Сводка на войната, 18.09.23: Украйна - новият министър на отбраната почиства къщата

Александър Леви и Катрин Гишар 18 септември 2023 в 20:02 5057 0

Рустем Умеров
Рустем Умеров

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Мащабно руско въздушно нападение. Говорителят на украинските военновъздушни сили Юри Игнат подчерта, че снощи руската армия е изстреляла "безпрецедентен" брой самолети за нанасяне на удари по Украйна: стратегически бомбардировачи и безпилотни самолети тип "Шахед".

Украинската ПВО се похвали, че е свалила 17 крилати ракети, изстреляни от стратегически бомбардировачи Ту-95МС, и 18 безпилотни самолета от 24. Последните отново са били насочени към Одеска и Николаевска област, пристанищата и зърнената инфраструктура на страната.

Тази масирана атака вероятно е въздушният отговор на първите по сериозни успехи на украинската сухопътна офанзива. Вчера армията се похвали че е освободила две села, Клещеевка и Авдеевка, смятани за "ключ" към възвръщането на Бахмут, в Донецка област.

Украйна: новият министър на отбраната почиства къщата. Назначен на мястото на Олески Резников на 5 септември Рустем Умеров не чака много дълго, преди да пристъпи към сериозни промени в ключовото Министерство на отбраната, което сега ръководи.

Днес кабинетът на министрите подписа постановление, с което "освободи" от длъжност шестимата му заместник-министри, сред които и доста популярната Анна Маляр, както и главния секретар на министерството. В момента се провеждат консултации за избор на техни заместници. Веднага след като беше назначен, Рустем Умеров се ангажира да извърши "одит", последван от цялостна реформа на министерството си, което през последните месеци беше разтърсено от няколко корупционни скандала.

Слухове за здравословното състояние на Кадиров. В рамките на няколко дни за чеченския лидер Рамзан Кадиров последователно бе съобщено, че е болен, в кома и мъртъв, докато самият той пусна на 17 септември кратко видео, в което се разхожда под дъжда и осъжда "лъжите" в интернет.

Кадрите, вероятно заснети в Грозни, в огромното имение на Кадиров, не са датирани.

Слуховете за здравословното му състояние се разпространяват от февруари миналата година, след като на някои снимки чеченският президент изглежда видимо зле (надебелял и подпухнал). Тези слухове се засилиха след неотдавнашното изчезване на личния му лекар Елхан Сулейманов (и вицепремиер на републиката), когото Кадиров, според някои източници, подозирал, че го е "отровил", а след това е убил по особено жесток начин.

Други смятат, че чеченският лидер страда от бъбречна недостатъчност, което би обяснило честите пътувания със самолета му между Грозни и Москва, където се твърди, че Кадиров се лекува (диализа) в болницата ЦКБ, която зависи от Кремъл. През уикенда например болницата е била особено оживена, като около нея са стояли на пост въоръжени мъже - очевидно чеченци, докато луксозни автомобили (и дори хеликоптер) са влизали и излизали, превозвайки чеченски официални лица. В неделя вечерта самолетът на Кадиров отпътува от Москва за Грозни, без да е известно дали той е на борда.

Русия се оттегля от Евроарктическия съвет и Баренцовото сътрудничество. Тази институция, която обединява страните от Северния съвет (Швеция, Финландия, Гренландия, Норвегия, Дания и Исландия), Русия и Европейската комисия, е създадена през 1993 г. Нейната цел е да насърчава сътрудничеството в региона на Далечния север, особено в областта на икономическото и социалното развитие, околната среда, културата и образованието.

Работата му в този формат на практика бе преустановена след руското нахлуване в Украйна, енергично осъдено останалите от членове. Финландия, която понастоящем председателства този орган, не е потвърдила, не беше и готова да предаде ръководството на Русия през октомври 2023 г. Според руското външно министерство "отговорността за разпадането на архитектурата на сътрудничество в Баренцово море е изцяло на нашите така наречени партньори".

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!