Д-р Бояна Петкова: Къде бяхте пролетта, когато педиатрите простестираха, за да имат възможност да лекуват вашите и моите деца?

Бояна Петкова 22 ноември 2019 в 14:09 25815 8

Снимка фондация "Ида"

Д-р Бояна Петкова е работила в СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ в продължение 10 години. Основател е на фондация „Макове за Мери“, която работи в подкрепа на родители, изгубили бебетата си, както и на фондация „Ида“, чиято цел е изграждането на детски хоспис за палиативни грижи. 

Постът ѝ във фейсбук е реакция на негативните коментари за лекарите след смъртта 3-годишното дете, починало от хеморагична пневмония. Публикуваме мнението на д-р Петкова без редакционна намеса. Заглавието е на OFFNews:

Драги, карате ме да влизам в полемики, в които нямам никакво желание да влизам, но не ми оставяте избор.

Тази работа е същата, като онази с капачките и кувьозите. Всеки се вглежда в някакъв детайл, който му натиска бутоните и започва да вряка, но никой не може да отстъпи една крачка назад и да види гората вместо чвора, в който е забил нос. Писна ми общественият дискурс в тази държава да е толкова плосък, неинформиран и откровено тъп.

1. От хеморагична пневмония се умира. Навсякъде по света. Няма профилактика. Развива се фулминантно и внезапно. Никой не може да е виновен и никой не би могъл да направи нищо.

Какво дължим на родителите - разбиране и съчувствие.

Фактът, че системата ги е прекарала през центрофугата си, е утежняващ ситуацията, защото създава недоверие, несигурност и съмнения. Но за това не са виновни конкретните петима лекари, нито д-р Георгиева в частност. За това е виновна системата, а за системата, пичове - съжалявам to break it to you - сме виновни всички ние.

Хубаво си ги премислете това.

Къде бяхте, когато Москов лъжеше за Фонда за лечение на деца и съсипа живота на единствения директор, който вършеше работа и спасяваше деца?!!! Щото аз бях там, пред МЗ, и това направи невъзможно оставането ми в Педиатрията.

Къде бяхте пролетта, когато педиатрите протестираха, за да имат възможност да лекуват вашите и моите деца???

Много е лесно човек да е гръмогласен от комфорта на собствения си диван. И да смята, че щом си плаща данъците, "някой друг" ще я свърши тая работа. Приятно ми е, Някой Друг. Обаче аз опитах, ние опитахме, педиатрите опитаха - без вас, драги, не става. А ако вие си седите по къщите, после нямате право на мнение. Първи демократичен принцип.

2. Разбирам, че е страшно да приемем, че такива неща се случват. Случи се и на мен, помните ли? Случват се неща, които не можем да контролираме. Страшно е. Търсенето на вина и ловът на вещици са coping механизми на незрялата психика. Атавистичното вярване, че ако намерим виновен, и го накажем, няма да се случи на нас.

Sorry to break it to you again, но животът е страшен и неуправляем. И всички ще умрем. Можем да се надяваме да не е утре, но всъщност нищо повече. Да съсипете нечий живот, за да усмирите страховете си, нито ще ви направи безсмъртни, нито ще защити децата ви, а само ще съсипе нечий живот.

И да, този аргумент е валиден. От родителите не можем да очакваме разбиране, овладяност и присъствие на духа. Всяка тяхна траурна реакция е разбираема, оправдана и приемлива. А вие къде се врете? Познавате ли човека (б.р. д-р Елена Георгиева, лекарката приела детето), когото си позволявате да съдите? Вие знаете ли, че това е човек, който на 54 години даде 4 години от живота си, за да стане специализант и да вземе специалност детска пулмология? Знаете ли, че е човек на 60 години, който чете като змей. Който си носи служебните проблеми вкъщи и ги мисли, мисли, мисли. Знаете ли, че това, на което я подлагате, ще запечата смъртта на това дете като част от личната ѝ житейска история? Това ли искате? Ще ви накара ли да се чувствате по-добре? Наистина ли?

3. Ние тука нали уж сме от едната страна на барикадата? Нали искаме да сме от правилната страна? Само че правилната страна не е страната на необуздания гняв. Правилната страна е страната на истината. Истината е, че в този конкретен случай лекарите нямат вина.

4. Системата обаче има. Не за смъртта на детето, а за системните си грешки. Които няма да се решат с лов на вещици. Ще се решат с внимателен, компетентен и методичен анализ, политическа воля (и смелост) и последователност в поправянето им.

5. Аз не съм човек, който смята, че медицината в България е на нивото, на което трябва да бъде. Това е другата половина от причината да напусна Педиатрията. Имам личен Черен списък с деца, за чиято смърт имаме пряка вина или отговорност. Но и това е само част от истината. Много често (но не винаги) просто не сме успявали да преборим системните грешки, въпреки че сме инвестирали месеци от живота си и сме се докарали до пълен бърнаут.

