Сводка на войната: Хотелите в Крим са празни. На море - в Абхазия, но внимателно с банските

Александър Леви и Катрин Гишар 08 юни 2023 в 21:14 11695 4

Абхазия

Снимка Getty Images

Абхазия

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Наводнение на река Днепър. Продължават спасителните операции в засегнатите райони, които бяха и посетени от украинския президент Володимир Зеленски. Само от град Херсон са евакуирани около 2 000 души; според местните власти наводнената площ е 600 кв. км. Спасителните операции се усложняват от артилерийски огън от левия бряг на Днепър, окупиран от руснаците, и от дрейфуващи мини, които наводнението на Днепър е изхвърлило на брега. Според много свидетелства на левия бряг положението е още по-лошо. Това се дължи на топографията на терена (брегът е много по-нисък), но и на небрежността на проруските власти, които, след като отричаха в началото мащабите на бедствието, сега бавно организират – или вообще не организират – помощта за пострадалите. На доброволците е отказан достъп до зоната на бедствието, а военните понякога пречат на евакуацията на хората. От два дни се виждат хора, седнали на покривите на къщите си в очакване на спасителните служби да пристигнат или, което е по-вероятно, Днепър да се отдръпне, за да могат да слязат. Запитан дали Владимир Путин планира да посети зоната на бедствието, подобно на украинския си колега, говорителят на Кремъл отговори, че подобно пътуване "не е в плановете му".

Зеленски повиши тона към ООН и Червения кръст. В интервю за германската преса два дни след разрушаването на язовира в Каховка и началото на това, което той нарича "една огромна и човешка и екологична катастрофа", украинският президент заяви, че е "шокиран" от отношението на тези две международни организации. "Тях просто ги няма. А те са тези, чиято работа е да спасяват човешки животи" в подобна ситуация, каза той. Володимир Зеленски обясни също, че когато киевските власти са се обърнали към ООН и Червения кръст, са получили "много дипломатични" отговори. След тези събития Украинският червен кръст се дистанцира от организацията, което напомня прецедента, създаден от украинската секция на Amnesty International след публикацията на доста спорен доклад на Амнести.

Крим: а какво ще стане с туристическия сезон? Като изключим "патриотичния туризъм", летният сезон на окупирания полуостров рискува да бъде напълно компрометиран след разрушаването на язовира Каховка и последвалото наводнение на Днепър. Дори властите да твърдят обратното, водоснабдяването по Кримския канал от Днепър със сигурност ще става все по-проблематично. Към това се прибавя и качеството на водата в Черно море, което вероятно ще пострада от това масирано изхвърляне на речна вода, кал и растителност - реалност, която според океанолозите ще засегне и съседни държави като Румъния и България. Днес кафенетата в Крим са празни, както и хотелите, а на плажа има само местни, оплакват се жителите на полуострова. И няма голяма надежда, че това ще се промени до края на лятото.

Какво ще кажете за море в Абхазия? Това е друга територия с неясен статут, анексирана от Русия след войната с Грузия през 2008 г. Но предимството на Абхазия, освен нейните мандарини, които някога са били известни в целия Съветски съюз, е достъпът до Черно море и красивите и плажове - макар че на тази географска ширина преобладават по-скоро каменистите брегове. В резултат на това Абхазия си е спечелила името на "Кавказка ривиера" и много руснаци пътуват дотам всяка година. Това лято обаче те, както и всички летовници, ще трябва да бъдат много внимателни: по някаква все още загадъчна причина абхазките власти решиха да увеличат точно сега 20 пъти (двадесет пъти!) глобата за носене на бански костюм на обществени места, освен тези в непосредствена близост до морето или общинските плувни басейни. Глобата е увеличена от 300 на 6 000 рубли.

Импровизирана спирка в Магадан. Пътниците на полет на "Еър Индия" от Ню Делхи до Сан Франциско несъмнено ще разказват тази история до края на живота си - ако междувременно Боливуд не се захване с нея. На 6 юни, докато самолетът им лети над Сибир, пилотите забелязват, че един от двигателите е отказал и искат аварийно кацане. Най-близкото летище е пристанищният град Магадан, в тъжно прословутия регион Колима, където бяха депортирани няколко поколения съветски дисиденти, и което никога преди това не е приемало международен полет. Местните власти посрещат 232 пътници и 11 членове на екипажа както могат, настаняват ги в едно училище поради липсата на хотел и за всеки случай ги държат под строго полицейско наблюдение. "Те нямаха визи, иначе щяхме да им организираме обиколка на града", съжалява един кметски служител. Тъй като повредата не е могла да бъде отстранена на място, Air India изпраща втори самолет, който да ги закара до местоназначението им. Според последните новини, те са успели да отлетят на 8 юни. "Това е първият полет Магадан-Сан Франциско", възторжено пише местната преса. На американска земя обаче пътниците ги очаква специален пункт за медицинска и психологическа помощ, отворен от местните власти, за да лекува евентуални травми от този неочакван престой в Колима.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

09.06 2023 в 07:37

мхм, руснаците са като скакалци, ниска култура на управление, крадливи, мързеливи, и накрая на всичко отгоре, "хай наздраве за горчивия живот" и под масата

345

1

Джендо Джедев

08.06 2023 в 22:34

"Крим: а какво ще стане с туристическия сезон?"

"Какво ще кажете за море в Абхазия?"

Където стъпят тия орки - всичко се скапва!