Родители ужасени от условията в сградата на НГДЕК на ул. "Баба" (галерия)

OFFNews Последна промяна на 02 март 2015 в 19:47 9172 36

Родители на ученици от Националната гимназия по древни езици и култура (НГДЕК) и Настоятелството на гимназията, призовават всички родители да започнат учебния ден на 4 март в 8,00 часа заедно с децата си в сградата на ул. "Кирил и Методий" на Женския пазар.

Сградата на Женския пазар е облепена с тези призиви, чрез което родителите искат да се противопоставят на заповедта на министър Вежди Рашидов Класическата гимназия да бъде преместена на ул. „Баба".

В отвореното писмо изпратено до редакцията на OFFNews родителите изказват възмущение от условията, в които учениците ще трябва да учат в сградата на кв. "Модерно предградие". 

Според настоятелството ремонтираната сграда на училището е опасна за здравето на учениците, тъй като има "основателни съмнения за азбест в конструкцията и стените на сградата", които са установени миналата година чрез проба, изследвана в Института по минералогия и кристалография към БАН. Припомняме, миналата седмица имаше повторно изследване, което опровергава тези подозрения.

Родителите са против преместването и изтъкват като причина за оспорване на заповедта на Рашидов голямата отдалеченост на сградата, криминогенния район, съседството й със сметище и предстоящото изграждане на гробище до гимназията, нерешения въпрос с бездомните кучета и домашни животни, които свободно се движат в двора на училището и необходимостта децата да ходят близо 800 метра пеш по черни пътища и улици без настилки, за да стигнат до училище.

Това отношение на Министерството на културата към единственото по рода си класическо училище в България беше определено като недопустимо от родителите и настоятелството. 

Родителите са скандализирани и от проекта по ОП "Регионално развитие", по който е ремонтирана сградата на ул. "Баба", тъй като в него фигурира приоритет за интеграция на деца в неравностойно положение и е заложена цел да се достигне 30% ромски ученици в Класическата гимназия.

По този повод, но и във връзка с установените в момента в сградата на ул. "Баба" некачествени строително-монтажни дейности, вода в сутерена, висящи кабели, напукани мазилки и подут паркет, те са се обърнали в Отвореното си писмо и до Регионалния министър Лиляна Павлова, която чрез Управляващия орган на ОПРР да даде разяснения кой е одобрил и целесъобразно ли е да се финансира подобна цел за интеграция по проекта и отговаря ли ремонтът на заложените индикатори за качество.

На пресконференция родителите и Настоятелството заявиха, че ще сезират ЕК и ОЛАФ за съмненията си за злоупотреби с Оперативна програма „Регионално развитие" в рамките на този проект.

От настоятелството на НГДЕК заявиха, че обжалват заповедта на Вежди Рашидов във ВАС и че са готови на живи вериги и гражданско неподчинение, за да гарантират сигурността и здравето на децата си и да попречат на 6-то поредно местене на училището.

"Близо 500 деца не могат да са заложници на необмислени управленски решения на министри и чиновници, да са алиби за оправдаването на некачествено изпълнение на обществени поръчки, да служат за количествен показател за устойчивост на нецелесъобразни проекти, които ЕК е подведена да финансира", се казва в отвореното писмо.

Родителите окачествиха 6-то преместване на училището като тормоз и пренебрежение към децата и съзнателно унищожаване на единствената по рода си у нас Класическа гимназия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.03 2015 в 18:51

На вниманието на г-н Самуилов има и един друг урок от учебната програма по информатика задължителна подготовка за 9 клас- "основни информационни дейности и информационни процеси" аз съм го научил и го преподавам доста добре. твоята рожбичка от НГДЕК чувало ли е за този урок по информатика. щом почнаха да сменят и репортажите заради неудобните коментарите в някой медии явно има някаква цензура май. Самуилов кой и защо фалира 13соу-13оу„ кой и защо иска да се маха вечерната гимназия от кирил и методий 63, Самуилов къде трябваше днес да бъдат вашите деца сутринта в 8.00

03.03 2015 в 22:30

Е, май голяма дума казах, че никой не може. Тити може и да може...сега него сме го пуснали да натиска, че ние да се скрием малко, да не даваме ФАНДЪК на опозицията, че идват месни избори. Ама Тити го закъса: пари няма, КТБ фалира, Василев го СЪРБИ там дето не се чеше, Левски запада...А и чух преди месец, че "Къпитан Кук" му го взели едни мутри. И по-добре, че не му отиваше изцяло на Тити: че е куку, куку е, ама къф капитан е той. Та мноо ме съмнява да успее. но да видим...

03.03 2015 в 22:21

Само две думи са нужни - ОСТАВКА, ПАПАЗОВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

03.03 2015 в 22:05

Вижте, не се карайте. аз съм виновен за всичко. Аз и Петър...Стоянович. Кажи си, Петре, ще те разберат...Навремето замислихме една далавера с тая сграда на Баба с него. Като разбрахме че Вежди й прави ремонт за 2,2 милиона лева си казахме: "Охо, само да намерим една луда директорка да премести тия класици и сградата е наша - нова, новеничка." Тончева дойде с Мариела и ни каза, че от години лелеят да са в центъра. Леле, направо шестица от тотото! Викам им: "Нямате грижа бе, г-жа...имам тука една чудна сграда. Не е много усвет, но гарантирам, че в тоя ми мандат нема да падне". Те много я харесаха...и работата стана. Само трябваше да намерим министър на културата, който ще се хване на хорото. И хоп, тогава дойде Петър. Той е разбран човек, играч от класа. Нави се като пружина. И почна да ги измисля тоя човек, направо ми скри шапката. Първо измисли да се преместят уж временно в 13-то, после мотка ремонта, после кри разрешението за ползване, после поръча някаква експертиза, после и нея кри, после измисли тоя азбест..С него утепа 5 месеца. Накрая решихме да направим далаверата..Обаче тоя взе че падна от власт и после трябваше да натискаме тоя..архиваря..Мартин Иванов. И той плаха душа излезе, та го натиснахме здраво, но не посмя да направи далаверата. И сега вече няма накъде да мърдаме. Крайния срок дойде и Веждичката няма какво да прави - отчита проекта, така е по закон. Деца, майки и ти Репуц - разберете: няма мърдане. Законът е закон. Ние опитахме, знаете, чудеса направихме, но не ни стигна времето и куража. Ама нищо..след 5 години ще върнем пак НГДЕК-а на 13-то, трайте си...Нали за това измислихме това с филиала. Но дотогава няма мърдане. Напразно се хабите. Щом ние с Петър не успяхме, няма кой да успее. Айде със здраве!

03.03 2015 в 22:02

ПРИЗОВАВАМ ПРОТЕЖЕТАТА НА ПАПАЗОВА ДА СПРАТ С ТЕЗИ ДОЛНИ ЛЪЖИ ЗА УНИВЕРСИТЕТСКИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, КОИТО ИДВАТ ДА ИЗНАСЯТ ЛЕКЦИИ НА УЧЕНИЦИТЕ. НИКОГА ЗА ТОЛКОВА ВВРЕМЕ ОТКАКТО СМЕ В 13-ТО, СИРЕЧ ГОДИНА И ПОЛОВИНА, НЕ НИ Е ИЗНАСЯНА ЛЕКЦИЯ ОТ ПРЕПОДАВАТЕЛ ОТ СУ, КОЙТО Е ДОШЪЛ В УЧИЛИЩЕ СПЕЦИАЛНО ЗА ТОВА.С БИБЛИОТЕКАТА СЪЩО НЕ СМЕ ИМАЛИ НИКАКЪВ ДОСЕГ, А С БАН ДА НЕ ГОВОРИМ. НИМА НИКОЙ ТРЕЗВОМИСЛЕЩ ЧОВЕК НЕ СЕ ЗАМИСЛЯ, ЧЕ ВСИЧКИ, КОИТО ПОДКРЕПЯТ ТАЗИ ЖЕНА СА ПЪЛНАТА ПРОТИВОПОЛОЖНОСТ НА КАКЪВТО И ДА БИЛО ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ЕЛИТ СРЕД УЧЕНИЦИТЕ. ЗАЩО ХОРА, КОИТО НЕ ПОСЕЩАВАТ ЧАСОВЕТЕ, ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ МЕСТОПОЛОЖЕНИЕТО НА НГДЕК?

03.03 2015 в 21:37

абе, тая гимназия последно как се нарича: Национална гимназия за древни езици и култури или Национална гимназия по древни езици и култури, защото госпожица8госпожа Михаела май е объркала училището по пътя към БАН и библиотеките

03.03 2015 в 21:22

моментално трябва да се обяви конкурс за нов директор- Мариела Папазова е НЕЗАКОННО на тази длъжност от доста време, явно иска да се барикадира и тя за 30 години като предишната...

Пишман натирената реформаторка пък Репуц пък е НЕЗАКОННО в настоятелството- тя няма дете което да е там

03.03 2015 в 21:21

има ли азбест в сградата на Кирил и Методий? Има ли азбест в други училища в София? а в България?

03.03 2015 в 21:12

Мариела Папазова уби гимназията. Докъде стигнахме учениците - да чакаме с нетърпение да свършат тези 5 години в НГДЕК, годините, които трябваше да са най-хубавите ни. 5 години скандали, интриги, лъжи, манипулации. Само едно не мога да разбера: Защо моите учители и г-жа Тончева застанаха зад хора като Папазова и Репуц? За тях нищо ли не са означавали тези 38 години, че разрушиха всичко? Дано прочетат и се засрамят поне, защото определено нямат очи да отговорят! И какво стана накрая? Те си го основаха това училище и те му видяха сметката. Продадоха го, за да се харесат на една долна и недостойна жена, която сме принудени да наричаме г-жо Директор. Но най-грозното, което могат да направят, след номера с оставките, е в сряда вместо да проведат часовете си в Модерно, те да отидат в 13-то. Това, направят ли го, аз лично повече няма дори по коридора да ги поздравявам, камо ли да им присъствам в часовете. И тук не става дума за назначенията на Мариела, а за учителите, които ме караха доскоро да се гордея, че уча в Класическата.

03.03 2015 в 20:49

Защо щом толкова искат да останат в центъра изпочупиха прозорците на компютърната зала на Вечерната гимназия. Въпреки че лично аз като информатик на вечерната свързах компютрите в компютърната зала на НГДЕК. За да може вашите ученици ПРЕЗ ВТОРИЯ учебен срок да изучават информационни технологии. Защо на протегната ръка на вечерната гимназия Вие високо интелигентните представители на НГДЕК изпочупихте прозорците на кабинета ми. Ние ви протегнахме ръка а вие от три правителства назад сте се опитвали да ни изхвърлите от сградата на кирил и методий 63. ЗЩО