Аз мога да ви разкажа по дати историята на всяко дете от черния списък. Помня ги - някои от тях са на повече от 12 години. Нося си ги. (Искате ли да се разменим?) Искам никога да не се повтарят. Но те се повтарят. Защото условията, в които работим, не са се променили.

6. Не, не всички лекари са бели и добри. Проблемът е, че системата ги толерира и прикрива. Там, където системата е правилно конструирана, тя просто изхвърля тези хора. Прави невъзможно оцеляването им в нея. У нас е обратното - у нас е невъзможно да оцелее здравото.

Та, айде да излезем от личните си истории и да влезем в реалността. Другия път гледайте предизборните дебати по здравеопазване (поне) и си опичайте акъла.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

9

Eva Evans

23.11 2019 в 22:35

Всички докторки ли са такива простачки, като авторката на тоя пасквил?!

4534

8

Общинар

22.11 2019 в 16:39

Авторката е права до последната буква!И впрочем за първи път виждам в OFFNews толкова отявлено прости хейтъри, които не коментират аргументите, а просто плюят по лекарите. По презумпция! Утре когато пияни и дрогирани цигани пребият някой лекар или сестра, щото не са излекували "братчеда", те ще отговорят ли на вашите очаквания, хейтърчета? И по добре сменете сайта с ПИК, там се вписвате.

4245

7

rrr11

22.11 2019 в 16:31

Тия няма ли поне един път да си признаят, че са сбъркали. Все някой им е виновен а те са жертви. Тази докторка да прочете тук статията за "железния човек" с тумора на главата, който е бил претупван набързо и отпратен от няколко от нейните онеправдани колеги.
Тия си съперничат по наглост с политиците.

12182

6

sawall

22.11 2019 в 16:23

Маууа: "Но независимо как са се развили нещата до него, може на е катастрофа, може да е нещастен случай, винаги се търсят причините. За да се види с какво може да се помогне следващ такъв път."

Ей това е много важно. И това не е "системата", макар че и тя е виновна. Но всяка болница може да си направи вътрешна система, вътрешна кулутура. Но това не се случва, както и Др. Петкова признава (част от причината да напусне Педиатрията). Ама тя борбата със системата не значи само да протестираш пред министерството, значи и да висиш пред кабинета на директора на болницата докато не се съгласи да въведе новата практика, лечение, идея, които ще спасяват животи, крайници, ще спестяват ненужно страдание.

13510

3

Mayya

22.11 2019 в 14:57

И аз не искам да "врякам" по темата, но не знам защо ще се "изврякям" (както въпросната дама, не иска да говори, но явно някой не й е дал избор да го направи и да си мълчи, т.е. пак друг й е виновен). Всички ще умрем, но дотогава може някак да си помагаме да отложим този момент. Особено лекарите, особено на деца (пенсионерите и без това кучета ги яли). Понякога фаталният край идва внезапно, защото 3 дни са внезапно. Но независимо как са се развили нещата до него, може на е катастрофа, може да е нещастен случай, винаги се търсят причините. За да се види с какво може да се помогне следващ такъв път. И е много симптоматично, че дамата не търси потенциала за подобрение в действията на колегите си, а обяснението е, че е такава болестта и системата. Не вижда, че към тези родители и дете са се отнесли съвсем бездушно и нехуманно. Че са ти подмятали като вещи от висотата на своята лекарска недосегаемост и вечна правота. Същото събитие можеше да се развие така, че родителите, изправени пред жестоката неизбежност да кажат: Благодарим на д-р ......, които направиха и невъзможното да спасят нашето детенце. Дадоха вдичко

6245

2

kokoten

22.11 2019 в 14:45

Браво,докторке,напълно съм съгласен с Вас.Държавата пак ще се измъкне от отговорността за случилото се,а Мутрата и продажната паплач около него(подлогата Хекимян) ще продължат да раздават възмездие и присъди....Не се хващайте на тези уловки,дами и господа,мислете с главите си и оставете чувствата в гардероба....Трябва да сме много тъпи за да държим 15 години една власт при която здравеопазването затъва все повече,неоспоримо е твърдението,че не лекарите са виновни...какво чакаме-да падне тавана....то и покрива вече го няма...

5300

1

квазимодо

22.11 2019 в 14:28

Бла, бла , бла, бла, бла, - до последната дума. Все системата ви е виновна. Ако не климата. Или влиянието на космическите лъчи върху растежа косъма на гъза на паяка. Виновен лекар няма , няма и такова нещо като ,лекарска грешка , те са единствени на тая земя дето не грешат. Брей , ти да видиш. Законите ни не се прилагат с цялата им сила. ( справка - докторите в Пазарджик )