Сводка на войната 17.05.23: Украйна смята руските пропагандисти за своя легитимна цел

Александър Леви и Катрин Гишар 17 май 2023 в 20:05 5796 1

Кирило Буданов

Снимка Getty Images

Кирило Буданов

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Не толкова толкова строго секретно. В пространно интервю за украински канал в Youtube Кирило Буданов, ръководител на разузнавателната служба на армията (ГУР), прави някои изненадващи признания. На въпроса "Известните пропагандисти на Русия легитимни цели ли са за ГУР?", той отговаря, че службата му вече е убила много от тях, но отказва да спомене имена. Досега Украйна винаги е отричала да е извършвала подобни мокри поръчки в чужбина. Относно прословутата контраофанзива, която всички очакват, той заяви, че първата ѝ цел вече е постигната, а именно "да дезориентира противника". "Те изобщо няма да разберат какво им се случва", каза Буданов. Относно военните възможности на Русия: армията ѝ вече изобщо не разполага със средства за нападение, но все още може да се защитава. За наемниците на Вагнер: те са добри бойци, за разлика от редовната армия. А в критиките на техния шеф Пригожин към командването на редовната армия има "80% истина". Лукашенко? Той не е "идиот": на 24 февруари, в деня на руската инвазия в Украйна (включително откъм Беларус), "никой не го е питал за мнението му". "Той си е направил нужните изводи и не иска това да се повтори".

Армения: Синът на президента (едва) успя да избегне опит за отвличане. Ашот Пашинян е бил отвлечен днес около 15 ч. пред дома си в Ереван. Насилствено качен в автомобил, той успява след няколко минути да отвори вратата и да изскочи, докато автомобилът се движи с висока скорост. Той попада под колелата на друг автомобил и получава наранявания на краката. Нападателите му са избягали. Според пресата те принадлежат към патриотичната организация "Зов на синовете". Твърди се, че отвличането му е ответна мярка срещу политиката на баща му, прозападния Никол Пашинян, когото обвиняват, че е "изоставил" Нагорни Карабах - територия, оспорвана с Азербайджан.

Данък война в руските кръчми. Дали скоро клиентите на руските ресторанти, барове и нощни клубове ще бъдат помолени да допринасят за военните усилия? Двама депутати са предложили да се гласува закон, който ще позволи от тези потребители да се удържа 1% от сметката. Парите ще отиват в специален фонд за подпомагане на "участниците в специалната военна операция", което остава официалното наименование на войната в Украйна. Според депутатите този данък - който е минимален - няма да се възприеме зле от посетителите и дори ще има положителен ефект върху страната като цяло.

Дуелът "Кинжал" срещу "Пейтриът": Киев и Москва продължават да дават противоречиви обяснения за случилото се през нощта на 16 май в украинската столица, когато според властите на страната шест хиперзвукови ракети "Кинжал" са били свалени от новите американски противоракетни системи "Пейтриът". Руснаците твърдят, че поне една остановка на "Пейтриът" е била унищожена от удар с ракета "Кинжал" - твърдение, което днес беше частично потвърдено от независими източници, които говориха за "леко повреден" (а не унищожен) "Пейтриът", който все пак ще се нуждае от ремонт, преди да бъде отново боеспособен.

Зърнената сделка е продължена с два месеца, съобщи Реджеп Тайип Ердоган. Според турския президент руската и украинската страна най-накрая са постигнали споразумение, след като в продължение на няколко седмици Москва заплашваше, че ще сте оттегли от споразумението, позволяващо безопасен износ на украинско зърно през Черно море. Ердоган горещо благодари на "руските си приятели, които обещаха да не блокират повече украинските пристанища". Продължаването се разглежда в Москва като "подарък" от Кремъл за турския президент, който се бори за преизбиране между двата тура на изборите. "Неговото поражение, желано от американците, може да ни струва още по-скъпо", смята Сергей Марков, анализатор, близък до Кремъл.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

18.05 2023 в 15:48

Кирило Буданов, този млад мъж направи фантастична кариера, за мен - напълно основателно.

В момента злорадства напълно на положителния му отговор на въпроса "Известните пропагандисти на Русия легитимни цели ли са за ГУР?", но тез изроди трябва да си получат заслуженото: единият призовава украински деца да бъдат давени, друг бомбардира всички европейски столици, трети квичи за немедлена употреба на ядрено оръжие!

На всеки един от тях трябва публично да му бъде завряна шашка динамит там, където не го грее слънцето, друга съдба те не заслужава!!!
 
X

Подкастът на OFFNews