Раздали почти милион презерватива в битката със СПИН

OFFNews 03 август 2015 в 13:42 2601 0

Снимка БГНЕС - архив

90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България са се инфектирани по сексуален път. Това сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването към 25 юли 2015 г. От началото на тази година са открити нови 126 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 2 169 лица.

В последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените. И през тази година три четвърти от новите случаи са мъже, а една четвърт – жени. Според пътя на инфектиране 36% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 52% – при хомо/бисексуален контакт, а 12% – при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че продължава да намалява процентът на ХИВ–позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици. Близо 34% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години.

Географското разпространение сочи, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите градски райони като София – 49 лица, областите Пловдив – 20 лица, Варна - 12 лица, Пазарджик – 6 лица, Бургас - 5 лица, Велико Търново и Враца – по 4 лица, Плевен, Габрово, Добрич, Монтана и Русе – по 3 лица.

Тенденцията сочи, че над 53% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са открити в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети, което говори за тяхната ефективност. Над 151 343 души са се изследвали за ХИВ през първото шестмесечие на 2014 г. в КАБКИС и във всички лаборатории и лечебни и здравни заведения на страната.

Министерство на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни медикаменти за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Разкрити са 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като за целта беше предоставено допълнително финансиране от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Глобалният фонд подпомага работата на четири неправителствени организации, които оказват грижи и взаимопомощ за хората, живеещи с ХИВ в България. Тези организации са ситуирани в градовете София, Пловдив и Варна.

Към 30 юни 1017 души с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, 774 от тях получават необходимата антиретровирусна терапия. Комбинирата терапия и нейния мониторинг за всички нуждаещи се лица, живеещи с ХИВ/СПИН в България, се осигурява от Министерство на здравеопазването независимо от техния здравно-осигурителен статус.

Дейностите по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финасирана от Глобалния фонд се изпълняват от мрежа над 50 неправителствени организации, 19 КАБКИС, като за тази цел са разкрити 35 здравно-социални центъра за работа с най-уязвимите групи, както и 18 младежки клуба. За достигането на лицата от уязвимите групи на НПО и РЗИ са предоставени 17 мобилни медицински кабинета. Със средства от Глобалния фонд се подкрепя функционирането и на 3 нископрагови метадонови програми за инжекционно употребяващ наркотици в Пловдив, Пазарджик и София с общ капацитет 400 места.

За първите шест месеца на т. г. неправителствените организации, работещи по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, са предоставили здравно-социални услуги на 64 022 лица от най-уязвимите групи. Раздадени са и над 926 967 безплатни презерватива при работа на терен, след консултиране и по време на кампании.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови