Йовчев е готов на оставка, ако има вина за Лясковец

Юлиан Христов 14 март 2014 в 13:13 3757 10

"Ако с мои действия или бездействия съм допринесъл за трагичната развръзка на тази операция, бих предприел съответните действия", заяви в кулоарите на парламента вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Вицепремиерът обясни, че същото важи за всеки служител, чиято вина по случая бъде доказана. Министърът обаче подчерта, че до момента няма данни някой да носи вина за трагедията в Лясковец и изтъкна, че операцията е проведена според всички изисквания.

Минути по-рано оставката на министъра бе поискана от депутатите на ГЕРБ в пленарна зала, където Йовчев даде обяснение по операцията в Лясковец, при която загина един полицай, а други трима бяха ранени. В отговор вицепремиерът увери, че акцията на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) ще бъде анализирана. Йовчев коментира още, че ще проучи защо операцията в Лясковец е била спряна през 2012 г. - при предишното управление.

"Замазването и замитането на случая под килима доведе до това, че имахме конкретна пряка опасност за децата в училището. Нямаше как да оставим нещата по същия начин. Ако бяха взети адекватни мерки преди това, нямаше да се стигне до това да сме принудени да се действа в условия на неотложност", каза пред журналисти в кулоарите министърът.

В пленарна зала вицепремиерът отговори на още няколко въпроса, свързани с трафика на наркотици през България, битовата престъпност и готовността на правителството да поеме евентуална бежанска вълна от Украйна.

Според депутата от ГЕРБ Красимир Ципов борбата с трафика на наркотици е на много ниски нива, което се доказвало и от доклада на Държавния департамент на САЩ. Йовчев контрира със статистика, според която количествата задържани наркотици у нас, са в пъти повече, в сравнение с 2012 година, а задържаните 1400 кг кокаин, съвместно с френските служби, са най-голямото количество, което някога е задържано не само у нас, но и във Франция.

Йовчев отчете, че има спад в битовата престъпност със 17 %. За първите два месеца на годината има 16500 престъпления в сравнение с 20000 за същия период на миналата година. Той се обърна към депутатите от ГЕРБ с въпроса защо чак сега поставят въпроса за битовата престъпност, която е достигнала своя пик през 2011 и 2012 година без тогавашното правителство да е заложило мерки за борба с нея. По думите на Йовчев, който в кабинета „Борисов“ оглавяваше ДАНС, битовата престъпност е разглеждана като социален проблем, който не може да се реши от МВР, а след като се преодолее икономическата криза.

Правителството е взело общо 7 мерки за предотвратяване на евентуална бежанска вълна от Украйна. Ако се стигне до въоръжен конфликт, очакваният наплив е между 250 хил. и 300 хил. души. До края на деня - 14 март, ще бъде направен цялостен преглед на плановете за действия при кризи, а

Държавната агенция за бежанците трябва да разработи резервен план за действие при засилен бежански натиск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!