Сводка на войната 12.05.23: Имате ли под ръка руски шпиони?

Александър Леви и Катрин Гишар 12 май 2023 в 21:52 3728 1

 руски шпиони

Снимка Getty Images

Американската администрация търси сред съюзниците си арестувани руски шпиони

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Имате ли под ръка руски шпиони? Според CNN американската администрация търси сред съюзниците си арестувани руски шпиони, които да може предложи срещу двамата си граждани, задържани в Москва - журналиста Еван Гершкович и бившия морски пехотинец Пол Уилън. С тази молба Вашингтон се е обърнал към Норвегия, Бразилия, някои източноевропейски държави и най-вече към Германия, която държи в ареста Вадим Красиков, полковник от ФСБ, осъден за убийството на чеченски опозиционен лидер в центъра на Берлин през 2019 г. на доживотен затвор. Според CNN Русия вече е предложила да си го върне в замяна на Пол Уилън, но Германия е отказала. Според редица наблюдатели обвиненията в шпионаж срещу Уилън и най-вече срещу Гершкович са неоснователни: тези двама мъже просто са се оказали, подобно на баскетболистката Бритни Грийнър, на "грешното място в грешния момент" и единствената им вина е, че са американци. Чрез такъв тип "разменна монета" Москва се опитва - и успява - да си върне обаче сериозни агенти, задържани в чужбина, какъвто беше случаят с търговеца на оръжие Виктор Бут.

Полската прокуратура разследва предполагаемата роля на Герхард Шрьодер в нахлуването в Украйна. Това гласи информация, разкрита от полска радиостанция, която твърди, че полските следователи ще проверяват бившия германски канцлер, който благодарение на позицията си в борда на директорите на две руски държавни енергийни компании - "Газпром" и "Роснефт", е би могъл да "оказва натиск върху страните от ЕС и върху Украйна". Те също така ще проучат евентуалното му участие в "подготовката на инвазията". Герхард Шрьодер, който е смятан за близък на Владимир Путин, никога не се е дистанцирал от руския режим и пътува често до Русия, дори след нахлуването в Украйна. Той се отказа от постовете си в "Газпром" и "Роснефт" само под натиска на германската общественост. На 9 май той беше забелязан с новата си жена сред гостите на руското посолство в Берлин.

Киевската дипломатическа офанзива в Латинска Америка

"Бавно променяме атмосферата между Украйна и Бразилия", написа шеговито украинският дипломат Андрий Мелник в профила си в Twitter вчера, след като посрещна специалния съветник на президента Лула по въпросите на външната политика Селсо Аморим. Бивш посланик в Германия, където се разчу заради недипломатичния си тон, Мелник се очаква скоро да поеме украинското посолство в Бразилия. Ще успее ли да спечели бразилците за украинската кауза? Междувременно украинските власти току-що приеха на посещение бразилска делегация, водена от близкия приятел на Лула - Селсо Аморим. След приемането на делегацията президентът Зеленски припомни, че "единственият план, способен да спре руската агресия в Украйна, е украинската мирна формула".

"Обсъдихме възможността за организиране на среща на високо равнище между Украйна и Латинска Америка", каза още украинският държавен глава. Накрая Зеленски заяви, че "се радва, че може да продължи диалога с президента Лула и да го посрещне в Украйна". Досега Бразилия не е искала да взема страна в конфликта и вместо това е показвала, че е близка до китайските идеи за постигане на мир. Дали скоро ще станем свидетели на обрат и сближаване между Бразилия и Киев?

А украинският външен министър Дмитро Кулеба е в Централна Америка. Той отиде в Коста Рика, където благодари на колегата си за подкрепата му за създаването на специален трибунал, който да съди за престъпления, извършени в Украйна. Кулеба посети и Гватемала, чийто президент посети Украйна през миналия юли, за да изрази солидарността на страната си. Поканен на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители от Карибския басейн, която се проведе вчера в Антигуа, Гватемала, Кулеба разкритикува неутралното отношение, възприето от няколко латиноамерикански държави. "Смятаме, че латиноамериканските държави трябва да възприемат позицията на Гватемала и (...) да осъдят агресията", каза той.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

13.05 2023 в 20:34

Гнусна търговия, но какво да се прави.

Буквално отвличане. А скалъпените обвинения в Русия може да ти ги напише чистачката в президенството, сигурно има висше от КГБ.

 
X

Да помогнем на украинските деца!