"Натискът да не се надзирава КТБ е бил политически"

ОFFNews 08 юли 2015 в 22:03 3744 3

Румен Гечев.

„Докладът за КТБ е готов. Някой политически  е оказвал натиск на институциите да не си свършат работата. Това може да дойде и от най-високо ниво“, заяви Румен Гечев пред БНТ.

Според него основното кредитиране от банката е било в посока на свързани лица с основния собственик, а виновните за това са БНБ.

"Този грабеж на почти 4 млрд лв. чрез кредити, според професионалните одиторски доклади, не е било възможно да стане, ако държавните институции си бяха на мястото“, категоричен е той.

Гечев обясни, че кредитораздаването е ставало чрез т.нар. матрьошки - раздават се кредити на фирми без дейност, регистрирани дори предишния ден, като се предоставят на други фирми – втората матрьошка. Така парите са разпределяни на много и се разпръскват на десетки други матрьошки, а собствениците на тези фирми са обикновено поставени лица. Като пример посочи охранител със заплата от 500 лв, който получава 12 млн. лв кредит. 

"В Банковия надзор на БНБ работят много добри професионалисти, затова изключваме възможността, че те не са го разбрали. Следователно е престъпно това, което е ставало. На спокойствие се крадат 4 млрд, летят милиони към офшорките, а те пишат, че всичко е наред. Това е ясно от миналата година, но не съм чул някой да е уволнен. Банковият надзор е пълен провал. Там трябва да влезе прокуратура и следствие и трябва да има присъди“, допълни депутатът.

Румен Гечев коментира и втората институция – ДАНС, които също не са си свършили работата.

В продължение на 4-те години, в които е грабена банката, не са открили нито едно нарушение. Сигурен съм, че те са знаели какво става там. В противен случай двата отдела – Финансово разузнаване и Финансова сигурност, трябва да бъдат закрити. Няма и уволнени. По наше искане направихме проверка. 10-15 дни преди фалита на КТБ са напуснали по едно и също време директорите на двата отдела“, подчерта Гечев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!