Убитият в Лясковец служител на СОБТ уцелен с куршум в главата

Юлиан Христов Последна промяна на 14 март 2014 в 17:30 13640 4

Снимка МВР

Убитият Емил Шарков

Емил Шарков е загиналият служител от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Това каза на пресконференция главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров.

Той е уцелен с куршум в главата, докато е предпазвал със щита си екипа, който в момента се е оттеглял заради откритата стрелба от страна на 53-годишния Петко Савов Петков по служителите на реда. Той е женен, с едно дете и на 13-и март е имал рожден ден.

Шарков имал изгледи да се издигне в йерархията на МВР, а Светлозар Лазаров обясни, че освен колеги, с него били и приятели. 

Лазаров изказа съболезнования на семейството и близките на загиналия служител на МВР.

Шийна рана е причинила смъртта на служителя на СОБТ в Лясковец, каза по-късно полковник Николай Младенов, който участва в транспортирането на ранените полицаи до София.

„Три са местата, по които може да има поражения, когато се носи бронежилетка - това са ингвиналните гънки и големите кръвоносни съдове - ръка и шия”, каза той. По думите му, останалите ранени полицаи, са извадили късмет, че не са получили смъртоносни рани. Той допълни, че при тях огнестрелните наранявания са били предимно в областта на горните крайници.

Тримата пострадали служители на МВР, които бяха транспортирани от Лясковец, са настанени в Клиниката за анестезиология и реанимация на ВМА. Ранените са с огнестрелни наранявания на горни крайници, но със стабилни жизнени показатели. След извършване на първоначалните изследвания, на единия от пострадалите е установено счупване на горна дясна ръка, със засягане на подмишница и масивна мекотъканна травма, криеща риск от усложнения. Вторият пострадал е без счупвания, но с тежка мекотъканна травма в областта на лява ръка и подмишница със значителна липса на тъкани и също с риск от инфекциозни усложнения. Третият пострадал също е с мекотъканна травма и липса на тъкани от дясната ръка. На тримата е извършена спешна реконструктивна хирургична намеса, след което са приведени за лечение в реанимацията на ВМА. В момента им се провежда антибиотично лечение с цел ограничаване на риска от усложнения, вследствие на огнестрелните наранявания.

При един от служителите на МВР, има много сериозно нараняване на китката, заяви доцент Неделчо Цачев от катедра „Ортопедия и травматология”. По думите му, съществува риск за съхраняване на крайника му, въпреки, че за момента ръката е без съдови наранявания, и има сетивност. Предстоят много продължителни и тежки операции за възстановяването ѝ и има опасност от трайни увреждания.

Във връзка с проведената днес операция главният секретар на МВР поясни, че на 12 март стрелецът Петко Петков е отправил заплаха да стреля по учениците от училището срещу дома му, защото вдигали шум. Той подавал многократно жалби, че децата са проявявали тормоз. Състоянието на мъжа е определено като нестабилно и агресивно. Петков е отправил заплахи и закани за физическа саморазправа с ученици от училището, и със самия директор, като е подчертал, че е ловец от 10 г.

Дворът на училището граничи с двора на имота на Петков. Районна прокуратура – Горна Оряховица незабавно е поискала даване на разрешение от Районен съд – Горна Оряховица за извършване на претърсване и изземване в дома на Петков – за откриване и изземване на огнестрелните оръжия.

През 2011 г. има искане на прокуратурата мъжът да бъде принудително отведен в лечебно заведение заради психичното си състояние. Това становище на прокуратурата е на базата на достатъчно събрани доказателства и сигнали от негови съседи, които свидетелстват, че той няма никакво желание за интегритет в обществото, враждебен е и е склонен към агресивни и необмислени прояви.

Тогава органите на реда фокусират вниманието си върху Савов. По случая започват да работят и специалисти в Института по психология на МВР. Експертите потвърждават, че мъжът няма склонност да общува и да се изразява, агресивен и импулсивен е.

През март 2012 г. МВР подготвя операция Петко Савов да бъде иззет оръжейният му арсенал, за който имало данни, че съхранява в дома си. Мъжът е имал разрешение за притежаване на оръжие от 1999 г., което обаче изтича през 2011 г.

Намеренията на полицията са оръжията му да бъдат иззети принудително и мъжът да бъде арестуван. Непосредствено преди да бъде извършена акцията обаче, постъпва забрана за действия от тогавашния главен секретар на МВР Калин Георгиев заради опасността от провеждането им. Лазаров обаче отказа да коментира действията на предшественика си и беше категоричен, че не иска да политизира въпроса.

В началото на 2014 г. Савов системно започва да подава жалби, в които се оплаква за непрестанен тормоз от страна на учениците. В тях казва, че ако още веднъж в близост до дома си забележи ученици ще излезе с пушката навън и сам ще вземе мерки. На 7 март при разработване на стратегия, профилът е окачествен като с враждебни нагласи, нестабилен. Имаме становище, че с лицето преговори не могат да се водят, не биха дали резултат, напротив биха отключили агресия, поясни Лазаров.

„Ако оставката ми реши някои въпрос ще си я подам. Аз си поех отговорността и след възникване на инцидента отидох на място, операцията продължи и приключи без да пострадат мирни граждани, каза още главният секретар в отговор на въпрос”, казя още главният секретар на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.03 2014 в 22:54

Руските или US спец части щяха да прятят само един двама или трима най-много барети, за един човек ако ще и картечница да има. Смях и трагедия за нашите спец части.Как ще се се борят с терористи или някои други като не могат един човек да обезвредят без проблеми.

15.03 2014 в 12:20

А КАСКИ НЯМА ЛИ БЕ???? ВИЖТЕ СНИМКИТЕ НА ЗАПТИИТЕ ПО ВРЕМЕ НА АНТИПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ПРОТЕСТИ! ВЪОРЪЖЕНИ СА КАТО ЗА АКЦИЯ В ИРАК ИЛИ АФГАНИСТАН!!! ОСВЕН ТОВА,СТАВА ВЪПРОС ЗА АТАКУВАНЕ НА ЛИЦЕ ЗА КОЕТО ПРЕДВАРИТЕЛНО СЕ ЗНАЕ ЧЕ Е ВЪОРЪЖЕН!! НЯМА ЛИ В ТАБЕЛНИЯ НАБОР ЗА ТАКЪВ СЛУЧАЙ РАЗПИСАНИЕ - КАСКА, БРОНЕЖИЛЕТКА, НАКОЛЕНКИ, ОЛЕКОТЕНИ БОТИНКИ, НАЛАКЕТНИЦИ? ИЛИ ВСЕКИ ВЗИМА ОТ ПИРАМИДАТА КАКВОТО СИ ИСКА!!

14.03 2014 в 20:49

С ловна пушка, срещу специални части, нямам думи.

14.03 2014 в 19:51

някой е платил стабилно кинти за да убият човека ще го вкарат в лудницата и ще го убият иначе мн забавно как за един ден изведнъж случая обикаля 3 съдебни инстанции и му се праща БОП хайде бе тия и в софия не стават камоли на майната си . хайде оффнюз да намерят кой е платил за това цялото представление а подобни неща се случват отдавна плащаш на определен човек и изфабрикуват какви ли не простотии само за да те свитнат в психиатрията с "експериментално лечение" вярно до сега никой от потърпевшите не е стрелял по полицай ама ако не беше станало това никой нямаше и да разбере а обществото е пълно с овце и очевадно не схваща криминалната схема в случая