Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Сводка на войната 10.01.23: Доставките на оръжие за Украйна придобиват по-офанзивен характер

Александър Леви и Катрин Гишар 10 януари 2023 в 20:19 13763 10

СУ-57

Снимка Телеграм канал Сводка

Су-57, флагманът на руските изтребители, участва във войната, но почти не навлиза в украинското небе

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Според Sky News Обединеното кралство може да достави на Киев до 10 танка Challenger 2. През последните няколко седмици се водят разговори в тази насока, съобщи телевизионният канал. Ако доставките бъдат потвърдени, Обединеното кралство ще стане първата държава, която ще отговори на исканията на украинските лидери да оборудва армията им с мощни западни танкове. Доставките биха могли да насърчат и други държави да направят същото. "Това ще създаде прецедент", който може да послужи за пример на други - "първо на Германия с нейните Leopard и на САЩ с Abrams", казва украински източник. За 20 януари е насрочена среща на около 50 държави, които снабдяват Киев с оръжие, включително Обединеното кралство.

Швеция ще достави артилерийски системи Archer на Украйна. Шведското правителство, което от 1 януари е начело на Европейския съюз, възнамерява да лобира пред европейските си партньори да окажат още по-голяма подкрепа на Украйна.

Според външния министър Тобиас Билстрьом Европа трябва да направи крачка напред и да предостави на Украйна по-тежки и модерни оръжия, отбелязва шведският вестник Expressen. "Само с победа на бойното поле Украйна може да спечели тази война. Тя не може да бъде спечелена никъде другаде", казва Билстрьом, за когото Европа не е направила достатъчно.

Доставките на бронирани машини, обявени от Франция и Германия, биха могли да свидетелстват за нарастващото осъзнаване от страна на двете суперсили на ЕС на необходимостта да се направи повече, смята той. "Ще поддържаме тесен и ползотворен диалог с Берлин и Париж, за да гарантираме, че тази подкрепа ще бъде запазена", казва Билстрьом. В продължение на военната помощ, предоставена на Украйна тази есен, Швеция подготвя нова програма за подкрепа на украинските въоръжени сили, която този път включва артилерийската система Archer, за която Киев е подал молба. "Въпросът не е дали да я изпратим, а кога", каза Билстрьом. Системата Archer е 155-милиметрово самоходно оръдие, произведено от BAE Systems Bofors.

Финландски бойни танкове Leopard 2? Финландия, която е кандидат за членство в НАТО заедно с Швеция, в момента подготвя своя 12-и пакет от помощи за украинските въоръжени сили. "Решенията ще бъдат взети през следващите седмици. Съдържанието на подкрепата се подготвя съвместно с армията, като се внимава да не се отслаби собствената ни отбранителна способност", заяви министърът на отбраната Микко Савола на 7 януари. Ден по-рано Савола заяви, че финландското правителство и отбранителните сили обмислят да изпратят танкове в Украйна, и изрази задоволство от факта, че международната дискусия за това как да се помогне на Украйна става все по-координирана. Председателят на парламентарната комисия по отбрана Анти Хекянен заяви, че Финландия трябва да предостави на Украйна бойни танкове Leopard 2, ако други европейски държави решат да го направят. Германия трябва да одобри всяко разполагане на произведените в Германия танкове от други държави. Според Wall Street Journal Полша също обмисля да прехвърли танкове Leopard 2 на украинската си съседка. Но и тук Берлин ще трябва да даде зелена светлина.

Су-57, флагманът на руските изтребители, участва във войната, но почти не навлиза в украинското небе - или дори в европейската част на Русия - от страх да не бъде разпознат от западните радари или, още по-лошо, да не бъде свален от украинската авиация. Така смятат британските разузнавателни експерти, които идентифицират пет такива самолета на сателитна снимка, направена на 25 декември над военновъздушна база в Астраханската област (юг). Тези самолети могат да се използват за изстрелване на крилати ракети срещу Украйна. Су-57, наричан в кодовете на НАТО "Felon", използва технологията "стелт", за да не бъде забелязан. Той вече беше тестван над Сирия през 2018 г., но само за няколко дни. До 2028 г. руските военновъздушни сили планират да придобият 76 такива самолета. Твърди се, че интерес към Су-57 проявяват и държави като Китай и Индия, поради което за руснаците е важно да продължат да го използват в бойни ситуации.

Интервю: "Западът се страхува от разпадането на Русия"

Олексий Гончаренко е бивш лекар, член на украинската териториална отбрана и депутат в Радата, украинския парламент, където представлява малка партия, наречена "Европейска солидарност". Атлантик и убеден проевропеец, той смята, че нежеланието на някои западни страни да доставят на страната му нападателни оръжия се дължи отчасти на страха им от разпадането на Русия и последвалия хаос. Предлагаме ви няколко откъса от интервюто му за базирания в Прага рускоезичен телевизионен канал Current Time.

За причините за този страх :

"Много хора на Запад със сигурност искат Украйна да победи и да ни помогне, но в същото време се страхуват от пълното поражение на Русия и възможните последици от него. Ето защо не получаваме ракети с голям обсег, тежки безпилотни самолети, модерни западни танкове. Ако всичко това ни беше предоставено, разгромът на руските сили на територията на Украйна щеше да е въпрос на месеци - най-много шест. Това поражение обаче ще има и други последици, от които според мен мнозина на Запад все още се страхуват. Прочетете например статиите на Кисинджър или много други. Не можете да кажете, че те са напълно погрешни. Пълното военно поражение на Русия в Украйна е много вероятно да доведе до разпадането на тази държава като такава. Преди сто години видяхме как Руската империя падна, а преди тридесет години - Съветският съюз. Това е все същата Руска империя с различни превъплъщения. Това повдига няколко въпроса: Кой ще контролира оръжията за масово унищожение в случай на хаос в Русия? Какво ще се случи с тази огромна територия? Ще завладее ли Китай част от Сибир? Какво ще се случи в Кавказ? И т.н."

Какво да правим с тези страхове?

"Не бива да се страхуваме от рухването на Русия, трябва да сме подготвени за него. Трябва да имаме ясна политика за това какво да правим в случай на такова развитие. И е безсмислено да се страхуваме от него, защото днес самият Владимир Путин е този, който най-много работи в тази посока. Това е интересен парадокс : Путин казва, че Западът иска Русия да се разпадне, но на мен ми се струва, че Западът най-малко иска това. А Путин прави всичко възможно това да се случи. И мисля, че той ще успее."

За нежеланието на германците да доставят бойни танкове Leopard :

"Това е жалко и разочароващо, защото наистина имаме нужда от тях. Благодарни сме на Германия за цялата помощ, която ни оказва. Но искам само да ви напомня, че Германия винаги изостава от другите - когато не е последна. Изглежда, че това е съзнателно избрана стратегия от германското правителство. Когато други страни снабдяваха Украйна с Javelin и NLAW (два вида преносими противотанкови ракетни установки), Германия ни даваше каски - това се превърна в мем в Украйна в началото на войната, много тъжен мем... Когато други страни започнаха да ни снабдяват с тежки оръжия, Германия се присъедини. Но тя винаги следва някого. А именно Германия, поради ролята си в Европейския съюз - най-голямата държава, най-голямата икономика - трябва да играе главната роля. Това е много важно за самата Германия и, разбира се, за Украйна, както и за мира и сигурността на континента. Но за съжаление правителството на Олаф Шолц реши да прави точно обратното. Мисля, че все пак имаме проблем лично с него, защото познавам много германски политици, които мислят като мен."

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език.

Линк към телеграм канала на български език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5840

10

Запада не се интересува от пушечното месо в Окрайна и гражданската война с Русия, важното е да постъпват редовно паричките в касичката на демократите в САЩ, а европейците след като предадат старата си техника да си купят от тях.

345

9

Джендо Джедев

11.01 2023 в 09:01

Няма страшно, "могучая" (дето вече почти година не може да се справи с 15% от територията на Украйна) ще я унищожи. Както направи с HIMARS. ;)

706

8

order

11.01 2023 в 06:59

В града украинските националисти претърпяха сериозни загуби.

"Личният състав на нашите звена е обновен почти наполовина, повече или по-малко. Ние дори нямаме време да си спомняме позивните си. Всички разбират, че градът ще бъде изоставен. Всички разбират това. Просто искам да разбера какво е смисълът. Защо да умрем, ако все пак го оставим днес или утре? - CNN излъчи думите на един от войниците от въоръжените сили на Украйна буквално в навечерието на последния щурм.

И украинците избягаха. В края на атаката част от частите просто напуснаха позициите си, неспособни да устоят на атаката на руската пехота. Този факт беше признат дори в Киев - Алексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на Владимир Зеленски, потвърди информацията за напускане на позиции от цели роти на Въоръжените сили на Украйна. Поради това цялата защита на Укронази падна ...

"Любопитно е, че горе-долу в същия момент в Харков беше ударен склад с пиротехника. В резултат на това жителите на няколко района на града гледаха фойерверки в чест на успехите на руските войски почти 20 минути", иронизира Рибар.

318

7

Valioka

11.01 2023 в 00:39

А, успях да прочета нещо от евроалкохолика... Влязъл съм явно много бръже във форума, след като той е написал (пардон, изсрал) нещо, преди да го баннат... алкохолико, ядреният арсенал е средство за въздържане, а не за плашене. А ти се не бой, ако путя мръдне не както трябва, Си Дзи Пин ще го стисне за топките и... толкоз. Що се отнася до излязлото от миризливта уста на веждата - ами, малоумнико, как па така се случи, че няма доказателства за тоя "геноцид"? А-а, ами очевидно е така щото "геноцидо" се е заврътел у твоята малоумна тиква, е и на някои други като тебе. Но, вервай ми, самаго путя знае, че никакъв "геноцид" не е имало - той затова киха яки кинти във фабриката за тролове в Санкт Петербург. Ама нищо, това са подробности, които ич не ти требе да ги знаеш, защото и да ги знаеш - се тая...

1236

4

БотоксПутю

10.01 2023 в 22:30

Сводка = с водка, но слято.

15914

3

поп Дръвчо

10.01 2023 в 22:02

Путин, стига се впряга за думата "сводка".

Руският език е стара пиратска версия на българския.

318

2

Valioka

10.01 2023 в 21:49

Стига бе... Ама верно ли. Ама как така, нали рашистан воюва с НАТО и Запада в Украйна? Воюва дори с Щатите в Украйна. Е, как тогава до ден днешен нито Запада, нито Великобритания, нито Щатите са дали тежко въоръжение на украинците? Хем рашистан воюва с НАТО на територията на Украйна, хем украинците досега не са получили нито тежко, нито далекобойно оръжие от Щатите и Запада... Разбирате ли нацисти, колко жалка е тази ваша опорка?... Колко е несъстоятелна и смешна. Да, до този момент никой не е дал на Украйна тежко и далекобойно оръжие, защото рашистан е ядрена сила, с най-големия ядрен арсенал... Ето как пада и втората ваша основна опорка - че рашистан е нападнал Украйна, за да се защити от нападение на НАТО по границите си. Е, на кой би му дошло на акъла да напада страната с най-мощен ядрен арсенал, още повече когато там винаги са управлявали лабилни диктатори?... Отговорете си, ако можете разбира се... Аз лично се съмнявам...

-1200

1

путин хуйло

10.01 2023 в 21:33

@OffNews, какво означава "сводка" и на какъв език е? - Този който бълва и насажда русизми вместо нормални български думи е долен мерзавец, олигофрен и иZрод!
 
X

Да помогнем на украинските деца!