ДБ и ГЕРБ се скараха на председателката на външна комисия заради оръжията за Украйна

Венцислава Любенова от ПП трета седмица отлага разглеждането на проекторешенията за военна помощ

Йорданка Веселинова 20 април 2022 в 09:48 2957 1

Снимка FB

Атанас Славов от "Демократична България" и Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС се скараха на председателката на парламентарна комисия по външна политика Венцислава Любенова (ПП) заради оръжията за Украйна. 

Днешното пленарно заседание стартира със забележки към Любенова, която от седмици отлага разглеждането на двете проекторешения от ДБ и ГЕРБ-СДС за изпращане на военна помощ за Украйна. 

ГЕРБ-СДС внесе проекторешение за изпращане на оръжия за Украйна на 30 март. Два дни по-късно, на 1 април, "Демократична България", част от управляващата коалиция, също внесе подобно предложение. Въпреки това на няколко пъти заседанията на парламентарната комисия по външна политика се отменят, а от две предложения в зала не влиза нито едно от тях. Най-вероятната причина са множеството заплахи от БСП, че ще напусне коалицията, "ако патрон или калашник замине за Украйна".

Тази седмица отново има заседание на ресорната парламентарна комисия, но двете проекторешения не са в дневния ред. Вчера Любенова, която е от депутатите на партията мандатоносител на ПП - "Волт", заяви пред БНР, че посещението на украинския външен министър Дмитро Кулеба било просто "протоколно", а проекторешенията за оръжията са отпаднали от дневния ред. 

Именно това ѝ изказване стана причина за критиките към нея. Доц. Атанас Славов заяви, че посещението на Кулеба е изключително важно и настоя проекторешенията да бъдат разгледани.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС също направи сходна забележка. Той заяви, че Любенова нарушава правилника за дейността на НС, според който проекторешенията трябва да бъдат разгледани в 15-дневен срок, който обаче отдавна изтече. (Искането на ГЕРБ е от 30 март, а на ДБ - от 1 април - б.а.)

Той предложи извънредно заседание на комисията, което да бъде свикано по предложение на председателя на НС Никола Минчев. Гаджев обясни искането си с нежеланието на Любенова да свика такова и всячески бави разглеждането на двете проекторешения за оръжия за Украйна. Депутатът от ГЕРБ обясни, че третата възможност за извънредно свикване на комисия е с подписите на 1/3 от членовете, но депутатите от ГЕРБ-СДС и ДБ не събират достатъчния брой.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови