Сводка на войната: Тя беше външен министър на Австрия, а днес живее в руската провинция

Александър Леви и Катрин Гишар 08 август 2023 в 21:31 14652 5

Карин Кнайсл

Снимка Getty Images

Карин Кнайсл

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Руските власти обвиняват Украйна, че стои зад поредица от пожари на военкомати. Миналата седмица около тридесет от тези центрове за набиране на военнослужещи бяха нападнати в различни региони на Русия. Според анализ на Главната прокуратура руснаците, извършили палежите, са изпълнявали "инструкции, получени по телефона от украинска територия". Властите също така предупредиха, че подпалването на военкомати може да доведе до наказателно преследване за тероризъм и саботаж.

В Русия броят на "предателите" се увеличава стремително. Независимата руска медия "Холод" е преброила броя на делата за държавна измяна, образувани от началото на годината в Русия. Резултатът: от януари до юли са регистрирани 82 такива дела. С тези темпове през 2023 г. в страната ще има повече дела за държавна измяна, отколкото през последните двадесет години. А броят им може да се окаже дори по-голям. Докато в миналото рискът от съдебно преследване се отнасяше предимно до служителите в сектора на отбраната, военните или учените, които са имали достъп до държавни тайни, сега всеки гражданин може да бъде засегнат, посочва "Холод". "Дори лайковете в Instagram и абонаментите в Telegram могат да станат основание за наказателно преследване." Нещо повече, почти невъзможно е да се разберат подробностите за обвиненията, казва изданието: "Съдържанието на държавните тайни само по себе си е държавна тайна".

Учебник пренаписва най-новата руска история. Чисто нов, с Кримския мост (или моста през Керченския проток) на корицата и ракета, насочена към небето. Този учебник по история за руските ученици в средните училища беше представен от руския министър на образованието Сергей Кравцов и бившия министър на културата и съветник на президента Путин Владимир Медински. С други думи, най-новата история е в унисон с официалния дискурс на Кремъл по отношение на Украйна. Медински също така изтъкна, че сам е написал раздела за войната. Така младите руснаци ще "научат", че Украйна е "ултранационалистическа" държава, в която "инакомислието се преследва", а "опозицията е забранена".

Путин танцува с нея на сватбата ѝ в Австрия през 2018 г. Бившата външна министърка Карин Кнайсл в момента се забавлява в руската провинция. "Сега живея в Петрушово и обичам атмосферата тук", казва бившата дипломатка, който е в изгнание от 2020 г., а преди това е пребивавала в Ливан. "Тук е много приятно", продължава тя. "На улицата има кокошки, патици, кози - това е и моят свят, защото съм израснала в малко село в Австрия". Карин Кнайсл, бивша ръководителка на австрийската дипломация от декември 2017 г. до май 2019 г., издигната от крайнодясната FPÖ (Партия на свободата), казва, че е трябвало да избяга от Европа и че няколко контакта са ѝ помогнали да се премести в Русия. Неотдавна тя беше видяна на Петербургския икономически форум и на срещата на върха Русия-Африка. Кнайсл оглавява нов мозъчен тръст, наречен Горки (Геополитическа обсерватория за ключови въпроси на Русия) към университета в Санкт Петербург.

Кой иска смъртта на Володимир Зеленски? Според СБУ, украинската контраразузнавателна служба, руската армия се е опитала да убие украинския президент по време на посещението му в Николаевска област в южната част на страната в края на юли. СБУ дори твърди, че е арестувала "руска информаторка", отговорна за "установяване на времето и възможния маршрут" на посещението на Володимир Зеленски в региона, за да се "подготви масирана въздушна атака". От страна на Москва мнозина военни експерти редовно се оплакват от снизходителността на руските служби, които според тях лесно биха могли да елиминират украинския президент по време на честите му пътувания до фронтовата линия. Други коментатори пък държат да подчертаят, че Русия, за разлика от "киевската хунта", не е "терористична държава". И все пак сценарият за физическата или поне политическата гибел на Зеленски редовно се повдига в "патриотичната" руска преса, но от съвсем друг ъгъл : това би било дело на Запада, който би искал така да се отърве от съюзник, станал твърде неудобен и непредсказуем. Което определено намирисва на подготовка на една класическа "операция за ликвидиране под чужд флаг".

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

5

БотоксПутю

13.08 2023 в 21:08

Това на снимката не е тя, а е той. Така ми се струва.

135

4

Far Rider

09.08 2023 в 07:57

Карин Кнайсл беше принудена да напусне Австрия защото застана на коляно пред Путин, когото покани на сватбата си, и танцува с него. Нейният съпруг имаше голяма фирма за петролни продукти и газ която вече не съществува. Заради тези връзки с Путин тя беше прогонена от Австрия.

4638

3

Того

09.08 2023 в 06:47

Руzия е престъпна държава управлявана от военен престъпник.

1000

2

foreigner66

08.08 2023 в 23:33

Най-големите виновници за цялостното състояние на европа в момента са тълпата продажници/политици,бизнесмени,културни дейци и т.н./. Продадоха всичко което може да се продаде на Китай и направиха европа зависима от суровините на Русия. Лошото е,че след края на всичко след стотиците хиляди загубени животи и едно несигурно бъдеще пред света,никой няма да им потърси отговорност.

3251

1

динозавър

08.08 2023 в 22:43

Нечувана и невиждана отрепка. Да си путинка е нечуван срам. Затова не живее в бившата си родина.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика