От две предложения за военна помощ за Украйна, нито едно не влиза в зала

Какви са приликите и разликите между предложенията на ДБ и ГЕРБ-СДС

Йорданка Веселинова 11 април 2022 в 17:42 3707 2

Снимка Архив - БТА

Две седмици след внасянето на предложенията на ГЕРБ-СДС и ДБ за изпращане на военна помощ за Украйна,  нито едно от тях не може да стигне до гласуване.

Причината - до момента те са само разпределени на комисии, които обаче, неясно защо, не ги включват в програмите си. Проекторешенията ще се разгледат тази сряда в парламентарната комисия по външна политика. При зелена светлина те ще влязат за обсъждане в пленарна зала и тогава парламентът ще реши дали България най-сетне ще изпрати оръжия на Украйна, или ще остане единствената в ЕС, заедно с Унгария, която отказва да подпомогне Киев.

Ако обаче разглеждането на проекторешенията не присъства в програмата за работа на НС и не бъде предложено като допълнителна точка за четвъртък или петък - то проекторешението може да се отложи за другата седмица. Съществува и още една възможност за забавяне на окончателното решение - председателят на комисията да не внесе доклада от заседанието.

Проекторешенията - прилики и разлики

Пътят до внасяне на проекторешенията, иначе съвсем формална процедура, се оказа дълъг. Непосредствено след избухването на войната в Украйна се заговори и за изпращане на оръжия. Докато европейските държави една по една изпращаха военна помощ, в българския парламент основната тема се оказа въпросът дали изпращането на оръжия ще ни направи или не страна в конфликта.

От ДБ и ГЕРБ-СДС категорично се обявиха за изпращането на оръжия, докато БСП и "Възраждане" бяха на другия полюс. Най-голямата парламентарна група ПП, както и ИТН и ДПС отказваха да коментират предложението. И така до 30 март, повече от месец след началото на войната, когато в декларация от трибуната на НС ДБ обяви, че  започват консултации с другите парламентарни групи за военната помощ за Украйна

Докато управляващите спореха по темата и не успяваха да стигнат до консенсус, ГЕРБ изпревари ДБ с проекторешение за изпращане на оръжия за Украйна

В него е заложено, че изпращането на военна помощ не трябва да засяга основните отбранителни платформи и въоръжения, както и правителството да започне преговори със съюзниците в НАТО за заместващ и подсилващ капацитет на отбранителните способности на България.

Проекторешението за предоставяне на военна и техническа помощ на Република Украйна на ГЕРБ задължава правителството да изпрати оръжия.

Два дни по-късно, на първи април, "Демократична България" най-сетне внася своето проекторешението за възлагане на МС да окаже военно-техническа помощ на Украйна. Помощта трябва да бъде "според потребностите на Украйна и съобразно възможностите на България". 

От ДБ предлагат оръжията да се финансират от бюджета, както и от специалните фондове на ЕС и НАТО за общо финансиране на подкрепата за Украйна

Заплахи от БСП

С приближаването на разглеждането на проекторешението БСП се активизира и започна да плаши, че ще напусне коалицията, ако НС реши България да изпрати оръжия на Украйна.

В събота Корнелия Нинова заяви, че ако правителството иска за изпрати военна помощ на Киев, то трябва да я сменят, защото тя няма да подпише такова решение.  Няколко часа по-късно Георги Свиленски заяви, че БСП напуска коалицията, "ако патрон или калашник замине за Украйна".

Нинова повтори тази теза и в неделя, а днес Румен Гечев отново заплаши с разцепване на коалицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

700

2

Gazpatcho

12.04 2022 в 16:24

Не мога да разбера що за инат проявяват пронатовските сили с този "вой" за изпращане на оръжие на Украйна. Нейното състояние в момента наподобява
познатата ни патова ситуация с обкръжената армия на фелдмаршал Паулус край Сталинград !
В чуждестранните средства за масова информация постоянно се излъчват кадри на изоставено от украинците оръжие при тяхното отстъпление, доставено от Чехия, Хърватска, Израел, Германия и Швеция, което руснаците товарят на транспортни влакове и военни камиони и го отнасят в Русия !

-60

1

офф бее

11.04 2022 в 20:07

Влечуги безгръбначни... Много ме е срам от тия! Честно!
 
X

Да помогнем на украинските деца!