Лъже ли се за доставените тестове за учениците?

След разрешение журналисти да ги преброят Стойчо Кацаров забрани отваряне на склада

Александра Маркарян 02 декември 2021 в 12:59 6395 1

Ден през ден здравният министър оповестява бодро, че ей сега, всеки момент пристигат, или направо вече залежават в склада, внушителен брой щадящи тестове за COVID-19. Твърденията варират от няколкостотин хиляди до милиони. Традиционно всеки път след това Министерството на образованието охлажда възникналия ентусиазъм с опровержение и твърдение за много по-малки наличности с точност на числата до единиците. А учениците в прогимназиите и гимназиите, които от седмици са затворени да учат вкъщи, остават пред компютрите у дома.

Лъже ли се за броя доставени тестове за училищата, които да позволят връщане в клас на учениците от 5. до 12. клас?

Последния епизод с бодряшки изказвания и опровержение "изгледахме" вчера. Стойчо Кацаров обяви, че били дошли 200 хил. теста, щели да дойдат още 400 хил. до петък и само митници ги бавели някъде из Европа. МОН отрекоха: пристигнали са 40 хил., с които общо в склада има 89 хил. Кацаров продължи: били сключени договори за 2,7 милиона теста със срок за доставка 9 декември. На този фон се прокраднаха съобщения, че може да се разреши връщането на учениците и без двукратно тестване през седмицата или то направо да отпадне. Това отново породи въпроса има ли тестове и очаква ли се действително пристигането на внушителна доставка?

За да провери фактическото положение, екип на БНТ поиска разрешение рано тази сутрин да отиде в склада на БЧК в с. Лозен, където се съхраняват тестовете, и лично да ги преброи. МОН каза "да", БЧК - чийто е складът - също. След разрешение и от МЗ в тазсутрешния блок на националната телевизия беше оповестено, че броенето ще се случи пред камерата. По-късно водещата бе принудена да признае: в последния момент здравният министър е забранил отварянето на склада.

По същото време пред друга телевизия, bTV, образователният акад. Николай Денков призна, че се е предоверил и че МЗ трябва да намери начин да върне час по-скоро децата, защото сегашната ситуация е абсолютно неприемлива. Той прогнозира, че още днес Стойчо Кацаров ще промени заповедта си така, че да се разреши връщането на големите ученици.

Темата бе повдигната от журналистите и на последвала пресконференция по друга тема - за рейтинга на университетите.

"Темпът на пристигане на тестовете, който наблюдаваме през последните две до три седмици, не позволява да върнем в клас всички ученици от 1. до 12. клас, каквато беше първоначалната идея и какъвто е планът, заложен в сегашната заповед на министъра на здравеопазването. Виждайки, че няколко пъти обещаните тестове не пристигат с темпото, което ни трябва, а се появяват два до три пъти по-малко, което означава, че вместо от първи до 12., имаме тестове за 1. до 4., помолих министъра на здравеопазването да се преразгледа цялата система, която се отнася до училищното образование, за да могат всички ученици да се появят обратно в клас. Това, което беше приемливо за две, три седмици, за да може да спадне една изключително тежка вълна, повече е напълно неприемливо, тъй като всяко забавяне повече от три, от четири седмици е пагубно за тези ученици. Пада мотивацията, пада качеството, губят се социалните контакти", отговори министърът на въпрос.

Той предложи варианти: "Може да бъде чрез ротация, може да бъде чрез еднократно тестване, може да бъде чрез освобождаване на малките ученици, които в момента показват ниско ниво на заразяване след тези седмици, които си бяха вкъщи. Има различни варианти, но кой е най-издържаният от гледна точка на здравните мерки, това трябва да го решат здравните експерти".

Министърът отрече да има риск от повтаряне на учебната година от учениците.

Имаме тестове, които стоят в регионалните управления на образованието, за да видим какво ще реши Министерството на здравеопазването, за да можем да ги пренасочим. Иначе само с тези в склада нищо не можем да направим. Те са прекалено малко - призна министър Денков.

По информация на OFFNews проблемът с поръчките не е "забавяне в митниците". Просто България е твърде малък пазар за производителите. Приоритетно те насочват наличните количества към големите пазари. За да подсигурят системата с тестове, здравните власти у нас може би трябваше да задействат процедурите преди останалите страни или поне редом с тях, например през лятото, преди началото на учебната година, за да може складът днес да е пълен. Вместо това остава усещането, че се е живеело с убедеността, че когато ни залее новата вълна на коронавируса, служебните министри вече няма да са министри и някой друг ще трябва да се справи с "горещия картоф", който се оказаха училищата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

clinical

02.12 2021 в 14:45

Е, не е излъгал. Спестил е част от истината. По-голямата й част. Около 9/10 от истината е спестил. Сега, заради това, че е казал 1/10 не можете да го обвините в лъжа. Нали?