Сводка на войната: Лъжлива пропаганда на немски с руски актьори

Александър Леви и Катрин Гишар 26 юли 2023 в 20:56 6141 8

Кадър от пропагандното видео

Снимка YouTube

Кадър от пропагандното видео

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Киев отново повиши тона към "предателите". Реакцията на властите по случая с Юрий Аристов, депутат от управляващата партия "Слуга на народа" и ключова фигура в Комисията по отбрана и разузнаване на Радата, беше незабавна. Този човек, който в средата на юли е прекарал няколко дни на почивка със семейството си на Малдивите, в разгара на войната и заобикаляйки законодателството, регулиращо дейността на държавните служители, ще бъде отстранен от длъжност и подведен под съдебна отговорност. В обръщението си към нацията снощи неговият бивш приятел Володимир Зеленски говори за "държавна измяна" (без да го назовава). Поне трима други депутати са обвинени в сътрудничество с Русия: Евгений Мураев, Александър Пономарьов и Вадим Рабинович. Само Пономарьов, който е заподозрян, че е доставял гориво и оборудване на руските окупатори в Бердянск, се намира в Украйна. Мураев е избягал във Виена, а Рабинович вероятно е в Израел. Те са членове на забранени сега проруски партии, грози ги до 15 години затвор.

На руското посолство в Кишинев е наредено да намали персонала си с две трети. В момента руското представителство в Молдова има 84 дипломати и технически персонал, но скоро ще останат само 25, според молдовското външно министерство. "Това решение е резултат от многобройни неприятелски действия срещу Молдова, които не са свързани с дипломатическия мандат, както и от опити за дестабилизиране на вътрешната ситуация в нашата страна", се казва в изявление на министерството. Както посочват властите в Кишинев, в момента в посолството им в Москва работят само петима дипломати. Руските служби са особено активни в Молдова поради близостта на страната с Украйна и Приднестровието - самопровъзгласена проруска република, където е разположен голям контингент от руската армия. Неотдавнашно журналистическо разследване обърна внимание и на факта, че на покрива на руското посолство в Кишинев всяка година се монтират все повече сателитни чинии и предавателно оборудване, както и че има редовна ротация на служители на руските служби, специализирани в електронното разузнаване и хакването на компютърни мрежи.

Лидерът на "Вагнер" в Беларус е идентифициран. На 20 юли в лагера "Осиповичи" в Беларус Евгени Пригожин каза на бойците си, че от този момент нататък ще бъдат под заповедите на някой си Сергей с кодово име "Пионер". Проектът "All eyes on Wagner", който обединява френски и международни специалисти на африканския континент, успя да идентифицира този човек. Смята се, че става въпрос за Сергей Чубко, роден в семейство на военни от град Чернивци в Югозападна Украйна, близо до границата с Румъния и Молдова. Баща му се е сражавал в Афганистан в състава на съветската армия. След разпадането на СССР семейство Чубко се премества в Новоросийск в Руската федерация. От 1994 г. до 2002 г. Чубко служи по договор в руската армия и се сражава в Чечня, наред с други места. След това работи за частна охранителна компания. През 2003 г. Сергей Чубко е назначен за ръководител на комисията по младежките въпроси в кметството на Новоросийск, а през 2005 г. става заместник-ръководител на администрацията на селския район Мишак. През 2017 г. се присъединява към наемническата групировка "Вагнер", с която се сражава в Сирия, а след това и в Либия, където оглавява щаба на групировката. На 2 юли 2021 г. Чубко става ръководител на оперативния отдел на "Вагнер" в Централноафриканската република.

Пропаганда: видеоклип показва как германският народ бива обиран, за да се осигурят средства за Украйна. Немскоезичните проруски канали в Телеграм излъчват много ефектен едноминутен филм, който показва как германско семейство от идиличен немски град е лишено от цялото си имущество, когато група германски войници почуква на вратата им, отнема всичко ценно в къщата и окачва на стената портрет на украинския президент Зеленски. Бащата на семейството е принуден да повтаря "Хайл Зеленски". Този филм, който има всички белези на професионална продукция, напомня на онези, които преди няколко седмици се разпространяваха в социалните мрежи, за да представят Франция като враг на африканския народ, за разлика от силите на групата на Вагнер, представени като освободители. Този път мишената е Германия заради подкрепата ѝ за Украйна. Във видеото се посочва, че Берлин е похарчил повече от 22 млрд. евро за подпомагане на страната. Според рускоезичната служба на Радио Свобода видеото вероятно е заснето в Русия; във всеки случай всички актьори, играещи в него, са руснаци. И "немското" видео се радва в момента на голям успех в Русия.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

8

6екеr4о

27.07 2023 в 11:45

Шапка им свалям на молдованците и доземи им се покланям!

След дългогодишна мекушава политика на неутралитет и наличие на въоръжени блядове на територията им вече започнаха с интензивни антируски действия, за което ще получат сериозна подкрепа от целокупния Запад.

Имам копейки от. т. нар. Приднестровска народна република, на които има герб, копиращ почти напълно герба на СъвеЦкия съюз.

Целите са ясни, както викаше Бай Тошо: Нема лабаво!!!

2550

7

alfakentavur

27.07 2023 в 09:04

Ако нормалните държави започнат да правят анти-пропагандни клипове за СССРайха, трябва да отворят една кино студия, която само това да прави и да бълва всеки дени по няколко. Само че повечето ще са верни.

135

6

Far Rider

27.07 2023 в 08:18

Една забележка: контингента руски военни в Приднестривието не е голям, как сте писали. Там са разположени не повече от 2000 военнослужещи. В това число са и облсужващия персонал: лекари, готвачи и т.н.. Но, на територията на Приднестровието се намират складове с 22 000 тона боеприпаси. Още когато се разкри планът за дестабилизация на Молдова и превръщането й в плацдарм за атака срещу Украйна и десант в България президента Зеленски предложи да ударят руските окупатори за 1 седмица да ги ликвидират.

345

5

Джендо Джедев

27.07 2023 в 07:48

Точно така става в окупираните от Рашка територии на Украйна. Само дето портретът е друг. И войниците не са немски.

2415

4

Пустиняк

27.07 2023 в 06:56

Е, и филма с измъченото от глад и студ европейско семейство изяждащо хамстерчето на детето също се радваше на добър успех... 1984 г. Антиутопии в действие.

318

3

Valioka

27.07 2023 в 00:27

Ами това е дори под нивото на идиотите, които твърдят че гласуват за израждане, защото видиш ли ти, те воювали против "нацисткото правителство" в Киев, при все че израждане са пронацистка, фашистка, русофилска партия и са далеч от националния интерес на България... Но, явно не е много трудно да си проС като галош...

615

2

швейк

26.07 2023 в 23:47

не е трудно да го задминат ... те са царе на некадърността

22548

1

dolivo

26.07 2023 в 21:31

ей, ще задминат Рашистите скоро постиженията на Гьобелс в информационната война.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика