Анализът на военните: До дни почва битката за Херсон, която ще реши войната

OFFNews Последна промяна на 04 август 2022 в 19:04 29090 39

Районът на Херсон

Снимка Google maps

Районът на Херсон, където се очаква да бъде най-големият театър на бойните действия от началото на войната в Украйна

Географският фокус на войната в Украйна в близките дни и седмици се измества на юг защото украинските въоръжени сили активизират подготовката си за освобождаването на Херсон. Кампанията за възстановяването на контрола върху този стратегически важен град в Южна Украйна вероятно ще бъде най-важното сражение от битката за Киев до сега и може да окаже решаваща роля за окончателния изход на войната.

В статия за „Ново време“ Питър Дикенсон, научен сътрудник в Atlantic Council посочва, че подготовката за украинското контранастъпление на юг се провежда от началото на май.

Според Дикенсон, „Херсон като единствен областен град, който беше овладян от руските войски понастоящем е и най-значимият център на окупирания западен бряг на Днепър. Херсон е ключът за руските амбиции в Южна Украйна. Москва трябва да запази контрола си върху Херсон, ако иска да достигне своите цели за настъпление към Одеса и Приднестровието и за окупирането на цялото черноморско крайбрежие на Украйна. Ако Украйна възстанови контрола си в района на Херсон, Русия ще бъде изтласкана източно от Днепър със заплаха за контрола й върху Донбас и ще се сблъска с перспективата за по-нататъшно настъпление на Украйна за нарушаване на сухопътната връзка на Русия с Кримския полуостров и за освобождаването на цяла Южна Украйна.“

В статията си обаче Дикенсон посочва, че: „руското командване също активно укрепва своята групировка в Южна Украйна като прехвърля значителни сили и средства от сегашния главен театър на военните действия в Източна Украйна – на южния фланг“. Според Дикенсон, мащабите на това прегрупиране може да бъде свързано с плановете на руското командване за провеждане на собствено настъпление на Херсонския участък с решителни цели.

В анализ за телевизионния канал „Ходорковски лайв“, украинският военен експерт Олег Жданов посочва следните особености на военно-стратегическата обстановка в Южна Украйна и възможните планове на руското командване:

„В момента завършва мащабно прегрупиране на руските войски по цялото протежение на фронта от Харков до Херсон. Основно се прехвърлят войски от Донецкото и Харковското направления в Южна Украйна. От района на Мариупол се извършва усилване на групировката в района на Донецк. Към района на Харков се подвеждат резерви от дълбочина на територията на Русия.

Линк към интервюто на Севргей Асланян с Олег Жданов

За прикриване на това мащабно прегрупиране се активизират щурмовите действия в района на Харков и в отделни участъци на Донецкото направление.

Причините за съсредоточаване на руските усилията в участъка Херсон – Кривой рог в Южна Украйна са комплексни. С постъпването на въоръжение в Украйна на далекобойни реактивни системи за залпов огън от типа HIMARS и със системните усилия за огнево поразяване на важни обекти в близкия тил на руската групировка на западния бряг на Днепър, нейната устойчивост беше нарушена. Това позволи провеждането по отделни направление на контранастъпателни действия от украинска страна. В политически план, усилията на украинското ръководство бяха насочени към подготовката на контранастъпление в Южна Украйна след завършването на отбранителното сражение в района на Донбас. Всичко това принуди Русия да предприеме действия за усилване на южния фланг, главно за сметка на прехвърлянето на сили и средства от други участъци. Усилията се съсредоточават основно за нарастване бойните възможности на групировката в района на Кривой рог, а направлението Херсон - Николев се очертава като спомагателно.

