Парламентарната комисия: От създаването й КТБ е финансова пирамида

ДАНС и БНБ са проспали кризата

Ивайло Анев 08 юли 2015 в 14:54 3602 7

КТБ е била създадена на принципа на финансова пирамида, с връх - нейният мажоритарен собственик Цветан Василев.

Това се казва в доклада на Временната анкетна комисия за проверка на КТБ, който вече е внесен в деловодството на парламента.

Според него става ясно, че Цветан Василев е използвал банката като свой личен банкомат и е финансирал главно сам себе си.

"Доказахме, че всичко се е случвало пред погледа на надзора на БНБ и на ДАНС. За мен вина носят и одиторските фирми, които не са малко, а са три", заяви на брифинг Снежана Дукова от ГЕРБ. 

По думите ѝ е имало индикации за фалита на КТБ и това е можело да се види и от ДАНС, и от БНБ, но те "са ги проспали".

В доклада се обяснява и схемата, по която е била източвана банката.

Според данните КТБ е източвана чрез свързани фирми. Парите са прехвърляни без всякакви обезпечения - днес се създава дружеството, след това се препродава и така парите се връщат към мажоритарния собственик.

Вторият начин за източване е бил чрез лихвите, които са получавали много публични и държавни лица. Техните депозити са договаряни индивидуалнo с много висок лихвен процент. Депутатът от ГЕРБ обаче категорично отказа да каже имена на политици и държавници, защото това не било работа на парламентарната комисия.

"След гласуването в пленарната зала докладът ще бъде изпратен в прокуратурата, за да се установява кой, кога и срещу какво е помагал за фалита на КТБ", обясни Дукова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови