Геополитическото снишаване на България

Владимир Шопов Последна промяна на 12 March 2022 в 10:30 14215 22

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Изявление на президента Румен Радев по повод избухналата война в Украйна, 24.02.2022 г.

През последните месеци сигурно сте останали с впечатлението, че българският президент и правителство нямат търпение най-накрая да се захванат с инвестициите и промените в нашата сигурност и отбрана. Този път обаче наистина, както само бивши военни могат. Поне в това ни убеждаваха. Ако това обаче е така, няма никакви признаци да се случва. Например само преди дни цели 9 страни членки на ЕС са обединиха, за да настояват бъдещият скок в разходите за отбрана да не се включват при изчисляването бюджетните дефицити. Това общо взето е най-бързата писта за рязко увеличаване на тези инвестиции при наличието на достатъчен ресурс. В групата са Естония, Латвия, Литва, Румъния, Полша, Унгария, Словения, Гърция и Италия, на практика абсолютно всички държави в близост до войната в Украйна. България, естествено, отсъства. Подобно поведение едва ли е случайно. От десетилетия поредни правителства заемаха заучена безпомощна поза, която всъщност възпроизвеждаше продължаващите руски зависимости и половинчато натовско членство. Нещо повече, тази пасивност е вече комбинирана с ускоряваща се външнополитическа маргинализация на страната. Внимателният поглед към дипломатически календари на основните и най-активни западни държави ясно показва, че София е до голяма степен отписана, разположена в добре познатата на всички графа на колеблив, слаб и несигурен партньор. Във война няма и време за такива. А и ние сме твърде заети с нашето снишаване.

В центъра на тази външнополитическа амбивалентност е президенството. Всъщност тя е видима върху цялостния профил на президента Румен Радев още от самото начало. Тя е причината за дългогодишната дипломатическа изолация, в която той бе поставен, преди да направи опит за препозициониране след окончателния репутационен срив на Бойко Борисов. Тази маневра бе половинчата и без особени успехи за Радев и преди втората руска инвазия на Украйна, а сегашното му поведение ще го върне почти в изходна позиция. Разбира се, неговите проксита в правителството имаха и продължават да имат важна функция по неутрализирането на прозападното поведение. Ако към това добавим и тактическата подкрепа на БСП, картината става достатъчно ясна. Очевидно снишаването изисква и съучастието на българските служби за сигурност, които сами си поставиха диагноза със следните четири изречения: „Нашите прогнози са, че в краткосрочен план не следва да се очаква мащабен военен конфликт (…) Мащабна руска офанзива е нереалистична в следващите месеци (…) Пълномащабен военен конфликт не следва да се очаква (…) Не споделяме оценката за мащабна бежанска вълна (…)“ Общо взето, „говорит Москва“. Но и в това отношение надали изненаданите са много, просто поредно доказателство на житейското клише - тук държава няма. Не, пардон, освен в случаите, когато трябва да бъдат арестувани тийнейджъри, които имат наглостта да бъдат свободни и да изразяват позициите си. В общ план, президенството и неговите разклонения в момента разполагат с достатъчно позиции, за да поддържа снишаването.

