Руската федерация е вредна за вашето здраве. И физическото, и политическото

Гроздан Караджов 12 февруари 2019 в 12:53 6514 7

Откакто строим демокрацията, все ни управляват с контрадезинформация. Постоянно се пускат фалшиви новини, които в най-добрия случай се опровергават след известно време.

Принципът е постоянен, методите се сменят. Резултатът обаче е един – живеем в някакъв Туин Пийкс, където совите не са това, което са. Накрая никой не знае кое е факт и кое – измислица. Което е и целта на занятието.

Нека разгледаме двата скандала с руски привкус през последните дни – отравянето тип „Скрипал“ в България и потенциалната заплаха от хибридни атаки по време на изборите.

Какво знаем със сигурност за отравянето?

Трима български граждани са отровени с вещество, което според властите би могло да е пестицид, но според медиите би могло и да е боен отровен газ. Пострадалите български граждани съвсем не са случайни и имат сериозни основания да подозират, че са накърнили руски интереси – било със сделка за спецпродукция с Украйна, било с покупката на оръжейния завод „Дунарит“. Още повече, че един от основните заподозрени за отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал е бил в България и то не един, а три пъти. И датите на две от визитите му странно съвпадат с дните на отравяне на собственика на „Дунарит“.

На фона на всичко това органите, които трябва да разследват това зловещо престъпление, мълчат като партизанин на разпит, въпреки че една от жертвите – Емилиян Гебрев, непрекъснато вдига шум по въпроса в пресата. Активизират се едва когато със скандала се заемат чуждестранните медии, които го поставят в доста неприятен контекст – евентуална връзка с отравянето на Скрипал. И са принудени да се заемат с кризисен PR, който трябва да ни убеди, че през изминалите четири години те много са работили, нищо че не им личи.

Така разбрахме, че разследващите са проследили пътя на руколата до раждането ѝ на полето. Но не са отделили същото внимание на другия заподозрян – кафето.

Разбрахме, че са положили много усилия за установяване на отровата. Но не са се заинтересували от доклада на финландската химическа лаборатория, поръчан от лекарите от ВМА.

Разбрахме, че разследването е спряно след няколко месеца, защото не е намерен извършителят. Но остана тайна дали изобщо е имало заподозрян и дали е разследвана руската връзка, за която от самото начало сигнализира жертвата.

Разбрахме, че разследването е възобновено по искане на жертвата след отравянето на Скрипал, защото Гебрев се усъмнил, че двете престъпления много си приличат. Но не стана ясно защо разследващите са „проспали“ тези прилики, въпреки че партньорските британски служби са им предоставили цялата налична информация, която със сигурност е повече от публично известната. В случая българските партньори не само че не са направили очевидната връзка, но и демонстративно омаловажиха работата на британските си колеги. Нали помните, че България бе една от малкото страни в ЕС, които не изгони руски дипломати, защото се нуждаела от още доказателства преди да предприеме подобна стъпка. Което говори или за некадърност, или за саботаж.

Разбрахме, че наистина един от заподозряните за отравянето на Скрипал – някой си Сергей Федотов, е бил три пъти в България, като два от тях съвпадат с периодите, когато Гебрев е принуден да влезе в болница заради рязко влошаване на здравето. Но не разбрахме защо разследващите категорично отхвърлят версията, че двата факта са свързани. Може би, защото Федотов е фен на катедралата „Александър Невски“ и не пропуска случай да ѝ се възхити лично?!

Всичко това говори само за едно – някой упорито се опитва да ни пробута паралелна реалност, смесвайки факти и измислици, в очакване на по-сериозни разкрития в следващите седмици.

Така или иначе, със сигурност Русия е вредна за вашето здраве!

Долу-горе подобна е ситуацията и по втория сюжет – внезапното прозрение на ГЕРБ, че Русия ще се намеси в изборите за европарламент и че трябва да сме готови за хибридни атаки.

Първо, руските тролове отдавна са тук и няма нужда да се прави специално разследване по въпроса. Достатъчно е да се види кой как се вихри под всяко мнение, което се отклонява от правата линия на Кремъл. Те даже си пуснаха указанията за действие в един форум, ако някой все още се чуди как да ги идентифицира. Така че планът за неутрализирането им трябваше отдавна да е преведен в действие, а не тепърва да се умува да го има ли изобщо.

Второ, няма особена нужда някой специално да атакува сайтовете на българските институции. Те периодично се самосаботират и блокират цялата държава за дни, че и седмици наред. И причината за това не е, че авторите им са скрити лимонки на Кремъл, а че електронното правителство се гради върху обикновена некадърност и корупция.

И трето, най-важното – кому выгодно? Коя от партиите, които имат шанс да пратят депутат в европарламента, накърнява руските интереси?

ГЕРБ, която прави всичко възможно да затвърди руския енергиен монопол, като защитава „Турски поток“ и реанимира АЕЦ „Белене“, противно на всякаква икономическа и финансова логика?

БСП и президента Радев, които скачат по команда на Решетников и са против всякакви европейски ценности, независимо дали става дума за Истанбулската конвенция или за ситуацията във Венецуела?

ДПС, чийто основен бизнес двигател е партньор на най-разнообразни руски фирми в името на вторичното разграбване на остатъците от КТБ?

Или „патриотите” и „Воля“, които се снимат с гордост по конгресите на „Единна Русия“?

Очевидно е, че някой се опитва предварително да се изкара жертва и да си създаде алиби за евентуално неособено добро представяне на изборите. И да създаде паралелна реалност, в която причина за лошия резултат не са корупцията, некадъността и шуробаджанащината, а някакъв имагинерен външен враг, който пречи на управляващите да берат плодовете на своите „успехи“.

Едно е сигурно – Руската федерация е вредна и за вашето политическо здраве!

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  4000

  7

  lukyas

  14.02 2019 в 19:54

  А кой ни кара да избираме ДС и ГРУ!!!!!!
  10 години

  20699

  6

  Новак

  13.02 2019 в 16:25

  Паметта ни явно е много къса - не си ли спомняте “Българската следа” в опита за убийство на Папата? Даже съвсем наскоро решиха да има паметна плоча на Сергей Антонов.
  Сега пък подеха българска следа в покушението срещу Скрипал.
  И тогава и сега най-накрая ще се укаже, че всичко е скалъпено и е нищожна част от някаква голяма геополитическа игра. И такива клакьори просто играят ролята на шутове.
  Разликата е, че тогавашните “лоши” сега са “добрите” и обратното. За нас, българите, остава само ролята на мюрета в тозимводевил.
  Както и тогава, така и сега управниците гледат да се представят пред големия брат - това, че “братята” си размениха местата не променя нашата мизерна позиция - все някой ни диша тежко във врата. Няма спор, че на някои мъже тази поза им харесва, нокакто се казва “болката е малко, срамът е голям”. Ама кой ти гледа срама - важно е парите да вървят.

  10571

  5

  Hissarion

  13.02 2019 в 14:06

  Гроздан не го коментирам - той е достатъчно самокомпроментирала се личност. Подобно заглавие обаче ми се вижда в повече.

  11178

  4

  Крушата

  12.02 2019 в 15:14

  "Всичко това говори само за едно – някой упорито се опитва да ни пробута паралелна реалност, смесвайки факти и измислици"
  Това си е абсолютната истина!
  Всичко проектирано в повечето медии звучи толкова абсурдно, че просто създава много въпросителни относно компетентността и интелекта на сценаристите на тази евтина продукция (щом и българската следа вече се възприема толкова сериозно, а отлично знаем, че при нас се играят само треторазрядни кинопродукции).
  Но за сметка на това сме длъжни да признаем, че не им липсва упоритост, вече от толкова години я разиграват тази сапунка, че вече стигнахме и до сезона "Новичок: България".
  Или пък. Нима са толкова зле, че и от това нещо по-добро не могат вече да измислят!?

  12329

  3

  Шопа

  12.02 2019 в 14:01

  Гроздане, гроздане,
  то и мисленето е вредно за теб, ама на напъваш се....
  поне не се излагай публично.

  Разказвай си глупостите и измишльотините някъде на чашка,
  на тихо където никой не няма да те чуе.

  6774

  2

  ЛАФЪРДИЕВ

  12.02 2019 в 13:09

  Откак Цвъцко Цецерона са върна от „молитвата“ някой нейде да е прочел някой от ПП ГРОБ да е промълвил и думичка за хъбчето МУ Балканче.. Или как Турски поток ще стане Български поток.. И за мечтата МУ да бъдем газов център за Западните Балкани?
  Унгария са обади, че иска и тя да се включи в Турски поток и хоп – Помпеото почва оттам посещението си в Европа..
  А ЕС в пилотното си проучване за хъбчето МУ Балканче си го каза едно към едно – без руска тръба няма да инвестира пари в него.. Щото без тръба хъбчето МУ е нефелно.
  А кат си спомни човек как Баце рисуваше карти с гЪзопроводи из Европата.. И как го гледаха експертите на Юнкера..
  И що ли българските УЖ политици - включително и написалия статията, не ЦИТИРАТ УНГАРСКИЯ ВЪНШЕН МИНИСТЪР И НЕГОВИТЕ ДУМИ КЪМ ПОМПЕО.. Когато говорят УЖ за защитата на българските интереси..
  Тава, че сме си сложили копчета на ръкавите на другата разузнавателна централа ли е защита на българските интереси?
   
  X

  Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)