Стефан

27.09 2019 в 07:35

Всички тия дебили не са и чували понятията "показуха" и "стахановец". Поради което, и умират даже по-бездарно, и вероятно по-бързо от СССР.

23293

25

Стефан

27.09 2019 в 05:27

Ми кво, от камбанарията на колегите Джордано Бруно и Галилео Галилей, мога да заявя само следващото:
Това, че Инквизицията е на мода, не я прави нито вечна, нито права. А това, че вдига за своя хоругва малка и душевно болна вещица, не прави вещицата нито здрава, нито истинско знаме. Макар зад нея да се крият големи вещици.
Добре де, поне вече има цветни и стерео илюстрации за книжките по история, в които се разказва как просветената Античност, се е сринала в мракът на ранното, напълно безпросветно Средновековие.

:) "Трудно е да бъдеш бог", А. и Б. Стругацки.
Аз съм го чел като малък. Кога ще го прочетат големците в ООН?
Мани, лудница без лекари ...

14469

24

случайно прочетох

26.09 2019 в 14:44

Поздравления за автора и жалко за детето.

11398

23

Badblood

26.09 2019 в 14:43

С тия гримаси ми напомня на Бялата Златка. Сценаристите да не са им едни и същи?

12082

22

leomesi

26.09 2019 в 12:23

Много съм съгласен с автора. Това момиче е използвано с идеята да звучи затрогващо и хората да се разчувстват, но като е мината една граница, започва да става не чак толкова затрогващо. Отива в другата крайност дори.

6506

21

bobacko

26.09 2019 в 12:22

Някога ледената покривка е достигала днешна Сахара. Ледът водел до значително отразяване на слънчевата радиация, което помагало за ново "ледогенериране". Настъпил ледников период на Земята. После се появили човеците, запалили огън и затоплили глобално планетата. Ледниците се отдръпнали и с това животът на Земята процъфтял. Изчезнали едни видове, други се попроменили, появили се нови, а някои и до днес са си същите, ама са много страшни. Например крокодилите и акулите. С нас или без нас планетата ще оцелее. Е, ние няма да узнаем защото няма да ни има. Ама не заради глобалното затопляне, а по-скоро заради глобалното въоръжаване. Особено ядреното