Сводка на войната 01.06.23: ''Сегашната жестокост на руснаците е необяснима''

Александър Леви и Катрин Гишар 01 юни 2023 в 19:33 11495 2

Светлана Алексиевич

Снимка Getty Images

Светлана Алексиевич

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

"Армията Тик-Ток" на Кадиров се закани на Киев след нападението с дронове срещу Москва. Чеченският лидер твърди, че неговите хора, "кадировците", вече водят фронтова офанзива в Днепропетровска област. Това предизвика по-скоро насмешка у украинците и тези, които се бият заедно с тях. "Това не са бойци в истинския смисъл на думата и никога досега не сме ги засичали на първа линия" - казва командирът на грузинския батальон във ВСУ Мамука Мамулашвили. Наричаме ги "армията Тик-Ток", защото прекарват по-голямата част от времето си снимайки пропагандни клипчета по заповед на Кадиров", продължава той. Чеченският опозиционер Абубакар Янгулбаев добавя, че "кадировците" винаги действат в тила, като своеобразна "военна полиция". "Те мародерстват, тероризират цивилното население, сплашват руските войници, които не желаят да се бият, и налагат полицейски час", казва той. "Правят почти същото, което правят и у дома, в Чечения. "Ще разберете какво означава отмъщение", заплашва отново Кадиров. Секретарят на украинския Съвет за сигурност Олексий Данилов отговори на Кадиров, че ако иска да отмъсти на някого, това трябва да е по-скоро на Русия и лично на Путин за всичките нещастия, които са причинили на народа му.

Бум на търсенето на отбранителни средства срещу дронове в Москва след въздушната атака от 30 май. Московчани явно на повярваха изцяло на военните, които ги уверяват, че средствата на ПВО са напълно достатъчни за отблъскване на подобен род атаки. Много от тях решиха да вземат нещата в техни ръце. Само няколко часа след като първите безпилотни самолети (три на брой) паднаха над града, специализираните компании бяха затрупани от обаждания, а руските сайтове за продажби като Avito, Ozon, Wildberries и Yandex Market бяха затрупани от интернет потребители. Московчани купуват масово всякакви електромагнитни заглушители, предназначени да парализират дистанционно управляваните дронове. Тези устройства, повечето от които са произведени в Китай, се продават свободно на пазара, а цената им зависи от обхвата и мощността им. Най-усъвършенстваните могат да струват няколко милиона рубли или десетки хиляди евро. Всички специалисти обаче предупреждават купувачите, че всичките тези "антидронови пушки" са напълно неефективни срещу типа безпилотници, пуснати наскоро по Москва, които летят в режим на "радиомълчание" с предварително записан маршрут.

Светлана Алексиевич : "Тази война е като никоя друга". Родената в Беларус писателка, носителка на Нобелова награда за литература и превеждана по цял свят, е превърнала войната и тези, които я водят, в своя специалност. През 80-те години на ХХ век тя става известна в целия СССР с разказите си за войната в Афганистан. Книгата ѝ "Войната няма женско лице" е сборник с разкази от първа ръка за "Великата отечествена война", както е известна Втората световна война в Русия. Когато я питат с какво се различава войната в Украйна, тя започва с думите, че всички войни са едни и същи, защото целта им остава една и съща: да убиваш, за да не бъдеш убит, казва тя в интервю за беларуската секция на радио Свободна Европа. След това, като се замисля, тя добавя, че новите технологии, особено безпилотните самолети, са все пак радикална иновация: знак, че войниците вече не искат да умират във войната. Войната в Украйна е "коварна война", казва тя. "В книгата ми за Втората световна война всички хора, с които говорих, ми казаха, че са готови да умрат за победата". Тя признава, че войната в Украйна има и друга особеност: жестокостта на руската армия. "Чувала съм много ужаси, но сегашната жестокост на руснаците е необяснима", заключава тя.

Докато европейците се срещат в Молдова, Южна Африка е домакин на БРИКС. Министрите на външните работи на петте държави от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) се срещат в Кейптаун на 1 и 2 юни, за да уточнят дневния ред за срещата на върха на държавните глави, която ще се проведе в Йоханесбург на 22-24 август. След последното си посещение през януари руският министър Сергей Лавров отново се появи в Кейптаун. Там той завършва нова африканска обиколка, трета за една година, която през последните дни го отведе в Кения, Бурунди и Мозамбик: явно интересът на Русия към Африка не стихва. В петък членовете на групата БРИКС ще посрещнат и представители на няколко държави, които желаят да се присъединят към тях - един от тях е външният министър на Иран Хосейн Амир-Абдолахиан. Амбицията на БРИКС, поне официално, е да балансира ролята на Съединените щати и Европейския съюз в света.

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

02.06 2023 в 14:35

Светлана Алексиевич: "Чувала съм много ужаси, но сегашната жестокост на руснаците е необяснима", пълен потрес!

Това са думи на беларуска писателка, написала раздиращата история на войната в Чечня, а да не говорим за друга нейна книга за Втората световна война, която по времето на Горбачов, Царство му Небесно, бе разпродадена в над 2 милиона тираж!!!

И какво от това, блядовете са си блядове, а Путлер и по-гнусен дори и от Джугашвили...

705

1

Деспин Митрев

01.06 2023 в 21:03

Обяснима е. Западът сгреши - мислеше си, че са човеци, че ще разберат от кладенчова вода.
 
X

Да помогнем на украинските деца!