Галъп интернешенъл: 59% от българите харесват Путин

OFFNews Последна промяна на 12 февруари 2020 в 12:11 4390 1

България и Румъния  са единствените две страни в ЕС с положително отношение към руския президент Владимир Путин. Водеща в ЕС по неодобрение на Путин е Финландия (-76), следвана от Обединеното кралство(-65), Испания (-60) и Полша (-53). 

Това показват данните от изследване на Галъп Интернешенъл, проведено в 50 страни по света през ноември и декември миналата година.*

Германия (-78) е водеща в ЕС по недоверие към Доналд Тръмп, следвана от Финландия (-76), Испания (-76) и Австрия (-75). Обратно, положително отношение към американския президент има в Полша (+10) и Румъния (+5).

И на Балканите разделението по оста Русия-САЩ ясно личи. Най-високо одобрение за руския президент има в Сърбия (+73), следвана от България и Албания (+29). Обратно, Косово е сред най-малко одобряващите го (-39). По отношение на Тръмп, Албания (+46) и Косово (+32) в най-голяма степен показват положителни оценки, а Сърбия (-50) , Босна и Херцеговина (-38) са на обратния полюс.

България (+55) е в световния топ пет по одобрение на Европейския съюз и водената от него външна политика. Пред нас са единствено Косово (+60), Румъния (+60), Виетнам (+59) и Албания (+56).  Гражданите на България дори допълнително възвръщат своя еврооптимизъм в последните две години. Сред изследваните страни на Балканите, като цяло, еврооптимизмът е по-голям от евроскептицизма. Босна и Херцеговина (-24) и Сърбия (-10) обаче имат отрицателно отношение към политиката на ЕС.

Българите продължават да смятат, че ролята на САЩ в международните отношения е дестабилизираща (-26), а тази на Русия (+30) – стабилизираща. 

Повишение на одобрението у нас има към Китай (+11), но все още много българи, като че ли не са достатъчно запознати с тази страна – почти половината от интервюираните все още не знаят или не могат да отговорят.

За разлика от България, ЕС като цяло е по-скоро негативно настроен и към трите други световни сили – САЩ получават нетна стойност -43 в отговорите на гражданите на ЕС, Русия е с -44, а Китай е с -37. Положителна е оценката на хората в ЕС за ролята на самия ЕС: +30. 

Сравнена с други страни на Балканите, България показва одобрение към външната политика на Русия. Пред нас е Сърбия (+52), а веднага след нас се нарежда Албания (+22). Сред останалите ни съседи отношението е негативно. По отношение на външната политика на САЩ – Сърбия (-61), България (-26) и Северна Македония (-14) са негативно настроени. Рекордьор по одобрение на САЩ пък е Косово (+63), следвано от Албания (+49).

Папа Франциск продължава да бъде най-благосклонно приеманата сред хората по света глобална фигура. За втора поредна година пък германският канцлер Ангела Меркел е най-добре приета сред политическите лидери. Меркел е следвана от френския президент Еманюел Макрон. Всъщност, това са единствените политически лидери, при които положителните оценки са повече от отрицателните. Кризата на лидерството в света продължава. 

И президентът на САЩ, и президентът на Русия отбелязват сходна негативна тенденция. Израелският премиер Нетаняху също продължава да губи подкрепа.

Попитани дали оценяват като стабилизираща или като дестабилизираща политиката на САЩ, Русия, Китай и Европейския съюз, гражданите в глобален мащаб продължават да оценяват положително най-вече водената от ЕС международна политика. ЕС е и единствената глобална сила, която създава след хората по света усещането, че действа стабилизиращо. В сравнение с преди година, ЕС дори набира скорост – нетната стойност (разликата между отговорите „стабилизира“ и „дестабилизира“) се увеличава от +14 на +22. Междувременно, международната политика както на САЩ, така и на Русия продължава да изглеждат дестабилизираща за повечето хора по света (въпреки че оценките показват леко подобрение в сравнение с предишното изследване). Китай поддържа малко по-добра позиция, но също все още е с отрицателна оценка (нетна стойност от -9).

Мнозинството от хората по целия свят не очакват президентът Тръмп да бъде преизбран през ноември, но тук мненията се различават твърде много в отделните страни. Очакванията вероятно отразяват и преобладаващото национално отношение към самия Тръмп. 

--------------------------------------------

Настоящото изследване е част от ежегодния изследователски проект на световната асоциация „Галъп интернешънъл“, наречен „В края на годината“ – традиция, инициирана и проектирана под председателството на д-р Джордж Галъп през 1977 г. Тази година изследването бе проведено в 50 страни по целия свят. От ЕС включени са  Австрия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Испания, Финландия, Обединеното кралство, България, Чехия, Полша, Румъния. Европейски държави извън ЕС – Албания, Армения, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Молдова, Сърбия, Украйна, Грузия, Швейцария

Латинска Америка – Аржентина, Колумбия, Еквадор, Мексико, Перу

Източна Азия – Хонконг, Индонезия, Япония, Филипини, Република Корея, Тайланд, Виетнам, Малайзия

Западна Азия – Афганистан, Азербайджан, Казахстан, Пакистан, Турция

Близък изток – Ирак, Сирия, Ливан, Йордания, Държавата Палестина

Африка – Нигерия, Етиопия, Гана

САЩ, Индия и Русия не са включени в друга регионална категория

Размер на извадката и работа на терен:
Общо 50261 души бяха интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна бе реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени: лице в лице, по телефон или онлайн.

Теренната работа в различните страни бе проведена в периода ноември-декември 2019 г. Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови