Сводка на войната: Кримският мост - ''украинско коварство'' или легитимна цел

Александър Леви и Катрин Гишар 17 юли 2023 в 22:19 4194 17

Кримският мост

Снимка Russian Investigative Committee / Getty Images

Кримският мост днес

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Кримският мост: "украинско коварство" или легитимна цел? След нападението срещу Кримския мост снощи руската страна отправи редици сериозни обвинения към "киевския режим". Руска двойка летовници от Белгород беше убита, а 14-годишната им дъщеря все още е в болница - но животът ѝ не е в опасност.

Украинските власти са обвинени от официална Москва в "тероризъм" (с помощта на Вашингтон и Лондон, добавя говорителката на руската дипломация Мария Захарова) и морално - в "коварство". Кремъл предпочита даже да използва този термин.

Председателят на проруския кримски парламент твърди, че извършителите на нападението са знаели много добре, че мостът се използва масово от цивилни граждани през летните месеци. Темата за "задръстванията" на Кримския мост занимава руските медии от няколко седмици, което даже кара руския военен флот да предложи услугите си за превоз на летовници.

От украинска страна тези обвинения се сблъскват с два сериозни аргумента: от военна гледна точка Кримският мост е легитимна цел, дори приоритет, тъй като е основният път за снабдяване на руските окупационни сили; от символична гледна точка той олицетворява насилственото анексиране на полуострова от Москва през 2014 г.

Това е вторият път, в който мостът е атакуван - първият беше през октомври 2022 г., когато бе взривен камион, убивайки четирима души.

Остава въпросът за цивилните граждани: да, украинските власти не може да не са знаели, че този мост се използва ежедневно от хиляди руски туристи.

Трябва да се каже, че те са доста необичайни туристи: не на всеки би му хрумнала идеята да заведе децата си на плаж в окупирана територия в разгара на жестока война.

Неосъзнатост или проява на патриотизъм, изострен от медиите? Или просто една от загадките на "руската душа"... За нас въпросът остава висящ.

Прост, но ефективен надводен дрон. Има всички основания да се смята, че за нападението на Кримския мост снощи са използвани безпилотни високоскоростни катери. "Същите като тези, които бяха използвани срещу пристанището в Севастопол преди три месеца", казва източник от украинските сили за сигурност. Това са модифицирани катери, които могат да пренасят няколко десетки килограма взривен заряд. Те са бързи и на практика незабележими, освен с просто око по време на финалната фаза на приближаването им. Могат да бъдат унищожени с тежък картечен огън - което очевидно не става толкова лесно посред нощ. Кримският мост е един от най-силно защитените обекти от военна гледна точка - по въздух, море и суша, от няколко специализирани роти (противовъздушни, за подводна война и т.н.), включително бойни водолази и даже "делфини-убийци".

Неясноти около зърнената сделка в Черно море. Русия обяви решението си да се оттегли от споразумението, а вчера последният танкер, използващ този сигурен коридор, напусна пристанището на Одеса. Киев заяви, че Украйна може да продължи да спазва споразумението без руско участие, докато турският президент Ердоган, който действаше като посредник между враждуващите страни, все още има надежди, че Владимир Путин няма да се откаже от “зърнената сделка”, която даде възможност за износ на украинско (и руско) зърно - въпреки блокадата на Черно море.

Черната серия от инциденти с руски военни самолети продължава - с разбиването на Су-25 по време на тренировъчен полет над Азовско море. Предполагаемата причина е повреда на двигателя. Пилотът, който е успял да се катапултира, е загинал впоследствие, вероятно от удавяне. На 23 февруари друг Су-25 се разби в Белгородска област, като пилотът също загина. На 17 октомври миналата година Су-34 се разби в девететажна сграда в Ейск, при което загинаха 15 души, а пилотите успяха да се спасят. На 23 октомври 2022 г. в Иркутск Су-30 се разбива в двуетажна сграда, като пилотите загиват. През юни 2022 г. руските военновъздушни сили съобщиха за загубата на военнотранспортен самолет Ил-76 в Рязан и два Су-25, отново в резултат на различни повреди или грешки на пилотите.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

18

alfakentavur

18.07 2023 в 09:23

Не мога да повярвам.
2 милиона българи емигрираха на Запад.
20 хиляди в СССРайха.
Снощи едно рашистко мекере обяснило колко е лошо в гнилия Запад.
И тази сутрин все още 2 милиона БГ емигранти не са се втурнали от запад на изток.
Сигурно им е много зле където са.

-1650

17

ob1

18.07 2023 в 09:02

борисов е като адаша си - инфантилен лъжец. Умнико, как САЩ задържат руZия в Украйна? Любимият ти путьо каже ли да се прибират орките и войната е свършила без значение от нищичко друго. Само войната де, санкции може да си има като за Куба...
А другият, дето плещи несвързани приказки, сякаш пише докато получава инсулт - ще ти кажа какво печели един "циганин ,берящ ябълки в Нормандия, през медсестра сменяща подлоги в Бавария, социален работник в Малмьо, миньор в Бобовдол, инженер в Кил, хирург във Виена до дива в ла Скала-те какво печелят?" - печели свят, в който следващият малоумен диктатор няма да посмее да нахлуе в суверенна страна. Знам, че за робските ви "души" това е трудно за асимилиране и няма да разбереш.

345

16

Джендо Джедев

18.07 2023 в 07:05

Бай Борисов, на каква дрога си? За Критика - ясно, на него дрога не му трябва, той така си се е родил.

9347

15

Анализи

18.07 2023 в 00:16

Ами Крим и маста са законна Украинска територия. Каква правят там рашистите. Ако не бяха ходили нямаше да има необходимост да се бута моста . Това Путин ще го разбере по трудния начин.

1236

11

БотоксПутю

17.07 2023 в 23:53

В Архангелск на Бало море не е лошо. Там българи по време на соца сечаха дърва. Тоже в Мурманск на Баренцово море е добра идея. За любителите на по-дълги екскурзии Чукотско и Баренцово море са добра опция. Въобще стига да му се ходи на море на човек в "братска" Русия, морета бол.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика