Шефът на НЗОК: За всеки пациент, който е вписан като COVID, се прави проверка

Близо 4,5 млн. лв. е платила Касата на болниците за лечение на коронавирусна инфекция от началото на епидемията

OFFNews 27 август 2020 в 12:25 1500 0

За всеки пациент, който влиза и е вписан като COVID, се прави проверка, а там, където има съответните съмнения, се прави проверка на място, каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев по БНТ.

„Няма начин лечебните заведения да спекулират с COVID, специално за лечението на пациентите. Друга е спекулацията, че всички искат нещо допълнително, защото били харчили други пари за други неща и т.н. Примерно оправданието, че не им достигат маски и други консумативи", коментира шефът на Касата.

Той уточни, че фондът заплаща и по 2300 до 2500 PCR теста на ден през РЗИ, които насочват пациенти, особено при така наречените клъстери или организирани контингенти. Друго направление, по което НЗОК плаща тестовете е, когато общопрактикуващ лекар реши, че може да изпрати пациента към специалист, който да назначи PCR тест. 

До момента НЗОК е платила на болниците 4 453 000 лв. за директно лечение на пациенти с COVID-19, каза още проф. Салчев.

Той уточни, че по клинични пътеки са минали 4 800 пациенти, а по клинични процедури - 414 пациенти. Това са директни плащания за пациентите, които са хоспитализирани в болниците.

Припомняме, че по-рано, с анекс към Националния раков договор (НРД), се увеличиха цените на всички клинични пътеки с 10% . Добавени бяха и по 20 лв. към всяка пътека, за да се поеме тестването на пациентите при съмнение за коронавирус. 

По думите на проф. Салчев лечебните заведения почти са възстановили работата си от времето преди епидемията.

„По наши данни намалението на обема дейност е около 2,6-3% в болничната помощ, а в извънболничната – около 4%. Проблем остава единствено в денталната медицина, където обемът дейност е около 30% по-нисък“, уточни той.

Салчев увери, че резервите, които има НЗОК, са достатъчно, за да се посрещнат обичайните грипни епидемии, "стига да се харчат разумно".

"Там, където болниците не могат да изпълнят планираното, защото пациентите са се оттеглили, ние доплащаме до 85%, а където дейността е нормална, плащаме това, което са изработили", каза той.

Управителят на НЗОК съобщи още, че преди дни са преведени парите на болниците във връзка с извършените дейности. Има и решение за доплащане на тези, които нямат достигнат обем от дейности. 

Според него в момента не се налага актуализация на бюджета на Касата. „Имаме нормално постъпление на приходите. Разходите се движат в норма с изключение на някои девиации в месеците, свързани с лекарствата, но и там мисля, че ще бъдат уредени проблемите“, каза управителят на фонда.

Във връзка с разпределението на увеличените средства за персонала, управителят на Касата заяви, че НЗОК не се занимава с определяне на работните заплати в лечебните заведения.

„Една от препоръките, която договорихме с БЛС, е това увеличение на клиничните пътеки да е предимно за заплащане на персонал, но ние не можем да кажем как да бъде разпределено в лечебните заведения. Това е проблем на вътрешния правилник, както и колективния трудов договор, който се сключва на национално ниво. Ние можем да контролираме до определена степен, но не можем да администрираме този процес“, обясни проф. Салчев.

По думите на управителя на НЗОК в момента трудно може да бъде определена реалната себестойност на проведеното лечение и да се направи разценка колко струва един пациент на лечебното заведение. 

"За COVID пациентите себестойността на един пациент при среден престой 10 дни е около 1200 лв.“, каза проф. Салчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!