Списание Шпигел: Борисов е човек на задкулисни сделки. Той презира демокрацията

Зад грубовата простонародност Борисов прикрива презрението си към демокрацията, пише авторитетното германско издание

DW 20 октомври 2020 в 21:17 26676 3

За стоте дни протести в България пише днес авторитетното германско списание "Шпигел" под заглавие "Въстание срещу Батман".

В статията от Ян Пул подробно се разказва за протестите, за исканията на демонстрантите, за България като една от най-корумпираните държави в ЕС, която е на последно място и по медийна свобода.

"Хората имат чувството, че демокрацията е само привидност, че властите не са слуга на народа, а инструмент за потисничество – както при комунизма," пише авторът, който цитира и икономически данни за България.

По-нататък в статия в "Шпигел" четем: "Борисов е един от главните виновници за лошото положение. С малки прекъсвания той ръководи страната от 2009 година насам. Той не е разпален националист като Ярослав Качински в Полша, нито пък гръмогласен противник на либералната демокрация като Виктор Орбан в Унгария. Неговата консервативна партия ГЕРБ, подобно на ХДС, е уважаван член на ЕНП. Борисов е човек на задкулисните сделки, който се споразумява с олигарси, поставя под натиск противници и съратници, раздава важните постове на свои послушници и прикрива презрението си срещу демокрацията и човешките права зад една грубовата простонародност."

В системата на Борисов противниците не отиват зад решетките, тях просто ги сплашват

В статията става дума и за собственика на "Хиполенд" Мариан Колев и за инцидента със сина му по време на протестите.

Авторът Ян Пул коментира: "В системата на Борисов противниците не отиват зад решетките, както в Турция - тях просто ги сплашват. Властите са инструмент за господство. И макар че накрая вътрешният министър се извини, Колев прие претърсването като предупреждение", отбелязва изданието. "Защото има случаи, в които се отнема имуществото на предприемачи, настроени критично към властта. Всички прокурори се подчиняват на Борисов. Подобни издевалества обикновено се съпътстват от кампании във верните на Борисов медии."

В статията откриваме и няколко щриха към портрета на българския премиер: "Борисов е роден през 1959 година и е изучил политическия занаят по съветско време. През 70-те и 80-те години посещава Академията на Вътрешното министерство, бил е командир на взвод и е написал докторат в полицейското училище. След 1989 година основава охранителна фирма. Работи като бодигард на Симеон Сакскобургготски, тогавашния български премиер, който го прави секретар на Вътрешното министерство и генерал-лейтенант. Но Борисов иска повече и се кандидатира за кмет на София. Той е мъж с огромно его, както през 2006 година пише в една грама американският посланик. В своя веещ се кожен шлифер Борисов - с прякор "Батман" - се развява из града. На купони се фука с оръжието си, един глок. Твърди се дори, че е предлагал на журналисти пари за положителни статии. Подобно на руския президент Путин, той се снима гол над кръста и добре изваян. Говори се, че е имал редица афери. Борисов търси близост със силните в икономиката - например с Ахмед Доган, олигарха от турски произход, бивш сътрудник на Държавна сигурност, забогатял след промените от сделки с недвижими имоти."

Медиите на Пеевски практикуват безсрамна пропаганда за Борисов

Авторът на "Шпигел" добавя, че друг съюзник на Борисов е Делян Пеевски - "депутат от партията на Доган, който контролира цяла империя от фирми, а медиите му практикуват безсрамна пропаганда за Борисов."

Към края на статията Ян Пол търси и някакво по-дълбоко обяснение на ситуацията в България: "За разлика от редица съседни страни, промяната в България от 1989 година не беше революция на недоволни граждани срещу комунистическата върхушка, а дворцов преврат. Една фракция в БКП тогава беше разбрала, че промените не могат да бъдат спрени и свали властелина Тодор Живков. След това комунистическите елити просто продължиха нататък, осигуриха си най-добрите хапки от държавната икономика и се преоблякоха като демократи. Малцина на брой олигарски претендират за онова, което принадлежи на всички."

Авторът разказва за акцията на Христо Иванов край резиденцията на Доган и цитира бившия правосъден министър със скептични думи за отговора на Брюксел: "ЕС легитимира системата Борисов. Ние, българите, трябва сами да си напишем домашното."

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6589

3

stanimir_13

21.10 2020 в 16:08

Ей, тоя Божков и до Шпигел стигна! Или Цветан Василев. Лоши хора, бе!

5712

2

tough

21.10 2020 в 08:41

За пръв път чувам на кратунчо прякорът му да е "Батман". По-скоро ватман, който кара раздрънкания трамвай все по-надълбоко в л@йната.

20696

1

Новак

21.10 2020 в 07:36

Я веднага Биков да ни каже кой е платил за тази статия! И троловете да запеят в тон след това подадената опорка.
Или пък Патреотите да зафъфлят ( когато не карат пияни) как това е удар срещу държавата.