Търси се спасителен план за Спешната болница на Варна: дълговете растат с по 3 млн. лв. на година

Нели Александрова 05 април 2024 в 08:39 2111 0

болница
Варненската МБАЛ „Св. Анна“.

През 2022 г. задълженията на варненската МБАЛ „Св. Анна“, позната много повече като Спешната болница на Варна са възлизали на над 3 млн. и 660 хил.лв. Сума, не много впечатляваща на фона на затъналите в борчове големи медицински учреждения у нас в последните години.

Добавени към натрупаната от болницата загуби във времето до 31 декември 2021 г. от 9 млн. и 230 хил. лв. общата сума на задълженията на втората най-голяма болница във Варна, която обслужва жителите на цяла област, част от Североизтока и не малко туристи, нараства до над 12 млн. 893 хил. лв.

Данните са от одитен доклад от 2023 г. на Министерство на здравеопазването, което е мажоритарен собственик на болницата със 72.56 на сто от капитала ѝ. Остатъкът е за община Варна – вторият най-голям акционер с 24.92%, последните 1.58 на сто от собствеността се разпределят между две от останалите 11 общини във Варненска област.

Докладът е във връзка с финансовото състояние на болницата, чиито дългове през 2023 г. са се увеличили с още около 3 млн. лв., за да минат психологическата граница от 15 млн. 230 хил. лв.

Основната причина за влошаващото се финансово състояние на МБАЛ „Св. Анна“ е в проблемната финансова дисциплина. Доклад на прокурист от преди година, който има за цел „идентифициране на проблемните звена“, указва, че работата му е била напълно осуетена, а даването на финансова информация е било бавено и в непълен обем.

„Въпреки многократните ми разговори с ръководството на МБАЛ “Света Анна – Варна“ АД не намерих подкрепа и разбиране за необходимостта от приемане и въвеждане на антикризисен план в това число, въвеждане на актуализирани правила и методики за ефективно и рационално управление на финансовите ресурси, кредитните задължения и човешкия ресурс.... не ми беше предоставена възможност за среща с началници на клиники и отделения, което не ми дава възможност за реална и независима преценка на ситуацията и проблемите, свързани в работата на клиничните звена на здравното заведение.... в мое отсъствие и без мое знание е организирана среща с представителите на най-големите фирми кредитори на която са договорени условия за частично поетапно плащане на определени суми на месечна база, които да предотвратят съдебни искове и блокиране на банковите сметки на дружеството.

Преди три години, финансовото влошаване на спешната варненска болница води до извънреден избор на нов съвет на директорите през октомври 2021 г., който заменя тогавашният, начело с директора д-р Красимир Петров (бивш депутат от ГЕРБ).

Заради обжалване на недоволната от избора община Варна, по него време начело с бившия вече кмет Иван Портних (също представител на ГЕРБ) обаче, избраният с тригодишен мандат борд така и не може да влезе в управленските си функции и да се опита да стабилизира здравното заведение.

През май миналата година окръжният съд във Варна се произнася, че общинският иск е незаконосъобразен и новият борд трябва да бъде вписан в Търговския регистър и да започне да управлява. Следва второ обжалване от местната варненска администрация, като поне за момента, разглеждането на иска по същество от втората инстанция тепърва предстои на 17 април.

Междувременно, докато се очаква разрешението по съдебното дело, отделенията на болница „Св. Анна“ все повече намаляват, текучеството на медицински специалисти расте, а заплатите на останалите са едни от най-ниските в здравеопазването.

След като в последните години бяха затворени отделението на съдова хирургия, а педиатрията беше трансформирана към отделението по детска хирургия – ремонтирано наскоро с пари от дарения, в началото на тази седмица беше затворено – засега временно, и отделението по вътрешни болести, а на това по образна диагностика беше скъсено работното време. Така рентгенолозите в спешната болница ще работят между 8 и 14 ч. и само в някои от дните ще има такъв във времето до 20 ч.
Рентгенолог ще има на разположение само за много спешни и неотложни образни изследвания.

Според графика за месец април, това ще бъде само в 10 от дните.
Във всички останали дни и часове, рентген – задължително изследване при голяма част от спешните случаи, ще има само след „повикване“.
Изчерпателна дефиниция за „много спешни и неотложни образни изследвания“ – няма.
Ще се разчита на преценката на медиците в Спешния център, през който на ден средно преминават по около 200 пациенти - според официалната информация от сайта на болницата, повече от три и половина пъти от средногодишният брой на пациентите в цялата болница.
При около 420 легла, през „Св. Анна“ годишно преминават между 22 и 23 хиляди пациенти.

Висока е и средната възраст на работещите малко над 900 души. Само за пример, началникът и заместник началникът на ограничилото дейността си вътрешно отделение са на 82 и на 84 години, посочва съветникът на здравния министър в оставка, доц. д-р Антон Тонев, цитиран от БНР.

Притеснени от ситуацията с варненската болница, от Министерство на здравеопазването изпращат писмо с молба община Варна да оттегли иска си срещу новоизбраният борд на МБАЛ „Св. Анна“, за да може той да заработи, още в края на ноември миналата година и малко след встъпването в длъжност на новия кмет Благомир Коцев.

Решение за това все още няма, болницата продължава да трупа дългове, а на първото заседание по делото срещу новият борд на лечебницата в края на януари тази година, от варненската община продължават да оспорват законността на избраното ръководство, макар според окръжните магистрати да няма основание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки