Ужасен ужасон в НГДЕК пак

Орлин Йорданов Последна промяна на 04 март 2015 в 16:28 11523 31

Опасните райони в София.

Снимка 24 часа

Опасните райони в София.

И тъй – да обобщим!

Като ползвам правото на отговор, заявявам най-категорично, че следното в статията „Родители ужасени от условията в сградата на НГДЕК на ул. "Баба" в ОФФНЮЗ от 02.03.2015г. не отговаря на истината:

1. Кресливото заглавие, присъщо повече на „жълта” медия, нежели на ОФФНЮЗ, внушава, че снимката под него е на сградата на ул. „Баба”. Не е. Това е снимка на „прекрасното” 13-то училище и при това тя е от днес, а снимките от „Баба” са най-вероятно от септември, 2014г. Правя този извод, защото именно тогава покривът над салона протече, но не поради лош ремонт, а в резултат от умишлено увреждане, както гласи писмо на зам. министър на културата Банов до г-жа Папазова, директор на НГДЕК, което в четвъртък, 26.02.2015г бе качено на сайта на Министерство на културата.

2. Родителите призовавали на 4-ти март всички да протестират пред 13-то ОУ. Не е вярно. Призоваваха! От средата на деня /2-ри март/ по Фейсбук и по телефони родители, ръководство и класни ръководители обясняват на всички ученици, че на 4-ти всички трябва да са на ул. „Баба”.

3. „Според настоятелството ремонтираната сграда на училището е опасна за здравето на учениците, тъй като има "основателни съмнения за азбест”. В сградата на ул. „Баба” няма азбест и за това има експертиза на НЦОЗА от септември 2014г. – една от двете или трите лицензирани лаборатории, които имат право да правят проби за азбест. Институтът по минералология и кристалография към БАН не е лицензиран и това е минерално и кристално ясно на всички, освен на самия Институт и на журналиста, писал статията в ОФФНЮЗ. Освен това Институтът миналата година установи наличието на лизардит, който е минерал от семейството на серпентинитите, а не е азбестов минерал. Освен това през февруари, 2014г. станахме свидетели на: „Майки къртят с голи ръце парчета от мазилката на „Баба”, което освен да е умишлено увреждане на държавна собственост и идея за гоблен не виждам какво повече е! Това, че на „Баба” има азбест е лъжа. Отчаяният вопъл на г-жа Репуц „да се докаже, че няма азбест” е правен, а в случая и житейски абсурд. Отрицателен факт не се доказва!

4. „Родителите са против преместването и изтъкват като причина за оспорване на заповедта на Рашидов голямата отдалеченост на сградата, криминогенния район, съседството й със сметище и предстоящото изграждане на гробище до гимназията, нерешения въпрос с бездомните кучета и домашни животни, които свободно се движат в двора на училището и необходимостта децата да ходят близо 800 метра пеш по черни пътища и улици без настилки, за да стигнат до училище.” Сградата на ул. „Баба” не е „много отдалечена”. От „Младост” до „Баба” е само 12 минути повече, в сравнение с разстоянието от „Младост” до „Сердика”. Ако някой иска да „руча жабета” заради 12 минути – да ги руча!

5. Районът около „Баба” не е криминогенен. Такъв е районът около 13-то училище и за това има официална справка на МВР (заглавната снимка).

6. Около „Баба” няма никакво сметище. Има поляна. Неугледна и негледана, но поляна. Има и тук-там боклуци, каквито има и около Президентството. И около мястото, където живее Ирина Репуц. Какво ти! Дори около мястото, където живее самата г-жа Тончева! Що за каприз?

7. Гробище? Това откъде дойде? Няма никакво гробище около „Баба”. А-а-а-а…щяло да се изгражда в бъдеще. Е, за бъдещи събития не може да се спори. Не и с ясновидки като Ирина Репуц.


8. Бездомни кучета има в цяла София. Около „Баба” има едно и то не е бездомно. Освен това лае само по мен, така че не виждам какво се оплакват другите. Това не може /сериозно говоря/ да е основание за невръщането на НГДЕК на „Баба”!

9. Впрегатни животни аз лично не съм виждал там. Не и докато учехме и имаше грижовно ръководство в лицето на г-жа Бакърджиева. Ако сега има и те се движат свободно, това е само защото настоящото ръководството не полага грижи на добър стопанин и оставя имота там да пустее, да се заплевява, да не иляди и да се забатачва.

10. 800 метра по черни пътища без настилки…Леле! Три синджира роби, Шукри паша, Амистад…Я стига глупости! Улиците са наистина черни именно защото са асфалтирани. А 800 метра…Това няма да го коментирам. Това е откровено безумие. Заради 800 метра ли местим училището? Потрес!

11. „Родителите са скандализирани и от проекта по ОП "Регионално развитие", по който е ремонтирана сградата на ул. "Баба", тъй като в него фигурира приоритет за интеграция на деца в неравностойно положение и е заложена цел да се достигне 30% ромски ученици в Класическата гимназия.” Сега идваме до противния расизъм в писмото на родителите. Срам и позор, родители! Знаете ли вие, че в НГДЕК са учили и в момента учат ромски деца? ЗНАЕТЕ ЛИ? И знаете ли как се чувстват те като ви четат тези гнусни расистки коментари? И защо да не учат ромски деца в НГДЕК, да ви питам аз? Защо? Родителите били „разтревожени”, моля ви се… От какво сте разтревожени? Кое точно в ромските деца им пречи да учат за ромеите? А? Кое? Иначе съм убеден, че повече от половината от „родителите” слушат чалга, но сега издигат тази отвратителна идея за „чиста Класическа гимназия”. Това предизвиква само задушаващо възмущение и дълбок срам!

12. „По този повод, но и във връзка с установените в момента в сградата на ул. "Баба" некачествени строително-монтажни дейности, вода в сутерена, висящи кабели, напукани мазилки и подут паркет.” Няма некачествени строително-монтажни дейности – обектът има акт 16, разрешение за ползване от ДНСК и мониторинг на „Кодас консултинг”. Майките и г-жа Репуц не са специалисти. Sorry, не сте експерти и мнението ви не струва нищо.

13. Сутеренът не влиза в обхвата на ремонта. По него е правено нещо само като жест на добра воля на строителната фирма. Това не е основание да не се връща училището.

14. Висящи кабели няма. Това е лъжа! Миналата година по това време имаше кабели за интернет, за които Ирина Репуц и Силвия Илиева опищяха орталъка, че по тях тече ток. Очевидна глупост!


15. Миналата година имаше една паднала мазилка с размер метър на метър. Случва се. Тя е оправена от една година. В момента няма нито една напукана мазилка. Това не отговаря на истината!

16. Подутите паркети бяха подути умишлено и в резултат на немарливост. Бяха оправени през април, 2014г. В момента няма нито един подут паркет. Това не отговаря на истината!

17. „…те са се обърнали в Отвореното си писмо и до Регионалния министър Лиляна Павлова, която чрез Управляващия орган на ОПРР да даде разяснения кой е одобрил…” Няма нужда да питат кой е одобрил ремонта. Аз мога да им кажа. Мариела Папазова го е одобрила, ако под „одобрила” се разбира, че подписът й стои под техническото задание, което се изготвя далеч преди проекта и далеч преди началото на самия ремонт. Така че е лъжа, че този ремонт не е бил искан от ръководството на НГДЕК. Бил е.

18. „На пресконференция родителите и Настоятелството заявиха, че ще сезират ЕК и ОЛАФ за съмненията си за злоупотреби”. Ако искат да сезират и Цезар! Злоупотреба ще е единствено да не се върне училището на ул. „Баба”. Обратното е глупост и опъване на нервите на цялото общество, което се занимава 2 години и половина с „циркаджилъците” на група свръх ажитирани майки!

19. „От настоятелството на НГДЕК заявиха,… че са готови на живи вериги и гражданско неподчинение…” Да се прави жива верига, да се пречи на учебния процес, да се заплашва и да се извиват ръцете на Министерство на културата са все прийоми, характерни за тероризма. Казано от същите онези, които миналата година ни казваха, че трябва да се изпълнява заповедта на министъра, е проява на върховен цинизъм. А да се прави това, когато завършването на 12 клас чука на вратата е просто престъпно!

20. „…и да попречат на 6-то поредно местене на училището…” Няма 6-то поредно преместване. Това е спекулация в нефилософския смисъл на думата. Училището е преместено веднъж през 1993 и е там 23 години. После бе временно настанено в 13-то заради ремонта, който завърши успешно и сега просто се връща, където му е мястото. Толкоз!

21. „Близо 500 деца не могат да са заложници на необмислени управленски решения на министри и чиновници, да са алиби за оправдаването на некачествено изпълнение на обществени поръчки, да служат за количествен показател за устойчивост на нецелесъобразни проекти…” Напротив! Капризите на дузина дезинформирани и превъзбудени майки не могат да са основание за неизпълнението на европейски проект и ощетяването на националния бюджет в особено големи размери. Това не е демокрация; не може да се протестира против нещо законно, дори и да не ни харесва. Това е каприз и своеволие.


22. „Родителите окачествиха 6-то преместване на училището като тормоз и пренебрежение към децата…” Напротив! Тормоз и пренебрежение е именно обратното: саботиране на учебния процес, живите вериги, поставянето под заплаха завършването на 12 клас, въвличането на деца в несвойствени дейности, боравенето с пълни лъжи или полуистини и размахването на пръст под маската на гражданско неподчинение.

И накрая една молба: моля ви да оставите училището и учениците да учат, защото и без това изгубиха много време в експерименти. А вие си търсете правата в съда, както направихме ние. Успех с ВАС, с нас, с тях и с каквото там дойде…!

Орлин Йорданов, който изпрати коментара си до редакцията на OFFNews, е преподавател по философия в НГДЕК, както и родител.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.03 2015 в 16:09

Петиция "Вървете си, министър Рашидов, ние избираме НГДЕК!"
Петицията е достъпна за подпис на адрес http://www.peticiq.com/112070

06.03 2015 в 22:51

Ама вас наистина не ви е срам! То пък бива безочие, но вашето минава всякакви граници. Човекът си е отишъл, никой ли не ви е научил, че да използвате смъртта на който и да е меко казано гнусно? Аз нито съм от класическата гимназия, нито имам деца там, нито познавам въпросния преподавател. За първите две само мога да се радвам като гледам какви хора има там, за третото съжалявам. А нерде класическата - нерде Путин - ако бяхте една идея по-интелигентен, щяхте да видите аналогията. Аз нямам никакви претенции - нормален човек съм, нито се пиша елит, нито искам да съм в центъра на света. Не занимавам и хората със собствените си проблеми, нито окепазявам колегите си, още по-малко държа просташки език, какъвто вие си позволявате. Това, че сменихте тона не променя нищо - съдържанието е същото. Просто обръщението "другар" се замени с някаква безсмислена логорея. Почетете паметта на човека и замълчете както му е реда в такива случаи и не го използвайте за собствените си цели. Не знам на другите, но на мен лично вече ми писва от вас - и от вас лично, и от прехвалената ви гимназия. Но хората четат и се вижда добре как оценяват коментарите ви. То заради тях и коментирам тук, защото иначе на вас какво да говоря, такива като вас никога не се засрамват. Стават дори още по-нагли...

06.03 2015 в 18:13

...не може да се протестира против нещо законно, дори и да не ни харесва. Това е каприз и своеволие.

Господине, Вие сте срам не само за професията си, но и за България като цяло.

06.03 2015 в 10:31

Нямах никакво намерение да продължавам участието си в този безсмислен "дебат" на съпартийци по аморалност, но този сайт наистина надмина и най-смелите ми очаквания!
Някой друг, очевидно с различен IP адрес, е публикувал под моя псевдоним неща, които аз нито мисля, нито споделям. Което е самоочевидно - те нямат нищо общо нито като логика, нито като съдържание с написаното по-рано от мен.
Калин Маринов, не Ви познавам, но и нямам желание да Ви опознавам след като имате такива претенции, уви, без покритие. Жалко, ако наистина сте възрастен човек и не сте научили основния урок - да не представяте желаното за действително! Въображението Ви на очевидно "син" (някои знаем и помним кои се пребоядисаха в такива след 10.11.1989 - до един бивши комунисти и ченгета) стига дотам да приписвате свои грехове на други. Нерде НГДЕК, нерде Путин!
След като сте толкова горещ закрилник на лицето Йорданов, нека и на Вашата съвест да тежи физическата жертва - преподавателят по немски език от гимназията, един уважаван и достоен човек, който издъхна заради създадената ненормална обстановка около учебното заведение. Ако не сте наясно на какъв тормоз е бил подложен през последните месеци поради несъгласието си с Йорданов и компания и колко обяснения е писал в резултат от техни доноси - поинтересувайте се, преди да сипете обиди. Макар че дълбоко се съмнявам в това - изглежда и Вие сте закърмен със залпа на "Аврора", колкото и да се пишете на демократ! Огромният проблем на тази държава е колосалното количество лицемерие, натрупано и продължаващо да се трупа. Съжалявам да го кажа, но и Вие сте един от неговите носители, несъмнено.
Накрая едно предупреждение: АКО ОТТУК НАТАТЪК НЯКОЙ ПИШЕ КОМЕНТАРИ ПОД ТОЗИ ПСЕВДОНИМ, АЗ НЯМАМ НИЩО ОБЩО С ТЯХ. Нека този или тези, които очевидно злоупотребяват умело с новите технологии, да се подписват със собствени имена или псевдоними. Аман от провокатори без съвест!

06.03 2015 в 10:22

Спрете да ни занимавате с група сноби и комичните им претенции, че единствено в центъра може да се получи качествено образование. От тези елит няма да излезе, нито от децата им, Класическата гимназия отдавна не е това, което беше. А ако е вярно, че умишлено се поврежда ремонтирана сграда, хората очевидно са и с диагнози. А сериали от типа на "Докъде може да стигне човешката глупост" в родината има достатъчно.

05.03 2015 в 19:53

От цялата история се разбра, че въпросният Орлин е герой! От анимационен филм с тематика антична трагедия в модерно предградие. Явно личните амбиции са над професионалната етика. Калин може да си спести коментара.