Ексклузивно Бойко Борисов е опериран след травма при мач (допълнена)

Местенето на Класическата гимназия и днес се провали

OFFNews Последна промяна на 04 март 2015 в 08:23 4335 5

Местенето на Класическата гимназия и днес се провали

Снимка bTV

Планираното за днес преместване на Националната гимназия по древни езици и култура (НГДЕК) в ремонтираната сграда в кв. "Модерно предградие" беше отложено. В същото време, рано тази сутрин се проведоха протест срещу местенето на гимназията и контрапротест в подкрепа на заповедта на министъра на културата Вежди Рашидов, с която се разпорежда провеждането на занятия в ремонтираната сграда.

Днес стана ясно, че с нова заповед на здравния министър Петър Москов от неделя е разпоредена поредната проверка за наличие на азбест в сградата на училището в "Модерно предградие". Инспектори на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) са влезли тази сутрин в училището и са разпоредили отлагане на учебните занятия до приключване на проверката, съобщи bTV. По тази причина, планираното от ръководството на гимназията отбелязване на 3 март, ще бъде проведено в Аулата на Софийския университет. 

Зам.-министърът на културата Боил Банов каза, че това е поредната проверка на РЗИ. "Няма нищо лошо в тази държава да се проверяваме колкото можем. Колко проверки трябват обаче на Министерството на здравеопазването, за да каже има ли азбест или не", каза Банов и отказа да коментира има ли разнобой между министерствата. 

Ученици казаха, че искат да учат в сградата на ул. "Баба" заради ремонтираната базата, въпреки отдалечеността на училището. 

В същото време в двора на гимназията в центъра на София беше организиран протест срещу местенето. Според родители на учениците Класическата гимназия трябва да бъде в центъра на София. "Децата ни не са щайги, за да бъдат местени, когато това е удобно“, коментираха пред bTV родители, които поставиха в двора на НГДЕК инсталация от дървени щайги. Според тях ремонтът на сградата в "Модерно предградие" е некачествен и там има азбест, който е опасен за здравето на учениците. Въпреки че здравните инспектори твърдят, че сградата е чиста, родителите не им вярват. 

Според председателя на училищното настоятелство на НГДЕК Ирина Абаджиева-Репуц гимназията е получила своето място в центъра на София. "В момента единствената причина да се мести гимназията е един ненужен ремонт, който ние настояваме да не се прави", обясни тя. По думите ѝ за 2 млн. лв. трябва да бъде направено пребоядисване на сградата, което е имитация на ремонт. 

Някои от учениците смятат, че НГДЕК трябва да бъде в центъра, където е близо до музеите и Софийския университет. В центъра пък се чувстват по сигурно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.03 2015 в 18:28

Какво търси там ченгето Еринка Репуцова, дъжеря на ченгето-берета,пръв приятел на Добри Джуров, какъв председател на родит.комитет, КАТО НЯМА УЧЕНИК ВЕЧЕ в гимназията?
И без това до сега само сплетни, клюки и раздори правеше, заедно с дъжеря си, която изпрати вече в Дюселдорф.

04.03 2015 в 12:08

Закривай!

Едно от най-безсмислените училища в България, чийто питомци се мислят за по-специални. Истината е,че са задръстени креатури с огромни претенции.

04.03 2015 в 11:10

@-10,
Саакън, нидей! Къде-къде по-хубаво е да не го бяха правили ремонта, да си седяха в Модерно Предградие в порутената сграда. Дължиш ми един тъпомер и гледай да е с по-голям лимит, защото с наднормената си простотия повреди сегашния!

04.03 2015 в 10:28

на българина му направи ремонт на жилището и той ще се премести да живее в мазето ...
-----------
Ей това ти е проблемът на теб българинът, смяташ че като правиш нещо добро според теб, то ще е добре и според другите! Преди да направиш "добро" преди това се поинтересувай някой има ли нужда от него!

04.03 2015 в 09:07

ей затова никакви ремонти,когато си бяха в старата прогнила сграда никой не протестираше,даже си учеха нормално,сега пак са в стара сграда и там им харесва,на българина му направи ремонт на жилището и той ще се премести да живее в мазето ...