Quantcast

Оставка! и неудобни въпроси към Вигенин на срещата му с българите в Лондон

Елена Божинова Последна промяна на 22 януари 2014 в 10:27 15931 16

1/1
Срещата на Вигенин с българите в Лондон
Срещата на Вигенин с българите в Лондон

“Министърът на външните работи г-н Кристиан Вигенин кани на среща-разговор представителите на българската общност в Обединеното кралство на 16 януари 2014 г. от 19.00 ч. в сградата на посолството на Република България в Лондон. Срещата е с цел запознаване с резултатите от посещението на министъра в Обединеното кралство, както и дискусия по други актуални теми.”, това бе поканата за състоялото се в четвъртък събитие.

Корицата на събитието във фейсбук е снимка, на която той е приятно усмихнат и гледа в бъдещето. На живо, наистина се оказа приятно усмихнат и вероятно гледа в бъдещето, не съм сигурна. Разказа ни за срещите си, за разговорите по повод медийната кампания срещу «нашествието» на българи и румънци. Подчерта, че в официалното изявление на Foreign Office ще има изречение, в което се благодари за приноса на българите към социалната система на Великобритания. Като цяло – ситуацията е овладяна, ЕС застана на наша страна, това е една от ползите да си държава членка ….

Дойде и време за въпроси от «публиката». 

Публиката е доста разнородна – от ученици от българското училище, водени от учителката си, по начин, който навяваше стари спомени, през девойка «позабравила българския», успяли емигранти, недоволни емигранти, хора, били дипломати последните 20 години, майка, бореща се за детето си и шепа «танцуващи». Дискусията върви в очаквани рамки – държавата не прави нищо да защити гражданите си от нападки и обиди, посещението е «след дъжд качулка», след като лошото вече мина. Доста време бе отделено на изграждането на положителен имидж на България. Пресаташето на посолството контролира микрофона. Той стига до мен, задавам си въпросите – българите в чужбина не могат да упражняват правото си на глас, какво смятате да направи министерството по въпроса – задават се избори, всички се надяваме да са по-скоро, а на последните в Лондон се чакаше по 4 часа да гласуваш. Казвате, че работите по подготовка на българското председателство на ЕС – как става това, когато представлявате правителство, крепящо се на анти-европейска партия, когато българският парламент гласува закони в грубо нарушение на присъединителния ни договор, когато има такъв провал в справянето с бежанците, че ВКБООН излезе с изявление да не се връщат бежанци към България, защото условията за живот са нечовешки? Как се борите с езика на омразата към българи във Великобритания, след като нито една политическа партия не излезе със становище, осъждащо ксенофобията в България?

Това предизвиква смут в залата, друг човек взима микрофона – пита за статута на България на най-корумпираната държава в ЕС и затова, че настоящето правителство не само не помогна да се подобри имиджа на България, а напротив го сведе до дъното - вече над 200 дни протести в България още няма отговор на въпроса КОЙ и ЗАЩО назначи Делян Пеевски за председател на ДАНС ....Микрофонът й е отнет от пресаташето на посолството, оказва се след подканяне от страна на кореспондент от БНТ – залата зажужава – чуват се отделни аплаузи, викове “Цензура”, “Оставка”, други са недоволни, чувам една жена да казва «ама ние сме тука» (представям си, че това означава «не сме там и тези неща не ни интересуват»)...

В разговор с пресаташето на посолството след срещата човек го пита защо се отнема микрофона и се упражнява цензура. Той отговаря, че имало достатъчно критики срещу правителството преди това и този въпрос се бил покрил вече ....


Успяваме да предадем на министър Вигенин петиция подписана от около 1700 българи живеещи в чужбина с искане за оставката на правителството на Пламен Орешарски. Той я приема, не реагира, но «публиката» видимо не може да удържи на напрежението и се заточват изказвания след изказвания, само и само да се отделечим от ситуацията, някой дори грешно цитира Кенеди. Най-накрая микрофонът стига до човек, който пита кога ще има официална реакция на Външно по повод поведението на Сидеров и предава послание за България – Оставка! 

Следват още изказвания в стил «речи на банкет». 

Министърът внимателно си отбелязва въпросите, отговаря накрая по всички теми. Той дори звучи свежо и смислено, на фона на говорителите, които успяха да са по-казионни от министър на БСП. Удивително! Най-важното, което каза, обаче, беше «назначаването на Пеевски беше гигантска грешка, взета по един непрозрачен начин…., от която не е ясно как и кога ще се възстановим», от публиката услужливо идва предложението «с оставка?».

Официалната част на срещата приключва. Столовете са налепени със стикери «Оставка», малка групичка се разхождаме с лепенките и по нас, голяма част от хората се правят, че не съществуваме. И това е основното, което остава у нас, че сме от различни светове, макар и на едно място, че извън нашия свят се оказва, че за другите няма значение КОЙ е на власт и КАКВО прави, стига да има някаква облага от него.

Остава усещането, че «оставката ни е най-малкият проблем», че не можем да познаем, да припознаем хората «там», тези които се държат като публика, а не като граждани.

Елена Божинова, ДАНСwithmeLondon

Снимки: Радостина Александрова и Михаела Живкова

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.02 2014 в 15:11

@F1

Ако си ходил на разходка в чужбина, разбирам да не те интересува външно. То и аз да отида не екскурзия за две седмици, няма да ме интересува. Но когато живееш някъде, от мисиите, подчинени на външно зависят определени неща - примерно консулски заверки и организиране на избори. Двете неща много често се обръщат в доста безумни упражнения за гражданите, при положение, че това са част от задълженията на тези служби.

23.01 2014 в 18:56

Нито куманизЪма, ни фашизЪма, ни исламизЪма и тн никоя от тея народни идеологии и властвания не са донесли нещо свястно на човека, се си е мрачно, бясно, изпълнено с човеконенавист(поради най-обикновенна простотия) средновековие! Когато човек е слаб, проЗЗ, безволев, мързелив,нереализирал се...винаги намира начин да се скрие зад ненависта към ближния, щото страхливците и некадърниците са най-жестоката пастмина от човека!!!

23.01 2014 в 16:41


Гошко, аз съм индивидуалист, капиталист, националист и тоталитарист.
Капиталистът индивидуалист знае, че може да разчита единствено на себе си. Затова не очаквам нищо добро и смислено от чиновническото съсловие.
Някой умник беше рекъл, че демокрация има там където хората разчитат първо на себе си, после на институциите.

Овцете ходят безмисловно след овчаря си и непрекъснато се жалват, че пашата е лоша или, че ги колят една по една.

Овце сте. Затова цвъкате минусчета.

23.01 2014 в 11:49

Мислех и аз да кажа нещо, но като видях тези огромни плюсовe и минуси под коментарите в различни комбинации и мненията под тях...Разбрах и тук са влезли платените тролове...Хайде, давайте - затрупайте ми мнението платени драскачи.

22.01 2014 в 17:07

Защо ЧЕНГЕТО-ДОНОСНИК - АГЕНТ НА 6-ТО ДС - Косьо Димитров го няма на срещата? Шубето е голям страх, а Косе? да, а кога лапаше мангизите за доносите си - не те беше страх!!!!!

22.01 2014 в 15:20

Формуляк ти нали си знаеш , че постоянно си оцвъкан в минуси ... какво се чудиш толкова . Замисли се първо какъв тъпанар си.

22.01 2014 в 15:17

Адаш , какво ви става на вас Опорноточковците ... Като е министър това момченце , да не би да е светая светих... След като не знае КАК и КОГА ще се възстановим от ГИГАНТСКАТА грешка , какво правят още в Министерски съвет ... да се махат по скоро и да се отдадат на писане на мемоари...не ни трябват незнайковци.

22.01 2014 в 15:16


Гледам, оцвъкали сте ме с минусчета....
Щото сте уфси.
А овцете винаги се нуждаят от овчар.

22.01 2014 в 12:45

Да... Изпитвам тъжното чувство, че на нас, българите, ни трябват повече от 40 години водене през пустинята... И то е така, защото дори родените в свобода (формално) се възпитават в семейства на несвободни, учат ги в несвободни училища, облъчват ги несвободни медии, управляват ги несвободни хора... И както е тръгнало, свободните отлитат, несвободните остават... Дали може в някое българско посолство да се появи свободно аташе, как мислите?!?

22.01 2014 в 12:01


Интересно, защо колкото и пъти да съм бил в чужбина, нито веднъж не съм се сетил за външно министерство и питомците му.
Странни сте ми малко.
Все някой за нещо ви е виновен.