Още от плацебото против коронавируса

Убива ли лечението?

Д-р Сергей Иванов 18 декември 2020 в 11:06 13742 1

Преди 3 седмици премиерът Борисов обеща, че наложеното затваряне и изолация/карантина ще траят точно три седмици – до 21 декември. Вчера това обещание беше нарушено и мерките продължени до 31 януари следващата година. Това е второто двумесечно затваряне в рамките на една година и се отразява пагубно върху финансите и икономиката на страната и нейните граждани. Няма обаче да говорим за това, а за за борбата с епидемията. В нейно име явно всичко е разрешено, включително погазването на честната дума на премиера.

Защо не съм съгласен с удължаването на мерките?

Това вече беше пробвано в Европа. От усреднено средата на октомври в почити целия ЕС е наложена някаква форма на изолация. Мерките варират в различните държави, но след 2 месеца резултатът е сходен – епидемията не спира! В България някой излъга правителството и Борисов, че три седмици изолация като вълшебна пръчица ще спрат епидемията. Резултатът, по-скоро липсата на такъв, е видим, заразата продължава. Сега някой продължава да фантазира как ако продължим още няколко месеца с изолацията, ще задушим епидемията. Не, няма да стане! Задушена ще е националната икономика! Коронавирусът наистина бавно отстъпва, но това няма нищо общо с мерките на НОЩ, а с естествения ход на всяка епидемия, но за това няма да обяснявам в тази публикация.

НОЩ, които правителството слуша още от март, досега доказаха единствено собствената си некадърност. Помните ли безумното затваряне през март и април, блокираните градове, паркове и планини, прогнозите за грамади от трупове след поредните две седмици и т.н. Нищо от тогавашните изхвърляния нямаше смисъл и не се сбъдна. Наложените ограничения сринаха икономиката и побъркаха гражданите за едното нищо. Защо да допускаме, че сега, 6 месеца по-късно, те са прави? Колко пъти трябва да настъпваме една и съща мотика за да разберем, че от това боли?

България наистина е в епидемиологична криза и хората искат да знаят защо. Щабът обвинява гражданите за ситуацията, защото не спазвали мерките. Това е лъжа! Те искат да манипулират и да прехвърлят тяхната вина върху гражданите. Никой човек не е виновен, защото се е заразил. Няма учен/лекар на този свят, който да гарантира на обикновения гражданин, че няма да се докосне някъде или от някого до вируса. Тези, които обясняват, че носенето на маски, излежаването вкъщи и груповото психясване пред телевизора или в социалните мрежи ще ви спаси от респираторна въздушно-капкова инфекция, ви лъжат. Коронавирусът ще отмине само след като повечето от населението придобие колективен имунитет. Това става или като се прекара заболяването, или след ваксинация.

Благодарение на някои медийни гурута терминът „колективен имунитет“ придоби в България отрицателен смисъл. Той обаче е силата, която ще спре пандемията. Не вярвате ли? Прилагам за доказателство три графики, описващи динамиката в смъртността от коронавирус в Швеция и щатите Ню Йорк и Ню Джърси на САЩ от началото на кризата. Ако помните, те бяха най-лошо засегнатите от коронавируса през пролетта. Сравнете стойностите от тогава с това, което се отчита през есенната вълна.

Швеция:

Ню Йорк:

Ню Джърси:

Сега смъртните случаи са много по-малко без в тези региони да има въведена строга изолация. В Швеция, Ню Йорк и Ню Джърси в момента живеят по-спокойно, защото голяма част от населението има изграден имунитет. Швеция по-специално избра още от самото начало да не тормози гражданите и в дългосрочен план това решение излезе правилно. Така ще отговорим и на въпроса защо есенната вълна порази силно България – защото твърде малко хора изкараха заразата, а мнозинството, за съжаление, останаха възприемчиви към коронавируса. Такава е ситуацията в цяла Европа и ние не сме уникални. Удължаването на изолацията с поредния месец не е свързано с придобиване на колективен имунитет и затова няма как да помогне.

Втръсналият на всички призив да щадим здравната система се използва като оправдание за изолацията.

Да обърнем гледната точка.

Защо ни е здравна система, ако не помага, когато има нужда от нея? Защо поколения българи дават пари за инфраструктура, оборудване и медицинско образование? Тази здравна система е на всички, а не на ведомственото министерство. Много от работещите медици отказват да се занимават с COVID болни и, разбира се, намират поводи за това. Не разбирам и не приемам. Какво са си представяли, когато са избирали професия? Защо според тях хората плащат данъци и осигуровки за здраве? За да се покрият медиците при
епидемия ли? Лекарите трябва да искат всички необходими средства за борбата с епидемията, но призивите за щадене и скатаването определено са неуместни и неморални! При война се мобилизира армията, а при епидемия - лекарите. Ако не им харесва, да пробват с това поведение в любимата на някои Германия.

Косвените щети от коронавируса започнаха да стават видими. Помните ли как пролетта много лекари обясняваха как изпразването на болниците ще рефлектира по-късно при хронично болните? Този момент дойде. Вече месец България отчита рекорди нива от обща смъртност. Случайно или не, това съвпада с противоепидемиологичните мерки. Всъщност нищо случайно няма. Понеже не съм сигурен в достоверността на цифрите, ще опитам да обясня проблема с приблизителни стойности. Обичайната смъртност за сезона е около 300 човека на ден. В момента тя е удвоена – около 600. От 300 увеличение около 130 се дължат на коронавируса. Останалите 170 са загадка. Мога да предполагам, че са следствие от нелекувани хронично болни сърдечносъдови, онкологични и други заболявания. Нелекувани, защото хората се страхуват да ходят на лекар и да влизат в болници за планово лечение, а и няма кой да приема.

Допълнително смъртоносният ефект се подсилва от стреса и притесненията раздухвани в обществото, от безработицата, от липсата пари и несигурността. Удължената изолация
усилва всичко изброено. Да кажа направо, МЕРКИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА УБИВАТ! Ако изнесената статистика е вярна, то лечението убива повече хора отколкото вирусната пандемия!

Последно: няколко думи за ваксините. Призивът е да издържим, докато помогнат. Съгласен съм, че ваксините ще имат последната дума и се надявам да ликвидират този вирус. Но ваксините много закъсняват. На практика до пролетта в България няма да има масово ваксиниране и затова те няма как да ни измъкнат от втората вълна на епидемията. Досега правителството не се е ангажирало с конкретен график за доставка и затова не знаем колко хора има шанс да се ваксинират до март. Ако смея да предположа, едва ли повече от 200 000, което е недостатъчно. Не забравяйте още една подробност, всеки трябва да приеме ваксината двукратно, т.е. необходимо е около месец за изграждане на имунитета. Следователно ваксинацията ще бъде инструмент за предотвратяване на трета вълна през есента на 2021 г., а тази зима ще се наложи да изкараме епидемията. Ако слушаме НОЩ, трябва да стоим още 3 месеца в изолация.

Представяте ли си това за възможно?

Като учен най-накрая ще трябва с тъга да констатирам, че двете вълни на коронавирусната пандемия човечеството посрещна както „испанския“ грип преди век – без ефективно лекарство и без ваксина. Отново исторически сравнение, през есента/зимата на 1918-19 година втората вълна на испанката взима най-много жертви, абсолютно подобно на сегашната ситуация. Тогава епидемията затихва през пролетта на 1919 и никога не се завръща в този мащаб. Сега за разлика от 19 век, човечеството въвежда в разгара на втората вълна ефективна ваксина, която обаче ще даде реален ефект напролет. Да се надяваме, че колективният имунитет на преболедувалите и ваксинираните ще ликвидира пандемията и трета вълна няма да има, поне това сочи научната логика и историческия опит.

Авторът е молекулярен биолог и вирусолог.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

1

Egocentric Eccentric

18.12 2020 в 20:29

Според авторът, страничните жертви от пандемията са повече от преките, починали в следствие на инфекция с коронавирус.

Ако приемем в името на разговора това съмнително твърдение за вярно, дали може авторът да бъде по-конкретен:

- Как отварянето на кръчмите и детските градини ще намали тези жертви?
- Какво точно предлага, за да стимулира хората да търсят здравна помощ, вместо да отлагат? Да се забрани достъп на хора с корона вирус до болнична помощ, и всички болници да станат "чисти" така че другите болни да не се притесняват и да не са натоварени докторите - това ли е идеята му или не съм го разбрал?
- Възможно ли е част от увеличението в общата смъртност да е причинено от недиагностицирани случаи на корона вирус? Ако да, защо авторът удобно пропуска тази възможност в текста си?