След обществен натиск намериха пари за белоградчишката болница

OFFNews 18 септември 2023 в 17:05 720 0

протест

Снимка Архив

Протест за запазване на общинската болница в Белоградчик

След обществен натиск общинарите в Белоградчик решиха да се разплатят дължимите суми за местната болница, заплашена от закриване. До решението се стигна след протест пред лечебното заведение и тежка сесия на Общинския съвет, на която освиркаха градоначалника.

Оказа се, че рез всичките тези години, през които общинската болница в Белоградчик трупа дългове, а лекарите стоят без заплати и бягат, Община Белоградчик е имала пари за финансирането й.

Общинският съвет на Белоградчик гласува днес предложение да бъдат изплатени дълговете на МБАЛ „Проф. Георги Златарски“, а кметът Николов, притиснат от съветниците по време на сесията намери пари и обеща да ги преведе в рамките на деня. Така задълженията на лечебното заведение ще бъдат платени с капиталови средства, за което кметът досега твърдеше, че е незаконно.

До решението се стигна, след като от здравното заведение алармираха в петък, че частен съдебен изпълнител може да изнесе на търг имуществото на болницата – легла и апаратура, заради неплатени дългове. Заради опасността болницата да спре работа, в понеделник сутринта граждани и медици излязоха на протест пред общинската болница.

Кметът на Белоградчик, който от няколко дни твърдеше, че няма законова опция да плати натрупаните през последните 10 години задължения, в крайна сметка внесе предложение в Общинския съвет и се ангажира публично да преведе парите до края на деня.

Алтернативно предложение, с което се предвижда възможност дългосрочно да се реши проблема със свръхзадлъжнялостта на болницата, внесе и председателят на Общинския съвет в града Боян Минков. Целта му е да се даде възможност с т.нар „местни приходи“ поетапно да се погасяват задълженията на МБАЛ „Проф. Георги Златарски“ и да се премине към оздравяването й, а не стихийно да се търсят варианти при ситуации като последната.

По време на заседанието на ОС общинските съветници поставиха въпроса и защо досега тези пари не са се плащали, а болницата е доведена до ръба на оцеляването, въпреки решенията на ОС този проблем да бъде решен.

За миналата година неизпълнението на бюджета е 174 220 лв. (7 %), от което става ясно, че с най-малък приоритет от гласуваните средства е болницата и е цялото неизпълнение за поредна година е само за сметка на лечебното заведение.

На въпросите на общинарите кметът Борис Николов обясни, че не се е сетил до днес за това решение на проблема и обяви, че не е присъствал на предишни заседания на Общинския съвет за спасяването на болницата заради други по-важни служебни ангажименти.

Пак по време на заседанието стана ясно, че по решение на кмета само за миналата година са изплатени 224 000 лв. премии на общинската администрация, въпреки задължението да се платят дълговете на болницата.

Намериха се пари за погасяване на дълговете на общинската болница в Белоградчик. Жалко, че се наложи спасяването на лечебното заведение да е с обществен натиск, но се надявам, че приетите днес предложения от Общинския съвет, ще решат проблема на лечебното заведение дългосрочно. Оказа се, че през цялото време е имало пари за болницата и не е било нужно хората да стоят без заплати 2 г.”, коментира от своя страна председателят на Общинския съвет в града Боян Минков.

Преди заседанието на ОС Минков се срещна с медиците и гражданите, и обяви, че възможност дълговете да бъдат платени е имало още преди години, че лично е довел инвеститора, с чиито пари е трябвало да се поддържа лечебното заведение.

Ние отговаряме за състоянието на болницата и в тази връзка преди 2 години взехме решение да превеждаме всяка година 300 000 лева, които поетапно да погасят не само тези 300 000, заради които сега имаме запор, но и останалия един милион, който дължим за заплати. Т.е. ние подсигурихме средства за тази болница още преди две години, взехме решение за това да се изплащат парите на болницата, но кметът отказваше да изпълни решението на общинския съвет. Това е просто и ясно. Пари има за болницата, няма желание от страна на кмета да ги преведе, заяви Минков.

„Аз съм с половин век стаж в болницата. Тези задължения се събираха за 15 години постепенно и вече са общо над 1 млн. лв. Молбата ни е да започне малко по малко да се изплащат дълговете, за да започнем да работим нормално. Болницата обслужва 4 общини. Кметът казва, че обслужва само 15 000 души, но това не е вярно. Обслужваме 4 общини“, обясни по време на протеста кардиологът д-р Георги Николов. Думите му бяха подкрепени от старшата сестра Мая Петкова, която каза, че от две години екипът на лечебното заведение не получава заплати, а само аванси.

„Екипът на МБАЛ “Проф. Георги Златарски“ благодари на председателя на Общинския съвет Боян Минков за упоритостта, с която през годините целенасочено прокарваше мерки за спасяването на болницата. Днешното решение на Общинския съвет на Белоградчик, което той внесе и беше прието, би могло да реши проблема в дългосрочен план. Огорчени сме, че през цялото време сме били лъгани от Община Белоградчик, че няма средства за болницата. Това доведе до тежки проблеми – финансови и кадрови“, съобщават от ръководството на болницата.

Ако парите не се преведат днес, утре към сумата ще се добави и таксата за техническата оценка на описаното имущество на външен експерт по медицинска техника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!