Нещо повече, България има едва функциониращо правителство. На практика виждаме четири паралелни управленски писти, които си функционират почти без допирни точки. С едно-две изключения, в ключови моменти на кризата дори министрите даваха отделни пресконференции при отсъствие на цялостна структура и рамка на българската реакция. Кирил Петков видимо балансира и доста хаотично се опитва да сглоби някаква приемлива за съюзниците позиция. Очевидно е обаче, че той или не иска, или не може да поеме политическия риск да застане срещу Радев и Нинова. Със задълбочаването на военната криза и предстоящите дълбоки геополитически размествания подобна нагласа ще стане напълно неустойчива. Той е изправен пред политическа калкулация, която няма индикации, че осъзнава. Безличност и безгръбначност в сегашната ситуация може да удължи живота на правителството, но ще му струва сериозна загуба на гласове на следващи избори. На тях Румен Радев няма да му помогне и министър-председателят е всъщност в доста по-силна позиция, отколкото осъзнава или иска да признае. Страната на практика функционира без външен министър. След седмици на полунелегалност министърката даде няколко кратки и объркани интервюта и отново се скри. Сега е заета с дейност, която в нормални администрации се върши от шефовете на кризисни щабове или политически директори. Някои от и без това малкото по-високопоставени гости през последните седмици дори не се срещнаха с нея. Това също не е изненада. Дамата е избор на политическия комплекс Радев – Янев и нейната функция е да е точно толкова безидейна и управленски безлична, колкото е в момента. Нейните ментори пък решиха по време на война в Европа да атакуват правителството и да го парализират с ежедневните си публични и задкулисни атаки. Новият министър на отбраната е все още въпросителна.

Нивото на политическа адекватност на партиите също е стряскащо. „Продължаваме промяната“ продължава да е буквално в насипно състояние, а обърканите ù лидери са доникъде в нейната институционализация. Виртуалната формация е на път да надмине рекорда по политическо безличие на партията на т.н. „бивш цар“. ИТН дори вече не е сигурно че съществува от гледна точка на ежедневната политическа функционалност. БСП е просто вярна на себе си и в крачка със собствената си история отново показа, че за нея русофилството е най-висшата форма на патриотизъм. Нея не може да я разклати дори смъртта на етнически българи в Украйна. Позната позиция от славните времена на опитите България да бъде направена съветска република. „Демократична България“ е бледо копие на историческите си предшественици. Нейните лидери направиха някои силни изказвания, но партиите им са очевидно неспособни да предложат полезни идеи за управление на сегашната криза и политики в отворилата се геополитическа възможност. ГЕРБ пък, всъщност къде са въобще ГЕРБ?! ДПС няма смисъл да се коментира. „АБВ“ и „Възраждане“ са си директни московски проксита, тук новина няма.

Разбира се, има и друга България. Тя е видима в хилядите хора, чиято щедрост, дискретна подкрепа и съпричастност на моменти просто спира дъха и вдига духа. За съжаление обаче тази гражданска енергия и солидарност към бягащите от войната няма пряко отношение към институционалните процеси на външната ни политика.

България е на път да плати и много висока, дългосрочна геополитическа и геоикономическа цена за срамното си снишаване. Без излишни нюанси, войната разделя света на два блока, прави го достатъчно еднозначно и с дългосрочни последствия. Предстои вълна от интеграция в ЕС и НАТО, при това в сектори, които досега оставаха встрани от динамиката на конвергенцията – отбрана и сигурност, енергетика, нови технологии и други. Сменя се базовата логика на четири макро прехода, които вървят в момента – технологичен, дигитален, енергиен и индустриален. Тя се обръща към сигурността и устойчивостта, към регионални, западни и/или европейски вериги и позициониране. Предстои поне десетилетно усилие за подновяване и развитие на военните и отбранителните способности, вече дори се обсъжда поемане на нов европейски дълг за подобни инвестиции и за по-бърз и управляем енергиен преход. Стартиралите процеси на in-shoring ще се ускорят и вече ще имат целенасочена подкрепа на западните правителства и организации. В тази коренна различна среда, степента и убедителността на евро-атлантическата и европейската принадлежност, политическото позициониране на отделните държави, тяхното общо дипломатическо присъствие и активност ще са далеч по-важен фактор за развитие и оползотворяване на новите възникващи възможности. От тази гледна точка, сегашното поведение на страната носи дългосрочни рискове с потенциално тежки политически и икономически последствия.

Наистина е трудно човек да си представи по-неподходящ геополитически момент за двусмисленост, нерешителност и политическо безличие. Сигурен съм, че мнозина си мислят, че в сегашната ситуация България все някак ще се дотътри до що-годе приемлива позиция, ще успее да бъде достатъчно дискретна, за да не се набива на очи, ще мине отново „между капките“. Съществува обаче съвсем реалистичен друг, по-лош сценарий, който може да отиде дори отвъд жалкото снишаване. Западът е на прага на фундаментални решения, някои вече се виждат, други тепърва предстоят. Но едно е ясно - НАТО отива към промяна на стратегическата си концепция и тя ще означава пълно откачване от остатъчните връзки с руския военен комплекс, вълна от превъоръжаване, преформатиране на цялостната структура на способности и на отделните страни членки, повече разходи, повече и по-дълбоки съвместни инициативи, перманентно разполагане на сили и капацитети по целия източен фланг и други. Погледнато от този ъгъл, всъщност в нашия контекст истинската антизападна истерия предстои. И тогава на нашето общество наистина ще му се наложи да вземе решение къде всъщност принадлежи. Подобна перспектива няма как да вдъхва особен оптимизъм. Най-малкото защото по нашите земи свободата „дойде“. А такава поява е сред най-сигурните индикатори, че рано или късно ще си „отиде“. С нашето поведение през последните седмици ние приближихме този ден. И в това сякаш просто има прекалено много историческа логика.

Препечатваме текста от сайта Reduta.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16582

23

spirit оригиналът

13.03 2022 в 17:52

Ами хайде, започвайте да гоните и убивате руските агенти, шпиони и пропагандатори. Да ги горите, давите и одирате живи на площад „Европа“. Направете го смело, решително и категорично, след като пяната на озлоблението от устата ви вече тече по площадите. Само преди това пребройте до три, да не би да убиете хиляди невинни човешки същества както вече се е случвало, а истинските виновници за поредната национална катастраофа да ви гледат отстрани, от своите държавни катедри и да топлят ръцете си от вашите огньове.

Няма по-голяма обида за едно човешко същество от това да бъде глупаво. Цялата кървава история на света се прави от глупави хора, насочвани да проявят вродената си агресия и слабости от шепа умни играчи. Истинските виновници винаги са гледали отстрани този кървав спектакъл и са тържествували от властта си над тълпата. Така е било, така е и днес.

16582

22

spirit оригиналът

13.03 2022 в 17:50

Немската пропаганда – за 5 години на нацистката пропаганда убеди всички в Германия, че Германия е под ужасна заплаха от унищожение. И срещу Германия е най-страшния враг на света, който иска да унищожи немците и ако не бъде унищожен, тогава Германия ще загине – това са евреите. И всички германци вярваха в това. И когато влязоха в Германия през 44, 45 г., германците в това вярваха. И те го обясняваха – ние нищо, ние се защитавахме от евреите, които искат да ни унищожат. Те вярваха в това, изгаряйки еврейски деца в лагерите. Но те в това вярваха. Това говори много за силата на промиване на мозъци и пропагандата. При това те не бяха най-тъпия, най-безкултурния народ в света и в Европа. Това беше най-образованият, най-културният народ в Европа.

Няколко години той беше промиван по такъв начин, че ако някой от вас, включително и аз, си помисли, че 35 години промиване на мозъци в Украйна нямаше да дадат резултата, какъвто е, то е грешка.

500

21

Hackerman

13.03 2022 в 09:18

Много интересно как този трол се аргументира със западни ценности за да ни върне към ерата на комунизъм и диктатура. Скрий се рубладжия, жалък!

16582

20

spirit оригиналът

13.03 2022 в 08:15

Ето защо е тревожен фактът, че днес, 32 години след началото на демокрацията, у нас има хора, които искат да отменят това постижение и да ни върнат във времената, когато имаше една единствена гледна точка и когато всички бяхме длъжни да говорим и мислим по един и същи начин. Действията на тези хора удивително напомнят това, което прави Джоузеф Маккарти в Съединените щати преди 70 години. Сигурно се сещате за този американски сенатор, който в един момент решава, че страната му е пълна с руски шпиони и че негов свещен дълг е да ги разобличи. Маккарти и неговите сподвижници твърдят, че „агентите на Кремъл“ са проникнали във всички политически и културни институции – в държавната администрация, в местната власт, дори в Холивуд.

