Сводка на войната, 02.03.2023 г.: От Масленица към разпутица

Александър Леви и Катрин Гишар 02 март 2023 в 17:14 6247 0

Брянска област

Снимка yandex.ru

Брянска област

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Странен набег в Русия в Брянска област. Владимир Путин определи днешните събития в Брянска област, близо до украинската граница, като "терористичен" акт. Шефа на Кремъл говори на извънредно заседание на Съвета за сигурност и отмени пътуването си до Северен Кавказ. Мъже в камуфлаж, представящи се за бойци от руския доброволчески корпус в украинската армия, поеха отговорност за нахлуването във видеоклип, публикуван в интернет.

Съществуват няколко версии за случилото се в граничното село Любетия. Според официалните руски медии въоръжени мъже, представени като украински "диверсанти", са стреляли по хора и са взели заложници, преди да бъдат "ликвидирани" от армията и ФСБ. Руският доброволчески корпус, част от украинския "Чуждестранен легион", твърди, че това е било символична операция, за да се покаже на руското население, че други руснаци са готови да се борят срещу режима на Путин с оръжие в ръце. От украинска страна официалните лица коментират тези събития по изключително противоречив начин. "Класическа провокация" от страна на руснаците, според съветника Подоляк ; знак, че "руснаците се събуждат", според представител на военното разузнаване (ГУР).

Това ли е краят на зимата? Украински официални лица заявиха, че Украйна току-що е преживяла най-суровата зима в своята история. И, както се изрази президентът Володимир Зеленски, страната е устояла твърдо пред руския "терор", съчетаващ войната със студа (без електричество и отопление). Тези думи на надежда дойдоха в деня на края на Масница (на руски : Масленица), едноседмичния православен и езически празник, който се празнува от двете страни на границата. Седмица в която се палят огромни огньове, правят се карнавали и дебели палачинки със сметана - последните угощения преди Великия пост. Преминаваме от тъмнина към светлина, от зима към пролет. На фона на войната тази Масница неизбежно придобива особен характер.

Зимата завършва, поне символично, без нито една от воюващите страни да се е опитала да извърши тази многократно обявявана "голяма офанзива", възможна благодарение на замръзналата земя. Руснаците все пак се опитаха да напреднат в района на Бахмут, но тяхното напредване все повече прилича на окопна война Всичко сочи, че двете армии пестят сили за операции през пролетта. Време от годината когато "генерал Зима" със сигурност ще е отстъпил, оставяйки мястото си на прочутата "разпутица", която превръща земята в море от кал в региона. Ще трябва ли да чакаме до лятото, за да видим началото на края на тази война?

Кратка среща между Блинкен и Лавров в Индия. Според американски източници двамата мъже са се срещнали в кулоарите на срещата на върха на Г-20 за размяна на мнения, която е продължила по-малко от десет минути. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен все пак е имал време да формулира три послания към руския си колега: Вашингтон ще продължи да помага на Украйна, Вашингтон призовава Русия да се върне към спазване на Договора за ограничаване на стратегическите оръжия СТАРТ-3 и Вашингтон продължава да призовава за освобождаването на американеца Пол Уилън, който се намира в руски затвор. Отговорът на Лавров по тези въпроси не е известен, но според Блинкен няма индикации, че Русия ще промени позицията си. Официалната представителка на руското външно министерство Мария Захарова потвърди, че двамата мъже са се срещнали "мимоходом". "Това не са официални преговори", каза тя.

Заплахи за споразумението за износ на зърно в Черно море. Срокът на действие на споразумението, което беше трудно извоювано под егидата на ООН и Анкара през март миналата година, изтича на 18 март. То позволи на украинската зърнена продукция да напусне черноморските пристанища, блокирани от руския военноморски флот, следвайки определен протокол и в координация с руските, турските и международните органи.

Държавният департамент на САЩ призова Москва да поднови това споразумение. Според Вашингтон руската страна няма интерес да не го направи, тъй като това споразумение е от полза и за нейната икономика. В изказването си в Ню Делхи на срещата на върха на Г-20 Сергей Лавров изрази несъгласие. Руският външен министър заяви, че споразумението може да бъде удължено само ако се вземат предвид "интересите на руските производители на селскостопански продукти и торове по отношение на безпрепятствения достъп до световните пазари". Според Москва делът на руската пшеница на европейския пазар е намалял наполовина за настоящия сезон.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews