Сводка на войната 23.01.23: Мароко доставя танкове на Украйна, ЮАР се сближава с Москва

Александър Леви и Катрин Гишар 23 януари 2023 в 20:21 6906 2

Лавров и Пандор

Снимка МВнР на Русия

Лавров и Пандор

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Южна Африка се сближава с Москва. В понеделник, 23 януари, руският външен министър Сергей Лавров посети Южна Африка, където се срещна с колегата си Наледи Пандор. "Винаги ще бъдем готови да подкрепим мирното разрешаване на конфликтите на африканския континент и по света", каза Пандор. Досега страната ѝ е беше неутрална в украинския конфликт. Въпреки това между 17 и 27 февруари Южна Африка ще участва в съвместни военни учения с Русия и Китай. Ученията ще се проведат край Дърбан и Ричардс Бей, на изток от южноафриканското крайбрежие. Точно тогава, на 24 февруари, ще бъде отбелязана първата годишнина от руското нахлуване в Украйна. Може ли Претория все още да твърди, че е неутрална? За Сергей Лавров, който прави второто си посещение в Африка в рамките на шест месеца - през юли той посети Египет, Конго-Бразавил, Уганда и Етиопия - Южна Африка във всеки случай е силен съюзник, който споделя с Русия визията за многополюсен свят. От 2011 г. Южна Африка е член на БРИКС - група от бързоразвиващи се страни, които отхвърлят американската хегемония, заедно с Бразилия, Китай, Индия и Русия - и ще бъде домакин на следващата среща на върха през август. Алжир, Аржентина и Иран могат да кандидатстват за членство. Москва вече се подготвя за срещата на върха Русия-Африка, насрочена за 23 юли в Санкт Петербург. Това ще бъде вторият по рода си среща след тази в Сочи през октомври 2019 г.

Доставя ли Мароко танкове Т-72Б на Украйна? Според алжирския уебсайт Menadefense.net Кралство Мароко е прехвърлило танкове Т-72Б в Чешката република, за да бъдат модернизирани, преди да бъдат предадени на украинските въоръжени сили. Така Мароко, която досега се въздържаше да вземе страна в конфликта, ще бъде първата африканска държава, която ще достави оръжие на Киев. В началото на ноември Съединените щати и Нидерландия обявиха, че работят с Чешката република за доставката на 90 модернизирани танка Т-72Б за Украйна, като чешката оръжейна компания Excalibur Army ще извърши ремонта и модернизацията, а Съединените щати и Нидерландия ще си поделят сметката от 90 млн. долара. Чешкият министър на отбраната уточни, че тези танкове от 80-те години на миналия век няма да бъдат взети от запасите на чешката армия, която използва вече друг типов машини. Участва ли Рабат в операцията, като изпраща част от контингента си от Т-72Б? Според Menadefense.net решението за доставка на оръжие за Украйна е взето от мароканското кралство по време на срещата в Рамщайн, организирана на 26 април 2022 г., под натиска на САЩ. Танковете Т-72, с които разполага Мароко, са закупени втора ръка от Беларус през 1999 и 2000 г.

[Под лупа] "Убит в микробус на СБУ и изхвърлен на улицата" 

На 18 януари The Wall Street Journal (WSJ) разказа една история, достойна за сериал на Netflix: тази на украинския банкер Денис Кирейев, който беше убит на 5 март от контраразузнаването на страната му, което го подозираше, че е руски агент, след което беше погребан с почести на национален герой и награден от президента Зеленски за "изключителни заслуги към родината".

Всъщност Денис Кирейев работи за ГУР, украинското военно разузнаване, под прякото ръководство на своя началник, младия генерал Кирил Буданов. В интервю за WSJ той смята, че без информацията, предадена от Кирейев, руснаците са могли да "превземат Киев за три дни", както е предвиждал първоначалният им план. Денис Кирейев е предупредил изключително точно за предстоящото нападение и е дал така на украинската армия няколко ценни часа, за да подготви по-добре отбраната на столицата.

Денис Кирейев също беше част от екипа украински преговарящи, които участваха в двете срещи с руските си колеги в началото на март. По молба на Буданов мисията му е да "спечели време".

Според Буданов Кирейев е работил за ГУР от 2009 г. и определено не е бил руски шпионин. "От смъртта му спечелиха онези, които не искаха Украйна да победи в тази война", заяви Буданов пред пресата след публикуването на статията. Той дава и някои допълнителни подробности за това, което все повече прилича на извънсъдебна екзекуция, извършена от негови колеги от СБУ. Арестуван на път за среща с началника на СБУ, Кирейев е отведен в микробус, където е застрелян, а тялото му е изхвърлено на улицата.

Смъртта му е доказателство не само за жестоката борба за влияние между ГУР и СБУ, но и за проникването на руски агенти в последната. Малко след този епизод Володимир Зеленски уволнява шефа на СБУ и много висши служители, заподозрени в държавна измяна, и обявява мащабна чистка на службата от руски къртици. До момента са отворени около 650 съдебни разследвания.

[История] Неуспешното бягство на офицера от ФСО Михаил Жилин от Русия 

36-годишният Михаил Жилин е прекарал цялата си военна служба във ФСО - службата за сигурност която охранява Владимир Путин, истинска преторианска гвардия на кремълския лидер с лоялен и добре обучен персонал.

Михаил работи далеч от епицентъра на службата - в Новосибирск, в регионалния офис на ФСО където отговаряше за връзките с Москва. В края на септември научава, че е включен в списъка на агентите на ФСО, които ще бъдат изпратени в анексираните територии на Украйна, за да подкрепят окупационните власти.

Това е изключително желана позиция за представителите на специалните служби : те удвояват или дори утрояват заплатата си, докато заемат постове далеч от бойните действия. Това е и трамплин за повишение при завръщането им. Но Михаил, за разлика от всички свои колеги, е противник на войната. Съпругата му има близки и роднини в Украйна, а и самият той не е много склонен да влезе в ролята на окупатор : "Когато положих клетва, казах, че съм готов да жертвам живота си, за да защитя страната си. Не за да нападнем съседна държава", казва той.

Затова в края на ноември той и съпругата му Екатерина решават да избягат с двете си деца на 11 и 8 години в съседен Казахстан. Те пътуват с кола заедно с майка си и преминават безпроблемно, Михаил няма паспорт, затова решава да пресече границата пеша, през гората и да се присъедини по късно към семейството си.

Арестуван от казахстанската полиция, той веднага подава молба за убежище, която е отхвърлена месец по-късно. Признат е за виновен за незаконно влизане в Казахстан и на 29 декември е върнат в Русия, където очаква съдебен процес на който със сигурност ще бъде осъден за бягство от службата си в Украйна, Но не толкова тази перспектива плаши съпругата му. След като попадне в затвора, той ще бъде идеалният "кандидат" за насилствено вербуване от групировката "Вагнер", която вероятно дори ще му повери командването на една от своите щурмови части и ще го изпрати на фронтовата линия, казва тя.

В продължение на няколко Екатерина се бори с казахстанската съдебна система, за да спаси съпруга си от депортиране, напразно. Почти всичките им спестявания отиват за адвокати. С последните пари тя купува самолетни билети, Според радио Свободна Европа тя току-що е пристигнала във Франция с двете си деца и планира да подаде молба за убежище.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

25.01 2023 в 08:32

Браво Торо, тази версия е много неудобна за руските подлоги

Агентурата руска в Украйна е много вкоренена

Оше много уволнения ще има докато се поразчисти

4738

1

Того

23.01 2023 в 21:03

Денис Кирейев е убит от руските агенти в украинските тайни служби, а не от украинците.
 
X

Да помогнем на украинските деца!