В началото това изглежда смешно, но много бързо нещата приемат зловещ обрат. Маккарти и неговите хора започват да съставят списъци с имена на „шпиони“ и организират истински лов на вещици. Много американци биват очерняни и изгонвани от работа само защото са подозир

1320

19

хr4

12.03 2022 в 18:56

Здравейте русоробски тролове! БАН-а ми изтече.

Доктора имаше една фраза(тя май не беше негова, ама нейсе) заради която трябва да му издигнем паметник в центъра на столицата:
"ние сме една малка, но за сметка на това ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРОСТА нация"
и още една:
"като се има предвид, че всеки народ си заслужава управниците, благодаря на Бога, че още не са дошли тия които наистина заслужаваме"

Спирит, разбирам, че се налага да се напъваш(така де-всяка работа е редно да се заплаща), ама недей, брат. СВИФ-та вече не работи и нема аа си получиш рублите. А и да си ги получиш, те вече стават само за тапети. Опорката за "освободителите" издиша яко. Достатъчно е само да изгуглиш(което е по силите дори на ония 80%) "Брест-Литовски мирен договор" и рЕзко олекваш. За сметка на това 20 години по-късно, "бащата на народите" коригира тая "несправедливост" чрез добре премерени шутове в гръбначния кош.
Да ти прилича по нещо на бункерния късак vs Украйна? М?

3135

18

alfakentavur

12.03 2022 в 18:37

Чета spirit оригиналът и ми се струва, че някой северномакедонец говори за постиженията на Северна Македония каквито всъщност няма. Трябва да си или много болен, или най-долен руски трол, за да пишеш такива очевиди глупости.

150

17

230 млрд баксов

12.03 2022 в 18:28

След агресията на Путлер в Украйна още много народи ще
получат независимост от руската диктатура (тюрма народов).
Татарстан - Волжка България
Башкирия
Чечня
Якутия и много други
Най-голямата грешка на самодържеца е бомбардирането на
рускоезични градове. След това само най-тъпите ватенки не
разбраха, че войната не е за спасяване рускоезичните в
Украйна а e най-обикновена агресия на полудял фюрер.

500

16

Hackerman

12.03 2022 в 18:20

Пий си хапчетата комуняга. Никой няма да ти се върже на руските пропаганди. Русия е помийна яма и нищо на никого не е дала! Ако на теб толкова ти се иска да се върнеш назад във времето хващай куфарите и заминавай при Путинчо.

16582

15

spirit оригиналът

12.03 2022 в 16:35

Питате за резултатите от руските „агресии“? Те са както следва: половината Европа и част от Азия получиха своята държавност от ръцете на тази конкретна държава.
Нека си припомним кой е:
– Финландия през 1802 и 1918 г. (до 1802 г. никога не е имала собствена държава).
– Латвия през 1918 г. (до 1918 г. никога не е имала своя държава).
– Естония през 1918 г. (до 1918 г. никога не е имала своя държава).
– Литва възстанови държавността през 1918 г. също благодарение на Русия.
– Полша възстановява държавата с помощта на Русия два пъти, през 1918 и 1944 г. Разделянето на Полша между СССР и Германия е само кратък период! Румъния се ражда в резултат на руско-турските войни и става суверенна по волята на Русия през 1877-1878 г.
– Молдова като държава се ражда вътре в СССР.
– България е освободена от потисничеството на Османската империя и възстановява независимостта си в резултат на победата на руските оръжия в Руско-турската война от 1877-1878 г., която има това за цел. В знак на благодарност

210

14

Merc

12.03 2022 в 15:16

Да наречеш нацисти двамата най висши представители на управлението на Украйна - Президентът и външния министър , които са евреи , е признак на сериозно психическо разстройство .