Денков: Най-късно във вторник големите ученици трябва да са в клас. МЗ да реши как

OFFNews 02 декември 2021 в 09:47 4357 0

Стойчо Кацаров, Николай Денков

Снимка БТА/Владимир Шоков, архив

"От понеделник, най-късно вторник всички ученици трябва да са обратно в клас." Това заяви служебният министър на образованието акад. Николай Денков пред бТВ и императивно допълни, че Министерството на здравеопазването трябва да намери начин това да се случи. Той очаква още днес да бъде променена заповедта на Стойчо Кацаров, която да разреши тестването в училище да е веднъж седмично, а не два пъти, така че тестове да могат да се разпределят за повече ученици. Не е отпаднал и вариантът за по-големите ученици да се използват не щадящите тестове, а тези, при които се взема проба от носа.

"Искаме с наличните тестове, които има да можем да осигурим връщане на всички ученици. Това означава част от тестовете да се разредят или да отпаднат, така че да стигнат тестовете за тъмночервените зони, които са най-опасни. Но здравните рискове трябва да ги преценят здравните експерти", каза Денков и допълни, че при сегашните количества и доставки "двуразовото тестване не може да се случи". "Поръчките трябваше да го осигурят, но получаваме между два и три пъти по-малко, което стига за 1. - 4. клас, но не и за останалите. Трябва да се промени заповедта, за което работят колегите в МЗ. Надявам се това да се случи днес."

Има опасения, че учебната година е пред провал, след като от месеци властта не може да върне учениците от 5. до 12. клас на училище в районите с висока заболеваемост от коронавирус, а и децата в началната степен бяха принудени месеци да учат от вкъщи. Всичко това се случва за втора година, а от миналата също има пропуски за наваксване. Тогава, макар и за по-кратко време, децата също бяха спрени от училище. За разлика от България, европейски страни, които въвеждат пълен локдаун, напр. Австрия, затварят всичко без училищата и детските градини.

За да се навакса, се обсъжда следващата учебна година да започне по-рано. По-рано той обяви, че е възможно тя да стартира от първия понеделник на септември, а не от 15-и. По-трудният вариант е да се удължи текущата учебна година.

На въпрос защо децата могат да отидат на ресторант или в мол, но не и в училище, Денков заяви, че това трябва да се попитат здравните власти. „В момента, в който взеха това решение – ние бяхме в епидемичен взрив. Разбирам тяхното желание да блокират епидемията, но не разбирам защо в последните 10 дни аз се почувствах самичък в опита да се върнат обратно децата“, каза Денков.

По думите му няма чуваемост, че връщането в клас трябва да стане бързо: „Грешката която направих е, че се предоверих, че ще има тестове. Трябва да има механизъм, в който когато се обсъждат образователни теми, да има представител на МОН в МЗ“.

Ресорният министър обясни, че се е почувствал като в капан – от една страна е имало заповед за тестване на учениците, а от друга – липса на такива. По думите му след среща при премиера Стефан Янев, се очаква решение по темата днес или утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови