Хиляди деца родени с ХИВ в Украйна през 2014 г.

OFFNews 17 февруари 2015 в 20:30 7340 3

Снимка Sky News

Хиляди деца са родени с ХИВ в Украйна през миналата година. Международни организации като UNICEF изразиха притеснението си от факта, че един от основните показатели – прехвърлянето на вируса от майка на новородено, се покачва за първи път от 2002 г. насам, съобщи Sky News.

Конфликтът в Източна Украйна и политическата нестабилност спъват снабдяването с антиретровирусни лекарства, които предотвратяват разпространението на вируса.

Тези лекарства са скъпи и помощта на международната общност се оказва недостатъчна за справянето с проблема. Има вероятност това да се превърне в истинско бедствие, обяви Джована Барберис, представител на UNICEF в Украйна.

Здравният министър на Украйна Александър Квиташвили обаче е убеден, че страната е добре подготвена и може да се справи със ситуацията. Като се има предвид какво се случва в момента в страната – руската агресия и финансовата криза, мисля, че се справяме добре.

Лекарите, които се сблъскват с децата, родени с ХИВ обаче не са на същото мнение.

В Националния център за лечение на ХИВ/СПИН в Киев в момента има 20 деца с ХИВ. Много от тях са изоставени от майките си и живеят в държавни домове за сираци.

Има и много лекари, които отказват да лекуват тези деца.

Чувствам се така, сякаш не съм в Украйна, а в Африка, казва специалистът по ХИВ и педиатър д-р Вера Чеченева, която е един от малкото лекари, които се съгласяват да лекуват децата с ХИВ.

Лечението е много скъпо и правителството предпочита да спести парите за закупуване на по-евтини лекарства, които са и с по-ниско качество. А данните, които имаме, са само върхът на айсберга, допълва д-р Чеченева.

По данни на Световната здравна организация заради конфликта над 1800 деца с ХИВ-позитивни майки в Източна Украйна са загубили социалните си привилегии. Около 6000 пациенти с ХИВ и СПИН нямат достъп до лечение от началото на месеца.

Според данните на СЗО се увеличават и случаите на болни от туберкулоза, особено в Донецка област.

В страната има сериозен недостиг на жизнено важни лекарства, сред които и ваксини, а травматологичните отделения в болниците изнемогват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!