По някои данни, операцията, която се подготвя има кодово наименование „Скок на мангуста“ и предвижда масирано настъпление в южния участък на фронта, съчетано с настъпление в района на Донбас и с отвличащи настъпателни действия на Харковското направление. Основна цел на операцията е не толкова овладяването на нови територии, а създаване на критични заплахи за обкръжаването и последващото унищожаване на значителни украински сили, като предпоставка за принуждаване на украинското ръководство към преговори на условията на Кремъл. Сроковете на операцията са обвързани с предвиждания за 11-ти септември „референдум“ в Херсонска област за присъединяване на окупираните територии към Русия.
Числеността на руската групировка в района на Херсон се оценява на около 25 хиляди души. До 30 батальонно-тактически групи на западния бряг на Днепър от Кривой рог до Херсон.

На западния бряг на Днепър е прехвърлена най-мощната досега групировка на въздушно-десантните войски на Русия. Тя включва ротни тактически групи от състава на всички въздушно-десанти съединения и части на Русия, при това с щатните им бойни машини на десанта, които са плаващи. Предназначението на тази групировки може да бъде форсирането на река Южен Буг в плав с щатните бойни машини на десанта в района на Николаев или южно от Вознесенск.

В настоящия момент оперативните резерви на Русия все още не са готови. Формиращите се в почти всички федерални единици т. нар. „доброволчески батальони“ и резервният танков корпус (до 300 танка), който се развръща в района на Мулино край Москва имат срок на готовност 10-15 август и освен това се нуждаят от допълнителни 7-10 дни за прехвърляне на фронта. Може да се очаква, че тези сили ще бъдат използвани за възстановяване на боеспособността на основната групировка, провеждаща настъплението, а не като самостоятелен оперативен резерв за усилване на дадени направления (те са окомплектовани от запасни с различна степен на подготовка, не са обстреляни и нямат боен опит, в това число младшия и средния команден състав).

От критично значение за руската групировка на западния бряг на Днепър са възможностите за маньовър, снабдяване и подвоз през Днепър. След поразяването на Антоновския автомобилен мост и на Антоновския железопътен мост в района на Херсон, те са частично разрушени и в момента са достъпни само за пешо преминаване. Все още функционира преминаването на реката с автомобилен транспорт по стената на Каховското водохранилище. Руските войски организират в района на Антоновските мостове переправа с моторни понтонни пароми и баржи, но тяхната товароподемност е ограничена. При необходимост украинските сили разполагат със средства за пълното блокиране на комуникациите през Днепър.

Началото на настъплението на Русия по посочените направления може да се очаква след 5-ти, 10-ти август. Независимо от това, че основните сили се съсредоточават на Криворожкото направление, може да се допусне, че ще бъде проведено не фронтално настъпление за овладяването на Кривой рог, а ще бъде нанесен удар в обход по направление на Вознесенск, за дълбок обхват на цялата украинска групировка в района на Николаев - Одеса и последващо настъпление към Приднестровието. Замисълът включва и провеждането на спомагателен удар по направление на Николаев, за сковаване на маньовъра на украинските сили по отношение на главното направление Кривой рог – Вознесенск“, завършва анализа си Олег Жданов.

Обхватът, целите и способите на възможните ответни действия на украинската страна на мащабното прегрупиране и подготвяното от руското военно командване настъпление в Южна Украйна зависят от запазване на устойчивостта на отбраната на Донецкото и на Харковското направления, от наличието на значителни подготвени оперативни резерви и в значителна степен от планомерните и нарастващи по обем и номенклатури доставки на съвременно западно въоръжение и бойна техника, боеприпаси и логистично осигуряване. Сред военните специалисти преобладават оценките, че украинските въоръжени сили ще предприемат първоначално активна отбрана за отразяване на настъплението с широкото прилагане на удари с високоточни системи по вторите ешелони, по ключови обекти в оперативния тил и за изолиране на района на бойните действия.

