Сводка на войната, 7 юли 2023 г.: Пълен провал. Или как Z-пресата видя посещението на Зеленски в София

Александър Леви и Катрин Гишар 07 юли 2023 в 19:03 13944 3

Снимка Министерски съвет

Министър-председателят на България акад. Николай Денков и президентът на Украйна Володимир Зеленски

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Украйна-Атлантически съюз. Има всички основания да се смята, че звездите се подреждат благоприятно за Киев само няколко дни преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс, на която, по думите на Йенс Столтенберг, се очаква съюзниците да "потвърдят" готовността си да приемат кандидатурата на Украйна. Очаква се съюзниците да се споразумеят за програма за военна помощ, която да осигури оперативна съвместимост между украинските сили и НАТО. В същото време на политическо равнище сближаването ще бъде постигнато чрез създаването на Съвет НАТО-Украйна. Украинският президент потвърди, че ще присъства поне на втория ден от срещата на върха, на 12 юли, когато ще се проведе първото заседание на този Съвет. Преди това той беше обещал да не присъства, ако държавите - членки на НАТО, не изпратят силен сигнал в подкрепа на членството на страната му.

Дипломатическа обиколка. "Импровизираното" посещение на Володимир Зеленски в София се оказа само първият етап от дипломатическа обиколка, която снощи отведе украинския президент в Прага, днес в Братислава, а в края на деня той ще бъде в Истанбул, където ще се срещне с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Целта на тази дипломатическа обиколка е ясна: да се осигури подкрепата на тези страни за молбата на Киев за присъединяване към Атлантическия алианс (НАТО) само няколко дни преди срещата на върха във Вилнюс. И да се получи (малко) повече оръжия и боеприпаси за контраофанзивата на украинската армия. Това беше направено в София (въпреки риторичната съпротива на президента Румен Радев, който няма думата по въпроса) и в Прага, където президентът Петр Павел нямаше никакви задръжки да обяви доставката за Украйна на бойни хеликоптери, 100 000 артилерийски снаряда и помощ за обучение на пилоти на F-16. Остава Турция.

За руската преса обиколката на Зеленски вече е "пълен провал". В светлината на вчерашните събития в София е много поучително да се прочете днешната статия в популярния всекидневник "Комсомолская правда" (КП), която до голяма степен е посветена на посещението на украинския президент в България. Като начало, за "Комсомолка", която има репутацията на "любимия вестник на Путин", първият знак за "фиаското" на това посещение е посрещането на Зеленски на летище София: нямаше фанфари, нито червен килим и почетен караул. Нямаше и тълпи от украинци и привърженици, а само външния министър (и вицепремиер) Мария Габриел. "Тук никой не го чакаше, той просто се натресе на Българите ", пише в резюме КП (нито дума за драконовските мерки за сигурност и конфиденциалност, които обясняват това посрещане). След това руският всекидневник дава дълъг отчет за срещата на Зеленски с българския президент (нито дума за тези, които са го поканили, т.е. премиера и правителството), който е против всякаква военна помощ за Украйна. Думите на българския президент (който е известен с проруската си ориентация) за необходимостта от насърчаване на дипломацията и мира за доброто на целия регион са цитирани надълго и напоително ; Зеленски е представен като дете, на което е отказана играчка. Нито дума, разбира се, за простия факт, че България е парламентарна република, в която президентът (проруски или не) има само церемониална функция. И че страната се управлява от демократично избран министър-председател и правителство, които се ангажираха през този ден да продължат да доставят оръжие и най-вече боеприпаси на Украйна, като същевременно подкрепиха членството на Киев в НАТО. КП дори успява да постави под съмнение тази подкрепа, твърдейки, че по начина, по който е формулиран документът, членството ще бъде отложено за неопределено време.

Присъствието на Вагнер в Африка под въпрос. Няколко източника потвърдиха заминаването тази седмица от Централноафриканската република на около 500 души от наемническата компания на Евгений Пригожин. Дали това е началото на изтегляне? Или просто ротация ? Въпреки опита за преврат на бойците на Вагнер на 24 юни и последвалите корекции в дейността на групата на Пригожин, Кремъл изглежда няма намерение да се оттегля от африканския континент, който е твърде важен за неговите игри за влияние. Два дни след въстанието на Вагнер руският външен министър Сергей Лавров увери приятелите си в Мали и Централноафриканската република, че работата на руските "инструктори" и "военни" в тези страни "ще продължи". За Пригожин Африка остава основна цел, тъй като тя му осигурява по-голямата част от ресурсите за финансиране на дейността му, особено в Централноафриканската република, в сектора на добива на злато и диаманти.

Линк към телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

07.07 2023 в 22:35

А що се отнася до "пълния провал" - човекът си тръгна от България с една торба муниции и подкрепата на най-русофилистичната страна за членството на Украйна в НАТО. Провал, мдам... ;)

318

2

Valioka

07.07 2023 в 19:30

Вестникът трябва да не е КП, а КК - комсомольская кривда ... И така определено е по-добре, т.е. направихме всичко, за разлика от твърденията на КК, а не да сме направили нещо по твърденията на КК, което всъщност да е нищо...

345

1

Джендо Джедев

07.07 2023 в 19:14

"Това беше направено в София (въпреки риторичната съпротива на президента Румен Радев, който няма думата по въпроса) и в Прага, където президентът Петр Павел нямаше никакви задръжки да обяви доставката за Украйна на бойни хеликоптери, 100 000 артилерийски снаряда и помощ за обучение на пилоти на F-16."

Това "няма думата по въпроса" кефи яко! А разликата между Павел и наш Мунчо е като между НАТО-вски генерал и оня евнух Суровикин. :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!