Сводка на войната, 27.03.23: Ралф Т. Нимайер - германецът, който говори с Русия

Александър Леви и Катрин Гишар 27 март 2023 в 20:30 7477 0

Снимка sueddeutsche.de

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Свиващият се свят на Владимир Путин. На 24 март Конституционният съд на Армения премахна последните пречки пред ратифицирането от Ереван на Римския статут, с който се признава юрисдикцията на Международния наказателен съд. По този начин Армения, заедно с Таджикистан, става втората страна в руската зона на влияние в Централна Азия и Кавказ, където става много сложно за посещение от страна на Владимир Путин. И двете страни са част от Общността на независимите държави и Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) - два съюза, наследени от СССР и смятани за лоялни на Москва. През лятото на 2022 г. Путин участва в среща на върха в Душанбе, а през есента - в друга в Ереван, за да покаже на международната общност че войната в Украйна не е синоним на изолация.

Какво става с украинската контраофанзива? Темата изглежда табу, поне официално в киевските медии. В разговор с японската преса самият Володимир Зеленски помоли да не му се задава този въпрос. Според него Украйна все още не разполага с военни средства за мащабна военна операция. В същото време той току-що е посети Запорожка област, на южния фронт, където се срещна с ръководителя на Международната агенция за атомна енергия, в близост до едноименната атомна електроцентрала. Командващият сухопътните сили на страната Олександър Сирски пък отиде до Бахмут, където от месеци се водят тежки боеве. Той заяви, че "всички варианти са на масата", без да навлиза в повече подробности. Наемниците на Вагнер, които действат в региона, от няколко дни алармират за подготовката на украинска контраофанзива. Армията е получила подкрепления. Първите западни танкове и дори словашки и полски Миг-29 са на украинска земя, готови за действие. Но дали това ще бъде достатъчно, за да даде Киев зелена светлина на контраофанзивата ?

Уволнен ли е Рустам Мурадов, "касапинът" от Угледар? Това твърдят много руски военни източници. Този генерал стана печално известен с това, че е заповядал безсмислени нападения в района на Угледар, заради които руската армия губи десетки танкове и до 300 души на ден. Критикуван от подчинените си, заплашван даже с линчуване от роднините на войниците, генералът досега се беше задържал на поста си на командир на Източните войски (Восток), въпреки катастрофалните си резултати и тежките човешки жертви.

Ралф Т. Нимайер, германецът който говори с Русия

Той е бивш съпруг на една от водещите фигури на антивоенното движение в Германия, Сахра Вагенкнехт. На 18 март самият той беше видян да участва в мирна демонстрация в Зинген (югозападната част на страната). По-рано, през февруари, той се появи в Мюнхен заедно с Вячеслав Зеевалд, известен проруски поддръжник, под флага на движението "Герусия", докато се провеждаше Международната конференция по сигурността в баварския град.

53-годишният Ралф Т. Нимайер отново попадна в новините миналата седмица, когато на 7 декември домът му в Мюнхен беше претърсен в рамките на мащабна операция на германската полиция по отношение на конспиративното движение "Райхсбюргер" (Гражданите на Райха) - най-голямата полицейска операция, провеждана някога в Германия. Тя имаше за цел да разбие мрежа, която възнамеряваше да свали правителството, по модела на поддръжниците на Доналд Тръмп в Съединените щати, които се опитаха да превземат Капитолия на 6 януари 2021 г. По време на операцията беше арестуван един от нейните лидери, наричан "принцът" : принц Хайнрих XIII Ройс. Този аристократичен крайно десен активист, се е срещал с активистите на групата в ловната си хижа в Бад Лобенщайн в Тюрингия (бивша Източна Германия). По време на операцията беше задържана и неговата спътница Виталия Б., руска гражданка, заподозряна, че е "подкрепяла" мрежата, "по-специално като е помагала на обвиняемия Хайнрих XIII П. Р. да установи контакт с представители на Руската федерация".

Нимайер, който в миналото е бил забелязван в компанията на водещи фигури в това конспиративно движение като бившия полковник от Бундесвера Максимилиан Едер (арестуван в Италия през декември и наскоро екстрадиран в Германия), не е бил притесняван на 7 декември по време на мащабната полицейска акция. Въпреки това той е свидетел по това дело. На 8 декември Нимайер наистина се е явил във Федералната служба за защита на конституцията, за да предаде на германската служба за вътрешно разузнаване документи от това движение : писма от май 2021 г., написани на руски език, пише Der Spiegel. В тях се искало руският президент Путин да започне "преговори с принц Ройс като представител на правителството на Германската империя за сключване на мирен договор след Втората световна война".

Ралф Т. Нимайер твърди че е бил помолен от заговорниците да установи контакт с Кремъл. В сряда, 22 март, от Москва Ниймайер определи като "държавен тероризъм" току-що проведената полицейска акция в средите на "Райхсбюргер", довела до претърсване на апартамента му в Мюнхен. Самият той отсъстваше. В деня на полицейската акция Нимайер хваща самолет от Цюрих за Москва, а вечерта гостува на телевизионния канал Russia Today в руската столица. По руската телевизия той се представи като лидер на германска опозиционна група. В канала си в Telegram казва, че Дмитрий Песков му се е обадил два дни преди това, за да го покани в Москва да поговорят за бъдещето, тъй като вече няма да общуват с канцлера Шолц, който иска да арестува Владимир Путин, ако дойде в Германия. "Следователно аз съм отговорен за поддържането на последния канал за комуникация между суверенна Германия и Русия", пише той ден преди пътуването си.

На 25 март Нимайер публикува видео в Telegram, в което се снима пред катедралата "Свети Василий Блажени" в руската столица : "Скъпи граждани, днес тук, в Москва, отново става въпрос за нашата енергийна сигурност", казва той и твърди, че е там, за да преговаря с руснаците за газовите доставки за Германия. "Не можем отново да плащаме най-високите цени". Но дали трикратният неуспял кандидат за депутат в Германия (от партиите die Linke, SPD и dieBasis), който няколко пъти е осъждан в съда за измама, е там само за да преговаря за газа на своите съграждани?

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови