Протестна мрежа до Борисов: Защо се страхувате от истината за КТБ?

OFFNews Последна промяна на 09 юли 2015 в 09:18 2231 9

Протестна мрежа до Борисов: Защо се страхувате от истината за КТБ?

"Протестна мрежа" изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов и до депутатите от управляващата коалиция във връзка с публикувания доклад на комисията "КТБ". От организацията смятат, че седем въпроса за източването на банката са останали без отговор в доклада. 

В писмото се посочва, че докладът е непълен и изкривен, отдалечен е от направените преди това обещания и е подигравка с избирателите и данъкоплатците. 

Един от въпросите, който липсва в доклада, е за ролята на прокуратурата при фалита на банката. От "Протестна мрежа" питат защо в доклада липсват констатации за това трябвало ли е държавното обвинение да се самосезира преди кризата с банката да се разшири и дали мълчанието по този въпрос не е свързан с "неясната позиция на ГЕРБ и част от Реформаторския блок (РБ) по темата за съдебната реформа в частта й за прокуратурата".

"Защо мълчите за ролята на медиите в целия скандал, и в частност тези на медиите на семейството на депутата Делян Пеевски", питат още от "Протестна мрежа". 

В заключение, те се обръщат към премиера, заявявайки, че истината и укриващите я винаги излизат на бял свят.

Ето и пълния текст на писмото:


Г-н Борисов, г-да от управляващата коалиция,

Липсата на “уважаеми” в обръщението ни не е случайно. Вие обещахте пълно разследване на престъплението КТБ, а това което оглавяваната от Ваш представител комисия по разследване на отговорността на държавните органи по казуса публикува, е много далеч от обещаното. Този доклад е непълен и изкривен, и е подигравка не само с Вашите избиратели, а и с парите на всички граждани, които пълнят бюджета, с който Вие плащате милиардите левове, потънали в банката.

Още на 20 юли 2013 година ние ясно заявихме, че КТБ е част от формулата “политика-бизнес-медии” на протест пред банката, който официалните медии и Вие като опозиция в НС мълчаливо подминахте. На 24 февруари 2014г. внесохме сигнал в прокуратурата, по който започна разследването в БНБ и КТБ, което доведе до отстраняването на подуправителя на централната банка, и

Питаме представителите на комисията и лично Вас:

Защо в доклада липсва и думичка за ролята на Прокуратурата на Република България в казуса, като започнем от липсата на самосезиране и стигнем до неадекватните действия, увеличили паниката и довели до опашки пред банката? Можем да питаме и още: Има ли общо това Ваше мълчание с неясната позиция на ГЕРБ и част от Реформаторския блок (РБ) по темата за съдебната реформа в частта й за прокуратурата?

Защо цялата отговорност за регулаторния провал КТБ се прехвърля върху дирекция “Банков надзор” в БНБ, а не и върху нейния управител и управителен съвет? Управителят Иван Искров беше преизбран с Вашите гласове през 2009г. и Вие помните това достатъчно добре, за да ви питаме как точно стана това преизбиране и с каква задкулисна договорка?

Защо мълчите за ролята на медиите в целия скандал, и в частност тези на медиите на семейството на депутата Делян Пеевски? Да ви напомним, че БНБ преследваше журналисти за далеч по невинни публикации, а медийната атака срещу КТБ беше подмината с пълно мълчание? Вашият доклад също.

Защо комисията отказа да разгледа сериозните журналистически разследвания, за които всички знаеха, но си мълчаха? Този въпрос, разбира се, е реторичен те са най-доброто доказателство за бездействието на БНБ, прокуратура, министерство на финансите, КФН и ДАНС.

Къде е отговорността на Комисията за финансов надзор (КФН), която регулира както банката така и свързани с нея лица, и е допуснала разкривала невярна информация за състоянието им? Председателят на комисията също е Ваш избор, надяваме се помните това.

Защо отказахте да разпитате банкера Цветан Василев въпреки неговото желание да направи това? Има ли този отказ нещо общо с това, че той обвинява за затварянето на банката депутата Делян Пеевски, чиито медии сега Ви подкрепят изцяло?
Колко още тайни срещи сте имали по темата за КТБ, която да припомним увеличи три пъти активите си по време на Вашето управление?

Г-н Борисов,

Укриването на престъпление е равно на съучастие. Укриването на отговорните за него също. Като граждани не можем да свършим Вашата работа, но можем да сезираме европейските институции за поредния регулаторен провал, този път от най-висшия държавен орган Народното събрание.

Укриването на истинските причини за провала на държавата с КТБ само доказва арогантността и медийния комфорт, на който разчитате.

Имаме обаче една много лоша новина за Вас: истината винаги излиза на бял свят. Укриващите я също.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.07 2015 в 13:03

Офф, ама защо пак се зае с Костов?! Кога Костов е вкарвал държавни пари в тази банка?! Или всеки път започваме с дежурния виновен, посочен именно от олигархията, която от 13 години насъсква медиите си срещу него?! Ама така се замазва вината на истинските виновници!

09.07 2015 в 11:20

до накъде съм съгласен с номер 1. Истина няма. Истината е, че Костов и в последствие Царя, станишев и Борисов подред са толерирали една пирамида наричаща се банка за благозвучие. Пирамди като тези дето ги има по цял свят и винаги свършват по един и същ начин.

Тука просто бившия и шеф трябва да получи една доживотна присъда без право на обжалване. Още 10-15 приближени до него хора по 15-20 години и това е. Ако може да се докаже (сигурно ще е трудно) и ролята на някой политик и той да влезе за малко на топло 4-5 годинки ще е супер

09.07 2015 в 11:01

Аз чакам отворен писмо до Роска Страпона, ЗАЩО НЕ ПУБЛИКУВА стенограмата от срещата при него когато ТИКВАТА и хората на герП са искали ....БАНКОВА ВАКАНЦИЯ......каква тайна има, след като са откраднати 4 000 000 000 лв и същото ТОВА общество ще ги плаща НЕ МОЖЕ И НЕ ТРЯБВА да НИКАКВА тайна....ясно е, че ТИКВАТА умишлено провокира с приказките си тогава наляво и дясно как банките щели да фалират.....и какво стана...вместо разследване на ТИКВАТА....ето го изпран, вчесан, измит...премиер за 2 ри път....

Хайде да го видим мъжкаря Роска и потресната мрежичка, това е нещо дето може да стане за минути.........ДА...АМА НЕЕЕЕ....

има да се кърми в молове....та свят ще ни се завие...

09.07 2015 в 10:23

Е как защо. Ще им излезат далаверите с Пеевски за Булгартабак и общия им бизнес. Сега двамата си купиха и "Левски". А за пред хората трябва да сме "сърдити" че Пеевски е лош и хората не го харесват.

09.07 2015 в 10:23

и евалла на момчетата и момичетата от Протестна мрежа! Горките вечно под прицела на опорките - като протестираха срещу Ореха, "плаща ви Борисов", като протестират срещу Борисов "плащат ви комунистите"...
и "американците"!
Интересно сега троловете на комундетата дали ще ги наплюят когато обект на обръщението е тиквочев. Едва ли.

09.07 2015 в 10:17

покрай тази банка за затвора е едва ли не целият политически "елит". Така е в България - властта трябва да си има банка. И ако всичко се правеше(крадеше) с мярка, проблеми нямаше да има. Но те се самозабравиха. Да се стигне до там тиквочев да набута всички яйца в една кошница. Безумие. И пак да го изберат... Еми, всеки народ си заслужава политиците. Свободен пазар, тинтири минтири, какво е това?
А относно лихвите, всеки можеше да ги получи. За суми над EUR 25K, 7-8% за безсрочен влог. И ако тогава още не им е било ясно, че е пирамида как тези хора управляват държава? Точно никак! На автопилот сме.

09.07 2015 в 10:10

Защо в доклада липсва и думичка за ролята на Прокуратурата на Република България - независима съдебна система.

Защо цялата отговорност за регулаторния провал КТБ се прехвърля върху дирекция “Банков надзор” в БНБ - така е отредено в закона.

Защо мълчите за ролята на медиите в целия скандал, и в частност тези на медиите на семейството на депутата Делян Пеевски? - НС и правителство да дърпат ушите на медии - ха, ха...

Защо комисията отказа да разгледа сериозните журналистически разследвания - защото е комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции...

В последните два въпроса може и да има резон, но доминират лозунгите, а не мисленето. Подобно на случая с Моника Маковей. Далеч по-резултатно би било да се съсредоточим върху първия въпрос и да поискаме по-голяма отчетност на прокуратурата, т.е. да подкрепим съдебната реформа.

09.07 2015 в 09:50

Крайно време е обществото да си получи списъка на получателите на кредити и на получателите на надпазарни лихви от КТБ, както му бяха обещали.

И след това да се види кои са реалните собственици зад получателите.

Досега от изявления на различни "официални лица" и вестници се знае, че:

5.5 милиарда са "загубени"
4 милиарда са отишли в свръзани фирми на некъв мустак

1000 човека, от които 300 съдии са имали преференциални договори и са ги развалили, за да си получат гаранцията.
Един от тях бил Иван Костов, друг - Веждичката.

Значи, остава да се види кой неизвестен е взел кредити за 1.5 милиарда, които са се загубили и кои са тия 998 човека с преференциални договори и кои 300 между тях са "магистрати", щото нито Лаборанта, нито Скулптора са в тая категория.

Чакаме.

09.07 2015 в 09:41

Крайно време е обществото да спре да търси "истината за КТБ" защото такава няма. КТБ е една бутафория.