Израелският военен експерт Давид Генделман отбелязва:

„С наличните сили и средства е проблематично въоръжените сили на Украйна в близкия период да изтласкат руските войски отвъд рубежите преди нахлуването. По-вероятно е освобождаването на по-слаби в отбранително отношение райони, в това число Херсон. Руската армия ще предприеме всичко възможно да не допусне това, но по силата на чисто географски фактори и заради възможно неблагоприятно за Русия съотношение на силите, такава вероятност съществува. А при евентуалното отстъпление и загуба на Херсон може да последват верижни политически процеси в Русия, дори ако руската пропаганда положи всички усилия да представи това, като „поредния жест на добра воля.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-4080

39

евроатлантик

09.08 2022 в 11:50

Ако имаш предвид пропуснатото "т", харизвам ти го, "Т"ъпако!

-1583

38

Johnny B Goode

09.08 2022 в 01:10

За протокола само, оправи си правописните грешки.

-4080

37

евроатлантик

08.08 2022 в 17:07

След като Роско Метеороложкин счупи президентския тъпомер, едва ли имаш шанс! И с граждансвото гледай да не оцацаш работата като Кирето, че този път няма да сме толкова великодушни...

-1583

36

Johnny B Goode

08.08 2022 в 16:58

Каня се да ви се кандидатирам за президент, затова се ръчкам.

-4080

35

евроатлантик

08.08 2022 в 16:10

И внимавай, току-що OFFNews информира, че вчера в Исперих, бик намушкал гледача си и го убил! Твоят те е намушкал по-надолу от кръста, съдейки по шареното ти теленце, но никога не се знае какво ще му скимне, току-виж Путин го подкупил!

-4080

34

евроатлантик

08.08 2022 в 15:56

Моля за извинение! Написах "настъпиш", а не "настъпАш", както се изразявате по ваше село...

-4080

33

евроатлантик

08.08 2022 в 10:06

Моля, има защо! Не се прехласвам от това, че някой е милионер, а и аз не съм от социално слабите... "Своих не бросаем!", казват моите руски приятели... Направих уточнението за финансовото състояние на моя близък защото бях сигурен, че с парвенюшкия си манталитет веднага ще ревнеш, че говори така, защото е някой лузър. И съм сигурен, че си много дребна рибка за да се мериш с него, но това няма значение в случая. ФАЩ правят и едни F-16-ки, дето някои у нас много ги чакат... И се питам, след като от 30 години си се потопил в "американската мечта", защо се ръчкаш тука, а не си гледаш кефа?
А сега бегай да изкараш говедата и гледай да не настъпиш някое лайно, макар че по-голямо от теб трудно ще се намери!

-1583

32

Johnny B Goode

08.08 2022 в 01:39

Покорно благодарим за информацията. Щото аз съм напуснал центъра на просветата Софето и прилежащата му територия пълна с руски подлоги преди около 30.
И един съвет от стар говедар, не се прехласвай когато някой ти каже, че е милионер. На теб може да ти се вижда недостижимо със заплатата от Митрофанова, но на някои места по света милионерите са повече от не-милионерите. Няма да тръгвам да си меря точно тук оная работа с твоя познат, главно за да не те комплексираме допълнително.
Кажи му само, че и ракетите дето трепат рашистите и тях ги правят тук.

-4080

31

евроатлантик

08.08 2022 в 00:59

Ами, има-няма, двайсетина години. Но нямам намерение да се занимавам повече с твоето образоване, това е мисия невъзможна. Толкова си тъп, та както казват - даже вдлъбнат! Бегай да доиш говедата, че роботът ти май се е развалил. Прекъснати линии за доставка на части от Китай... Както казва мой близък, който от дълги години живее в любимата ти страна /за разлика от теб е милионер, и не мие кенефи/: " Тука дори и американското знаме е произведено в Китай..."

-1583

30

Johnny B Goode

07.08 2022 в 23:22

Еврото, ама ти май наистина си учил CCСР-то.
Ще ме светнеш ли ако обичаш за значението на думата архаичен и кога точно "ползувам" се е превърнала от дублетна в архаична форма?
На инфантилщините ти не смятам да се връзвам (жаргон бе, Уили)