Класическата гимназия ще приема деца от 5 клас

ОFFNews Последна промяна на 04 март 2015 в 16:01 3109 1

Сградата на ул.
Сградата на ул. "Баба" в "Модерно предградие".

Класическата гимназия ще започне прием на ученици от 5 клас, а не както досега от 8 клас, съобщиха от Министерството на културата.

"Промяната ще стане факт, ако в новия Закон за образованието бъде прието предложението на МК за такъв прием, коментира Вежди Рашидов.

От 27 февруари министерството е започнало да отстранява нередности в обновената с европейско финансиране сграда на Класическата гимназия на ул. „Баба” № 16, възникнали след завършването и предаването на обекта. 

Рашидов увери Мариела Папазова, че министерството застава зад усилията й да осигури оптимални условия за обучението на учениците.

Междувременно планираното за днес преместване на НГДЕК в ремонтираната сграда в кв. "Модерно предградие" беше отложено. В същото време, рано тази сутрин се проведоха протест срещу местенето на гимназията и контрапротест в подкрепа на заповедта на Вежди Рашидов, с която се разпорежда провеждането на занятия в ремонтираната сграда.

Днес стана ясно, че с нова заповед на здравния министър Петър Москов от неделя е разпоредена поредната проверка за наличие на азбест в сградата на училището в "Модерно предградие". Инспектори на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) са влезли тази сутрин в училището и са разпоредили отлагане на учебните занятия до приключване на проверката, съобщи bTV. По тази причина, планираното от ръководството на гимназията отбелязване на 3 март, ще бъде проведено в Аулата на Софийския университет.

Зам.-министърът на културата Боил Банов каза, че това е поредната проверка на РЗИ. "Няма нищо лошо в тази държава да се проверяваме колкото можем. Колко проверки трябват обаче на Министерството на здравеопазването, за да каже има ли азбест или не", каза Банов и отказа да коментира има ли разнобой между министерствата.

Ученици казаха, че искат да учат в сградата на ул. "Баба" заради ремонтираната базата, въпреки отдалечеността на училището.

В същото време в двора на гимназията в центъра на София беше организиран протест срещу местенето. Според родители на учениците Класическата гимназия трябва да бъде в центъра на София. "Децата ни не са щайги, за да бъдат местени, когато това е удобно“, коментираха пред bTV родители, които поставиха в двора на НГДЕК инсталация от дървени щайги. Според тях ремонтът на сградата в "Модерно предградие" е некачествен и там има азбест, който е опасен за здравето на учениците. Въпреки че здравните инспектори твърдят, че сградата е чиста, родителите не им вярват.

Според председателя на училищното настоятелство на НГДЕК Ирина Абаджиева-Репуц гимназията е получила своето място в центъра на София. "В момента единствената причина да се мести гимназията е един ненужен ремонт, който ние настояваме да не се прави", обясни тя. По думите ѝ за 2 млн. лв. трябва да бъде направено пребоядисване на сградата, което е имитация на ремонт.

Някои от учениците смятат, че НГДЕК трябва да бъде в центъра, където е близо до музеите и Софийския университет. В центъра пък се чувстват по сигурно.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.03 2015 в 09:00

Древните езици и културата са изгонени в периферията на града в посока сметището.

А после се чудят защо сме прости , защо сме неефективни работници и бедни данъкоплатци .

Защото нямаме верни ценности - подменени са , ерзац !