OffNews.bg

По предложение на ПП: Военна помощ за Украйна ще има, но не и оръжия (обновена)

Парламентарната комисия по външна политика отхвърли двете проекторешения за военна помощ за Украйна и подкрепи единствено предложението на ПП за даване на техническа помощ, но не и на оръжия. Новопоявилото се трето проекторешение мина с  11 гласа "за" и 5 "против".

Останалите две предложения на ДБ и ГЕРБ-СДС бяха отхвърлени след почти двучасов дебат с 6 гласа "за" 3 "против" и 7 "въздържал се". От гласуването пролича, че само ГЕРБ-СДС, ДПС и ДБ подкрепят оръжията за Украйна, БСП и "Възраждане" са категорично против, а ИТН и ПП подкрепят "техническата помощ".

След три седмици отмяна на заседания и практически бойкот на предложенията за оръжия за Украйна, най-сетне двете проекторешения влязоха в дневния ред на парламентарната комисия по външна политика. 

От две предложения за военна помощ за Украйна, нито едно не влиза в зала

Това се случва след като по-рано днес ДБ и ГЕРБ се скараха на председателката на външна комисия заради оръжията за Украйна. Малко по-късно от ПП заявиха, че двете предложения имат нужда от прецизиране, а двете формации обявиха, че ще искат включване в дневния ред на ресорната комисия. 

Предложението мина с 12 гласа "за", 3 "против" (БСП и "Възраждане") и 0 "въздържал се". 

Бившият външен министър и зам.- председател на НС Кристиан Вигенин от БСП коментира, че левицата няма да подкрепи искането, защото се прибързвало с решения, само заради визитата на украинския външен министър Дмитро Кулеба.

Към момента заседанието е закрито, тъй като се изслушва външният министър Теодора Генчовска. След това ще бъдат разгледани и двете предложения. Решението ще е ясно до часове.

Изслушването на Генчовска приключи около 16:45, след което комисията излезе в 5-минутна почивка, която продължи повече от 25 минути. Така разглеждането на проекторешенията беше повторно забавено (изненадващо заседанието на комисията започна 30 минути след предвиденото).

Темата очаквано предизвика голям интерес и на заседанието присъства министърът на отбраната Драгомир Заков, както и депутати, които не са членове на комисията - Христо Иванов, Атанас Атанасов, Атанас Славов и Ивайло Мирчев от ДБ, Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, както и зам.-председателя на НС Мирослав Иванов от ПП.

ГЕРБ и ДБ искат изпращане на оръжия, Заков вижда проблем

Екатерина Захариева представи проекторешението на ГЕРБ с думите, че Украйна защитава не само собствената си територия, но и цяла Европа. Тя беше категорична, че България, като член на НАТО и ЕС, трябва да изпрати военно-техническа помощ.

Захариева коментира и една от причините, поради които Венцислава Любенова от ПП отлагаше проекторешенията - че те противоречат на Закона за държавната помощ. По думите ѝ нищо в този закон не е в разрез с двете предложения.

Съпартиецът ѝ Даниел Митов допълни, че българските отбранителни способности трябва да бъдат обновени. Той добави, че в момента България има възможността да се “отърве” от старото съветско въоръжение и в същото време да започне разговори със съюзниците си в НАТО за попълване на отбранителните ни способности (втора точка от проекторешението на ГЕРБ-СДС).

“Трябва да покажем, че не ни е счупен моралният компас”, заключи той.

Доц. Атанас Славов от ДБ представи проекторешението на “Демократична България”. Той заяви, че България трябва да прояви солидарност с Украйна и да изпрати оръжия.

“Това е ценностен и морален избор”, каза той и допълни, че вероятно страната няма да е сред големите дарители, но трябва да направи всичко възможно.

Депутатът изтъкна, че България може да дари и ракети, които да бъдат заменени от НАТО с “Пейтриът”.

Христо Иванов разкритикува БСП и “Възраждане”, които използват обществените нагласи като аргумент против изпращането на оръжия. По думите му страхът не е добър съветник, а депутатите трябва да проявят държавническо поведение.

“Имаме конкретен политически интерес Русия да загуби тази война”, каза той и изтъкна, че Москва иска да установи нов геополитически ред.

Според него ако това се случи, то България ще е пряко застрашена.

“Русия вече изгуби войната, поне в морален аспект”, заяви Заков.

Той заяви, че според Закона за държавната собственост България може да предоставя такава само на територията на България. Той заяви, че има две възможности за изпращането на оръжия - решение на НС или промяна в закона.

Министърът на отбраната заяви, че това, от което Украйна има най-голяма нужда, е същото, от което се нуждае и България.

Той обаче допълни, че ако бъде взето някакво решение въоръжените сили имат възможност да го изпълнят. Заков призова да се минимизира търсенето на детайли за това, което ще се изпраща. По думите му има огромен риск за местата за съхранение, както и пътищата за доставка.

ПП с контрапредложение без военна помощ

Атанас Михнев от ПП пък представи новопоявилото се предложение на най-голямата парламентарна група. То е внесено часове преди заседанието на комисията, показва справка в сайта на НС.

От ПП предлагат НС да даде мандат на правителството да изпрати техническа помощ за защитни цели. Тази формулировка е гъвкава и на практика може и да не означава оръжия.

От групата предлагат още цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от войната, както и по отношение на енергийната и продоволствената сигурност на България, да окаже на Украйна хуманитарна и финансова помощ, както и пакет от мерки за украинските бежанци.

“Възраждане” прави опит да скара коалицията, а ГЕРБ и ДБ - да поправят ПП

Ангел Георгиев от “Възраждане” откри дебата по темата с теза, изцяло базирана на руските опорки. Според него изпращането на оръжия граничело с началото на нова световна война.

Атанас Славов коментира проекторешението на ПП. Според него очевидно се е търсило компромисен вариант, но за да бъде възможен той е необходимо в текста изрично да бъде записана и военната помощ. Депутатът предложи редакция, според която в точка 2 се записва военно-техническа помощ, а не само техническа, както е в първата версия. Това предложение беше подкрепено и от Даниел Митов от ГЕРБ. Той описа проекторешението на ПП като “пълнеж”. Това предложение беше отхвърлено. 

Митов поиска още в проекторешението да бъде добавено започването на преговори за попълване на отбранителните способности на България със съюзниците в НАТО. Това искане също бе отхвърлено.

Кристиан Вигенин от БСП, която е против военната помощ, заяви, че тази тема изобщо не трябва да се разглежда от НС. По думите му правилното решение е Министерството на отбраната да внесе конкретни искания, а след това НС да реши.
Вигенин се обяви в подкрепа на предложението на ПП и допълни, че по темата за войната и мира трябвало да се търси максимално широк консенсус. Той заяви, че левицата е против изпращането на летални оръжия.

След това Ангел Георгиев направи спорно изказване. Според него “техническа помощ” е по-широкото понятие и в него се включвало и военно-техническа помощ. След тези му думи Даниел Митов се прекръсти, а доц. Атанас Славов се хвана за главата. Георгиев попита дали това предложение е обсъдено в коалицията, а Михнев даде положителен отговор. Ангел Георгиев пък заключи, че БСП тайно подкрепяли изпращането на оръжия.