За Уганда, свободата на словото и Последния крал на Шотландия

Владимир Йончев Последна промяна на 12 февруари 2015 в 13:05 11676 13

От 3 години с нетърпение чаках да се сринем под Уганда в класацията за свободата на словото, за да напиша този текст. Всяка година съвестно проверявах дали Уганда не ни е надминала по качество на медиите и с известна доза разочарование виждах, че още не е.

Подминаваха ни Того, Гвинея-Бисау и Габон, но за тях не знам такова хубаво стори, което да онагледи драмата.

Уганда обаче е перфектният пример.

Няма и дума да казвам за българските медийни проблеми, само ще опиша дълбоките демократични традиции на Уганда, която вече е по-свободна от нас.

На 25 януари 1971 г. властта в Уганда взема най-екзотичният диктатор, раждал се някога под синьото небе. Иди Амин е син на знахарка. Като младеж се записва в британската армия и се влюбва в Шотландия. Когато взема властта (чрез преврат, естествено) разцъфтява култ към личността му, който по театралност далеч надминава култа към личностите на Сталин, Хитлер и Мао, а по трагичните последствия, ако не ги изпреварва, поне ги следва плътно.

Пълната титла на Иди Амин е Негово превъзходителство пожизненият президент фелдмаршал Хаджи доктор Иди Амин Дада, кавалер на "Кръста Виктория", ордена "За заслуги", "Военен кръст", властелин на всички земни животни и всички морски риби, последният крал на Шотландия, победител на Британската империя в цяла Африка и Уганда, професор по география, ректор на университета "Макерере".

"Последният крал на Шотландия" е великолепен филм за Иди Амин, направен по действителни случки, който горещо препоръчвам.

Титлата "Последният крал на Шотландия" угандийският президент си присвоява, защото чувства с душата си, че ако не се беше родил угандиец, щеше да е шотландец.

Като всеки обожаван от придворните подмазвачи диктатор, той скоро се убеждава, че е най-великият военоначалник, учен, мислител, крал на друга страна и полубог. И като всеки самозабравил се диктатор изпада в параноя. За няколко години избива 300 000 свои поданици - повечето по обвинение, че готвят заговор срещу него.

Независимо от това Иди Амин продължава да е най-чаровният диктатор и любим герой на западната преса. Когато в западните вестници започват да се прокрадват статии за организираните от него масови кланета, по съвет на своя личен лекар (шотландец, разбира се) Иди Амин дава една от най-знаменитите пресконференции за всички времена. На нея обявява, че просперираща Уганда започва да събира помощи за западаща Англия и наистина изпраща голяма сума пари на Кралицата. Иди Амин е толкова чаровен, така нелепо и прекрасно обяснява как ще оправи втората си родина Шотландия, ако угнетените от англичаните шотландци най-сетне признаят титлата му, че западните журналисти се влюбват в него и отразяват клоунадата му, а не убийствата му.

Политическата смърт на Иди Амин идва почти случайно, след гаф, който вероятно той не е замислил, но вярвайки в безсмъртието си, безразсъдно е подкрепил. Фронтът за Освобождение на Палестина отвлича самолет с израелски туристи и Иди Амин позволява той да се приземи на летището Ентебе край столицата на Уганда Кампала. Последвалата операция на Мосад влиза в учебниците като най-добрата антитерористична операция за всички времена. Израелски спецчасти кацат на летището в Ентебе, освобождават заложниците, без Победителя на Британската империя в цяла Африка и Уганда изобщо да успее да реагира. Иди Амин остава на власт още 3 години, но митът за Последния крал на Шотландия е разбит и той естествено става жертва на поредния преврат.

Наследилият го Йовери Мусавени, който управлява и до днес, не е пример за демократично управление. И той като Иди Амин се разправя с опозицията, макар и не така кърваво. И той често отнася критики за диктаторско управление.

И въпреки това Уганда, чието общество е достатъчно екзотично, за да роди диктатор като Иди Амин, днес е пред България в класацията на свободата на словото.

Изводи няма да правя.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.02 2015 в 23:50

Чак пък великолепен текст... Иди Амин нито се задържа на власт, нито падна от нея благодарение на угодлива журналистика. Освен това уважаващата себе си журналистика прави справки, когато разказва истории. Примерно коя е столицата на Уганда.

14.02 2015 в 11:37

Много добре казано merypoup И въобще кой и по какъв принцип определя тази прословута свобода на словото? САЩ са най-големите терористи (все пак сами си взривиха Световния център на 11 септември за да могат да започнат поредната си война) и точно те да учат света на демокрация и морал е нелепо

13.02 2015 в 15:17

http://www.webcafe.bg/id_646512522/fpage_3/

12.02 2015 в 19:21

БирникЪ,
когато OFF-a стане ефирна телевизия тогава може да му търсите отговорност за класацията. Добре че Западът измисли интернет, че да има медийна алтернатива и за по-интелигентните хора.

Но като гледам как руските мекерета си имат даже ефирен алфа порно канал не знам как ше се променят нещата у нас.

12.02 2015 в 17:12

Освен изводи статията поражда и въпроси. И един от тях е, като какви трябва да бъдат квалифицирани западните медии, които са премълчавали зверствата на посочения диктатор, а са описвали с любов клоунадата му?
Тези медии свободни ли ги наричаме?
И според мен проблемът се крие повече в пристрастнастта на медиите и автоцензурата, която сами си налагат по една или друга причина.

12.02 2015 в 17:00

Показателно е, че именно издателя и главен редактор на Оф нюз е написал този материал, за което го поздравявам.

12.02 2015 в 14:45

Смешно е, че по време на мутренските времена, когато в държавата беше хаос и малкото на брой медии бяха изцяло под контрола на хора от ДС, бяхме на 38-о място. Другото смешно е, че въпросният диктатор е мъртъв повече от 10 години и в момента ситуацията там е доста по-различна.
Вместо да реват, че няма свобода на словото, нека журналистите също да спрат да взимат дебели хонорари за лизане на политически задници. След като ТВ Алфа и ТВ7 имат персонал, какво повече да говорим.

12.02 2015 в 14:02

Браво Влади!
Великолепен текст. Изводите трябва всеки с пипе в главата да си ги направи сам...

12.02 2015 в 14:02+ + + + + + БирникЪ + + + + + +

12.02 2015 в 13:56

Направо ми изпълни душата тоя ВЕЛИКОЛЕПЕН ТЕКСТ на уважаемия Йончев. Написан на един дъх, явно му е дошло отвътре. Жалко, че май има повод за подобни текстове. Много силно, който може да го оцени де...

Иначе Иди Амин ни е любимец, а "The Last King of Scotland" сме го гледали 3 пъти. Култов филм, великолепен сценарий, професионална режисура, страхотна роля на Forest Whitaker. Между другото, единствената жертва от израелска страна в рейда на Ентебе е командирът на щурмовата група полковник Джонатан Нетатяху (брат на Бенджамин Нетяняху), който загива със смърта на смелите. Има няколко филма по този сюжет, от които най-достоверен е израелския.

В YouTube има доста интересни документални кадри за Иди Амин (между другото отличен плувец и боксьор; почина си от естествена смърт в изгнание в Саудитска Арабия.):

https://www.youtube.com/results?search_query=idi+amin+documentary

Малко цитати:

“Аз съм пратен от Аллах на шибаната земя да въведа ред и хич не обичам да ме командват!”

"Предлагам да се освободим от конвенционалните оръжия и да ги заменим с водородни бомби на разумна цена, разпределени равномерно в света."

"It's not for me. I tried human flesh and it's too salty for my taste."