Оманският фонд ще съди България заради КТБ

OFFNews Последна промяна на 08 юли 2015 в 20:07 3457 1

Оманският фонд е завел дело срещу България заради фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), предаде "Ройтерс", позовавайки се на източник от фонда.

Фондът, който е най-големият държавен резерв в Оман, беше собственик на 30% от акциите на банката, която бе поставена под специален надзор на 20 юни от БНБ и повече не отвори врати.

Действията му са предизвикани от решението на парламентарната комисия за разследване на случилото се с финансовата институция, че КТБ е управлявана като пирамида заради слабия контрол на БНБ. Това е накарало оманците да заведат арбитражен иск в европейски съд в търсене на счетоводната стойност на инвестициите си.

Засега Министерството на финансите няма информация за заведени дела срещу България в европейски съд, нито пък започнати арбитражи от страна на Оманския фонд, допълва "Ройтерс".

На 27 април тази година Константин Симеонов, адвокатът на Цветан Василев съобщи, че Оманският фонд е завел дело срещу България за 700 млн. евро в европейските институции. Той не уточни подробности за естеството на иска.

Държавният резервен фонд на Оман отправи рамково предложение за съвместно управление на КТБ на 10 юли 2014 година и оттогава неколкократно е искал информация и потвърждавал интереса си за решаването на кризата в Корпоративна търговска банка.

Фондът, който бе вторият най-голям акционер (с малко над 30%) в банката с отнет лиценз, настояваше за среща за спасяването й между водения от него консорциум и финансовите институции у нас. В консорциума не бе включен основният акционер - "Бромак", собственост на председателя на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев. В свое писмо Фондът влезе в противоречие с БНБ, според която сериозен план за спасяването на КТБ не й е представян.

Предложението на Оманския фонд за спасяване на КТБ ще струва на държавата повече, отколкото ако банката бъде обявена в несъстоятелност, обяви през октомври пред парламента управителят на БНБ Иван Искров.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.07 2015 в 08:09

Няма страшно. Още 2 млрд на оманците. Колко са те? Та Бойко 16млрд за какво ги изтегли? Нека се разплащаа.
Вие да не забравите пак да го преизберете!