Защо не ръкопляскам на Грета Тунберг

Калоян Константинов Последна промяна на 25 септември 2019 в 12:11 99109 27

Снимка Carlo Allegri/Reuters

Грета Тунберг по време на речта си в ООН на 23 септември 2019 г.

През последните дни връхна точка достигна едно международно политическо "активно мероприятие", което се отличава със своята нечистоплътност и безочие. 

Става дума за речта пред ООН от 23 септември на 16-годишната Грета Тунберг - екоактивистка от Швеция, бореща се с глобалното затопляне. Темата е чувствителна, тъй като често критиките, отправени към случващото се, са срещу "едно дете, което се опитва да спаси света".

Правилният въпрос обаче е: кой би използвал едно дете за собствените си финансови и политически цели?

И целият свят ръкопляска. Гнусно и противно е.

Известно е, състоянието на Грета е деликатно и това също донякъде обяснява страстта, с която тя се запалва по темата с глобалното затопляне още на 8-годишна възраст.

Възгледите ѝ са повлияни и от тези на нейните родители вегани, отказващи да пътуват със самолет от екосъображения. През 2018 година родителите ѝ позволяват на 15-годишната си дъщеря да спре да ходи на училище. Самата тя започва протест пред парламента в Стокхолм. 

Оттам насетне Тунберг добива медийна популярност и няколко различни природозащитни НПО-та със съмнителни намерения, които всячески се опитват да прикрият връзката си с нея, започват да я подкрепят финансово и организационно, като ѝ уреждат изказвания на различни места. През август тази година дори я качиха на яхта, с която да стигне до Америка за две седмици, твърдейки, че всички ние трябва да пътуваме именно така, за да се избегнат въглеродните емисии.

Момиче от плакат с нацистка пропаганда (вляво) и Грета Тунберг (вдясно).
Използването на деца за прокарване на политически и икономически цели никога и в никакъв случай не е приемливо - независимо колко благородна е каузата. Освен че им липсва зрялост и житейски опит, децата много по-лесно могат да бъдат манипулирани в мнението си.

Защо тогава толкова много хора ръкопляскат пламенно на 16-годишно момиче, което настоява с плашеща настървеност целият свят да спре да консумира каквито и да било месни и животински продукти?

Изгледайте видеото по-долу от речта на Грета. Момичето гримаснични и стиска зъби, докато чете една от поредните си речи на английски.

В речта си тя казва на световните лидери: "Откраднахте детството и мечтите ми". Не, Грета, алчните корпорации и лобисти го откраднаха. В никакъв случай не обвинявам и не нападам момичето, което е жертва в цялата история. Виновни са всички хора, които в умопомрaчение ѝ ръкопляскат.


Най-лошото е, че Тунберг всъщност по-скоро вреди на борбата с глобалното затопляне, отколкото да помага. Проблем има и никой с капчица разум не може да го отрече. Животът на Земята е застрашен и ние трябва да вземем спешни мерки.

Изсичането на гори и превръщането им в пасбища или в посеви за изхранването на фермите за животни (особено в Амазония) е чудовищен проблем не само за глобалното затопляне, но и за унищожаването на местните екосистеми. Част от проблема може да бъде решен, като наистина ограничим консумацията си на месо в световен мащаб. Но всички да станем вегани, както иска Грета? Моля ви се.

Вредните емисии от горивото също са сериозен проблем. Затова е редно да се върви към възможно най-бърза смяна на дизеловите и бензинови автомобили с електрически. Към момента обаче не ми е ясно да е технологично възможно да направим пътническите самолети електрически. А да спрем всички полети по света е налудничаво.

Вместо да предложат реално изпълними мерки за борбата с наближаващите екокатастрофи, поддръжниците на Грета лансират нереалистични решения и обезсмислят градивния диалог по темата. 

Всеки един от нас наистина може да допринесе за спасяването на планетата, като яде една пържола по-малко на седмица, като се качи в трамвая или не ползва пластмасови сламки, торбички и шишета.

Но основната вина е на корпорациите, които замърсяват в пъти повече с незаконни и нехайни дейности. На компаниите, които бълват черни пушеци, изливат боклука си в реките и изсичат горите. Основните замърсители са в Азия и Африка, но и в "развития" свят си имаме.

Гибелта на дърветата и фитопланктона ще повлече скоростно към бездната не само животните, но и нас. И трябва да го осъзнаем и вземем насериозно веднага.

В спирането именно на това трябва да се съсредоточат политиците ни, а всички ние да ги притискаме и настояваме. А за децата - нека ги оставим да си изживеят детството, не да ги натоварваме с решаване на проблемите на възрастните. Затрогващо е, но само докато някой не пострада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12251

30

Божо

16.10 2019 в 12:58

Като спрем да ядем месо, ще трябва да се освободят още повече площи за соя и други растителни продукти. Грета и съмишлениците ѝ май смятат, че зеленчуците растат директно в магазина.
Освен това, защо в повечето страни, ако искаш да сложиш "слънчеви" керемиди трябва да платиш огромни данъци? Защо "Гретите" не протестират срещу това?
Искат да "свалят" хората от самолетите и да ги качат на влакове. А цялата мрежа от огромни камиони? Защо не се борят поне част от тях да се качи на влакове?

23303

27

Стефан

27.09 2019 в 07:35

Всички тия дебили не са и чували понятията "показуха" и "стахановец". Поради което, и умират даже по-бездарно, и вероятно по-бързо от СССР.

16582

26

spirit оригиналът

27.09 2019 в 05:54

„Тя пътува от Швеция до Ню Йорк на яхта „Малиция II“, известна по-рано като „Едмонд де Ротшилд“. Първото име се дължеше на това, че клиентът беше ръководител на френския клон на Ротшилд, бившия работодател на Еманюел Макрон Бенджамин де Ротшилд. Яхтата беше избрана, тъй като Тунберг не лети със самолети, тъй като те имат много голям „въглероден отпечатък“. На „Малиция II“, пресичаща Атлантическия океан, по искане на Грета беше запечатан дизеловия двигател, който трябва да бъде на всеки такъв воден кораб от съображения за безопасност. Браво? Така изглежда. Да, ветроходството не оставя въглероден отпечатък, но производството на модерна яхта от въглеродни влакна, да не говорим за платна от кевлар, оставят доста сериозен отпечатък от въглерод, който екологичните активисти по някаква причина игнорират. Точно както предпочитат да не забелязват, че производството и последващото използване на слънчеви панели замърсяват природата не по-малко от традиционните методи за производство на електроен

23303

25

Стефан

27.09 2019 в 05:27

Ми кво, от камбанарията на колегите Джордано Бруно и Галилео Галилей, мога да заявя само следващото:
Това, че Инквизицията е на мода, не я прави нито вечна, нито права. А това, че вдига за своя хоругва малка и душевно болна вещица, не прави вещицата нито здрава, нито истинско знаме. Макар зад нея да се крият големи вещици.
Добре де, поне вече има цветни и стерео илюстрации за книжките по история, в които се разказва как просветената Античност, се е сринала в мракът на ранното, напълно безпросветно Средновековие.

:) "Трудно е да бъдеш бог", А. и Б. Стругацки.
Аз съм го чел като малък. Кога ще го прочетат големците в ООН?
Мани, лудница без лекари ...

14612

24

случайно прочетох

26.09 2019 в 14:44

Поздравления за автора и жалко за детето.

11398

23

Badblood

26.09 2019 в 14:43

С тия гримаси ми напомня на Бялата Златка. Сценаристите да не са им едни и същи?

12000

22

leomesi

26.09 2019 в 12:23

Много съм съгласен с автора. Това момиче е използвано с идеята да звучи затрогващо и хората да се разчувстват, но като е мината една граница, започва да става не чак толкова затрогващо. Отива в другата крайност дори.

6506

21

bobacko

26.09 2019 в 12:22

Някога ледената покривка е достигала днешна Сахара. Ледът водел до значително отразяване на слънчевата радиация, което помагало за ново "ледогенериране". Настъпил ледников период на Земята. После се появили човеците, запалили огън и затоплили глобално планетата. Ледниците се отдръпнали и с това животът на Земята процъфтял. Изчезнали едни видове, други се попроменили, появили се нови, а някои и до днес са си същите, ама са много страшни. Например крокодилите и акулите. С нас или без нас планетата ще оцелее. Е, ние няма да узнаем защото няма да ни има. Ама не заради глобалното затопляне, а по-скоро заради глобалното въоръжаване. Особено ядреното